Arepa reina pepiada 1 | KeukenAtelier.com

Venezolaanse maisbroodjes met kip en avocado (Arepas Reina Pepiada)

by Louise

Arepa reina pepiada 2 | KeukenAtelier.comArepas zijn platte broodjes gemaakt van maismeel. In Venezuela, Colombia en diverse Caribische landen worden deze arepas veel gegeten. Per land kunnen de arepas wel iets verschillen qua bereiding. In Colombia worden ze bijvoorbeeld dunner gemaakt dan de Venezolaanse versie. Deze Venezolaanse, wat dikkere arepas worden gegeten met allerlei soorten vullingen, zowel bij het ontbijt of als snack. Ook zonder vulling zijn ze populair, maar dan als bijgerecht bij de maaltijd. De knapperige buitenkant lijkt qua smaak, vind ik, een beetje op die van tortillachips. Dat is niet zo raar, want beiden zijn van mais gemaakt.

Alhoewel broodjes over het algemeen wat tijd vergen om te maken, zijn deze arepas heel makkelijk en snel te bereiden. Het deeg wordt gemaakt van maismeel, zonder toevoeging van gist of bakpoeder. Kneden is hierbij vrijwel niet nodig.  In dit recept worden de arepas in de koekenpan gebakken tot ze een krokante buitenkant hebben en van binnen nog zacht zijn. Daarna worden ze nog even in de oven gebakken zodat de binnenkant wat luchtiger wordt, maar strikt noodzakelijk is deze laatste stap niet. Andere manieren om arepas te bakken zijn frituren, grillen of koken. Er zijn zelfs speciale (electrische) arepas-ijzers te koop, in Nederland heb ik ze nog niet gezien, maar het zijn een soort tosti-apparaten om arepas in te bereiden.

Je kunt deze maisbroodjes vullen met allerlei beleg. Als zoet beleg kun je bijvoorbeeld denken aan roomkaas, honing, noten of boter met jam. De mogelijkheden voor hartige vullingen zijn zelfs nóg veelzijdiger. Er zijn allerlei recepten te vinden voor vullingen met stoofvlees, vis, kazen, roerei, groentes of salades. Ik maak deze arepas vandaag met een vulling volgens een populair Venezolaans recept: een frisse salade van avocado en gekookte kip. De vulling draagt de naam Reina Pepiada, wat zoiets bekent als “Koningin met rondingen”. Het verhaal gaat dat deze naam is gebaseerd op Susana Duijm, de populaire Venezolaanse Miss World van 1955.

Arepa reina pepiada 3 | KeukenAtelier.comIngrediënten voor de Arepas (8 stuks):

 • 250 g maismeel PAN*
 • 430 g warm water**
 • ½ tl zout
 • beetje olie voor het bakken

* PAN is voorgekookt wit maismeel (zie foto). Het is te koop bij oa. AH, diverse toko’s en Islamitsche winkels (1 kg kost ongeveer €2).

** in plaats van water kun je ook een mengsel van 220 g melk, 200 g water en 30 g gesmolten boter toevoegen. Dit is nog lekkerder!

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding Arepas:

 1. Meng het water met het zout. Voeg het maismeel, al roerende met je vingers, geleidelijk toe. Kneed het deeg kort en laat het dan afgedekt 3 minuten rusten op het aanrecht.
 2. Verdeel het deeg in ballen (85 g per stuk) en laat deze afgedekt liggen tegen het uitdrogen. Maak daarna van elke bal een schijf van 1 cm dikte met een diameter van 7,5-10 cm. Je kunt dit met de hand doen, door ze plat te drukken. Nog makkelijker gaat dit met behulp van een bord. Leg de deegbal op het aanrecht en druk er met de vlakke onderkant van een bord op totdat het deeg de gewenste dikte en afmeting heeft. Vet eventueel de deegbal in met een beetje olie tegen het plakken of maak het bolletje deeg nat met een beetje water.
 3. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Verhit een koekenpan en vet hem licht in met wat zonnebloemolie (een beetje olie in de pan en deze uitsmeren met een kwastje of een prop keukenpapier). Bak de arepas ongeveer 3-5 minuten per kant, totdat ze goudbruin gekleurd zijn en krokant aan de buitenkant.
 4. Bak de arepas daarna op een rooster in het midden van de oven gedurende 15 minuten (tot ze een beetje hol klinken). Laat ze iets afkoelen en snijd de warme arepas open. Vul ze dan royaal met de Reina Papiada vulling (zie recept hieronder) en serveer ze direct.

TIP: indien je de arepas van tevoren maakt, warm ze dan op in de broodrooster of in de oven.

Ingrediënten voor de Reina Pepiada vulling:

 • 350 g kipfilet
 • 2 rijpe Hass avocado’s, in kleine blokjes of geprakt
 • 2 el yoghurtmayonaise
 • 1 el azijn (of limoen- of citroensap)
 • 3 el gehakte verse koriander
 • 3 el gehakte verse peterselie, optioneel
 • 1 rode puntpaprika, fijn gesnipperd
 • 1 bosui, fijn gesnipperd
 •  ingemaakte jalapeño peper, fijngesneden en naar smaak*
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • ¼-½ tl zout, of naar smaak
 • zwarte peper naar smaak

* ingemaakte schijfjes jalapeño peper (zie rechts onder op de foto) zijn in potjes verkrijgbaar in de supermarkt. Deze pepers zijn ook lekker in Mexicaanse gerechten als taco’s en enchilada’s. Als alternatief zou je ook tabasco kunnen gebruiken (liefst de groene variant), of een beetje cayennepeper naar smaak.

Bereiding Reina Pepiada vullig:

 1. Kook de kipfilet gaar in water met wat zout (of bouillon), gedurende ongeveer 15 minuten. Laat de kipfilet daarna afkoelen.
 2. Snijd de kipfilet in kleine blokjes of pluis ze uit tot het vlees in draadjes uiteenvalt. Mengen het vlees met de rest van ingrediënten tot een salade en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.

Mijn recept is deels geïnspireerd op dit en dit recept.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Arepa reina pepiada 1 | KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

3 reacties

Hermien Valckenborg 9 mei 2018 - 11:14

oh deze lijken mij heerlijk ga ik in het Weekend maken

Antwoord
Louise 13 mei 2018 - 13:50

Wat leuk om te horen Hermien, veel plezier en eet smakelijk! Groetjes, Louise

Antwoord
corn rolls with bean salad and guacamole – the little cherry tree 16 juni 2018 - 22:26

[…] since I saw the recipe for corn rolls, also known as Arepa, on the website of “het keukenatelier” I knew I wanted to make them! These Venezuelan corn rolls sounded to good to me! First I had […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.