Dukkah, Egyptisch noten- en specerijenmengsel

by Louise

Dukkah, noten- en specerijenmengselDukkah is van oorsprong een Egyptisch bijgerecht, of ouderwets gezegd, een toespijs. Het woord dukkkah betekent letterlijk fijnstampen of verpulveren. Duidend op de bereiding van dukkah met een vijzel en stamper, waarbij het resultaat een grove mengeling is van zout, gedroogde kruiden, specerijen en geroosterde noten. Tegenwoordig wordt er vaak een keukenmachine voor gebruikt, maar als je die niet hebt kun je gerust terugvallen op de oorspronkelijke methode.

Talloze variatiemogelijkheden

Net zoals bijvoorbeeld bij kerrie en ras el hanout varieert de samenstelling van dukkah. Elke regio, familie, winkel of restaurant geeft er zijn eigen draai aan. Maar een aantal ingrediënten hebben ze vaak gemeenschappelijk: zout, peper, sesam-, komijn- en korianderzaad. Verder zijn de mogelijkheden talloos, bijvoorbeeld al de keus aan noten. Naast de meestal gebruikte hazelnoten kun je ook kiezen uit bijvoorbeeld amandelen, pijnboompitten en pistachenoten. Ik zal onderaan het recept nog een aantal suggesties geven die ik online heb kunnen vinden.

Dukkah de veelzijdige smaakmaker

Waarmee eet je deze Egyptische toespijs precies? Dat kan heel eenvoudig, zoals in het Midden Oosten als ontbijt of snack wordt gegeten: met een stukje Arabisch brood gedoopt in goede olijfolie. Deze combinatie is heerlijk! Maar behalve als simpele dip, kun je er nog veel meer mee. Strooi het bijvoorbeeld over salades, hummus, avocado, gebonden groentesoepen (bv. pompoensoep), gebakken aardappels, couscous of gebruik het als topping op pretzels. Of gebruik het als topping op gegratineerde gerechten of gegrilde groente of vlees. En niet te vergeten, combineer het met labneh zoals ik hier heb gedaan als maaltijd met geroosterde pompoen en een frisse dressing van granaatappelmelasse.

Zoals je aan het etiket kunt zien heb ik dit in november gemaakt. Inmiddels is deze pot al lang leeg en ben ik weer toe aan een nieuwe voorraad. 😉

Ingrediënten Dukkah:

Dit zijn zijn de verhoudingen en ingrediënten die ik heb gebruikt, maar zoals gezegd kun je hiermee oneindig variëren naar eigen smaak.

 • 50 g sesamzaad
 • 150 g noten (zie onderaan, 1 soort of een mix)
 • 1½ el komijnzaad
 • 2 el korianderzaad
 • 2 tl Nigella zaad* (soms ook “zwarte komijnzaad” genoemd)
 • (zee)zout naar smaak
 • grof gemalen zwarte peper naar smaak

*  Ik gebruik nigellazaadjes ook in deze recepten. De nigellazaadjes heb ik dit keer niet geroosterd, ik vond de smaak al lekker zoals ze zijn. In sommige recepten worden ze wel geroosterd, in andere weer niet, houd je eigen voorkeur aan. De volgende keer ga ik ze roosteren om het verschil te proberen.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding dukkah:

 1. Ik rooster de noten en specerijen apart. Enerzijds omdat de tijden hiervoor variëren, anderzijds omdat de noten groter zijn en in een oven egaler roosteren dan in een pan. De noten rooster ik in een oven op 180°C (conventionele oven), afhankelijk van het soort en de maat duurt dat ongeveer 8-10 minuten (tot ze goudbruin zijn). De komijn-, koriander- en sesamzaad rooster ik een paar minuten in een pan tot de komijn- en korianderzaad hun geur afgeven en de sesamzaadjes lichtbruin gekleurd zijn. Schud de pan wel af en toe (of roer de zaadjes om) en pas op dat ze niet aanbranden. Ik koop meestal geroosterde sesamzaadjes en hoef deze dus niet meer te roosteren.
 2. Laat de geroosterde ingrediënten afkoelen en maal ze met de overige ingrediënten tot een grof mengsel in een huishoudmachine of stamp ze met behulp van een vijzel en stamper. Als je het liever iets fijner wilt kan dat natuurlijk ook. Bewaar de dukkah in een goed afgesloten pot op een koele plek.

Ingrediënten om mee te variëren:

 • noten: hazelnoten worden van oorsprong gebruikt, maar amandelen, pistache-, cashew-, macademia- of walnoten zijn ook geschikt
 • gedroogde kruiden: tijm, oregano, majoraan (marjolein), munt
 • specerijen: kaneel, venkelzaad, gedroogde chilivlokken, karwijzaad
 • zaden: pompoenzaden en zonnebloempitten

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.