Plaattaartje met champignons KeukenAtelier

Plaattaartjes met champignons en kruidenkaas

by Louise

Mini plaattaartjes met champignons en kruidenkaasDe herfst is begonnen en met dit seizoen breekt ook de tijd voor andere groenten en gerechten aan. Pompoenen, kool, prei en bieten zijn een kleine greep uit het kleurrijke herfstassortiment. Natuurlijk mogen paddenstoelen niet ontbreken, vandaar dat ik het nieuwe najaar open met dit feestelijke recept. Kleine plaattaartjes, met een heerlijke vulling van kruidenroomkaas en ricotta. De champignons die erbovenop komen worden eerst gebakken met een beetje knoflook om hun smaak nog intenser te maken. Het resultaat is erg lekker en de weg ernaar toe kort en makkelijk!

Swiepswoepswap receptenruil

Mijn inspiratie voor dit recept begon met een #swiepswoepswap. Dit is een maandelijkse online ruil (engelse vertaling = swap), georganiseerd door collega foodblogger (en de grappigste juf) Mandy. Hierbij worden, inmiddels ruim honderd deelnemende foodbloggers, aan elkaar gekoppeld om een recept van elkaars site te maken. Maar dan wel met een eigen twist. Mijn blogmaatje deze maand was Roxane van Made from scratch. Mijn oog viel al snel op dit smakelijke recept van plaattaart met in balsamico geroosterde baby worteltjes.

Herfstig plaattaartje

Passend bij het nieuwe seizoen heb ik er een herfst versie van gemaakt met champignons en kruidenkaas. Deze plaattaartjes zijn erg lekker als lunch, voorgerecht of snack, zowel warm als koud. Je kunt ze dus op vrijwel elk moment van de dag ongegeneerd serveren. Doe dit bij voorkeur met een groene salade en een beetje balsamico siroop (of dressing), voor een plaatje van een herfstig plaattaartje. Succes verzekerd! 😉

Ingrediënten plaattaartjes met champignons:

 • 250 g kastanje champignons
 • 1 el olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 75 g ricotta
 • 75 g kruidenroomkaas
 • peper en zout

Erbij:

 • beetje peterselie en/of basilicum
 • sla (bv. rucola, veldsla)
 • balsamico siroop (crèma di balsamico of dressing van balsamico met honing)
 • olijfolie

Bereiding plaattaartjes met champignons:

 1. Snijd de champignons in plakjes (3 mm). Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak ze met een beetje zout in 5-8 minuten goudbruin. Het zout helpt om het vocht in de champignons te laten verdampen. Laat in de laatste minuut de knoflook meebakken. Zet de champignons apart en laat ze iets afkoelen.
 2. Meng voor de vulling de ricotta en de kruidenroomkaas en breng dit eventueel op smaak met peper en zout. Bewaar het tot gebruik in de koelkast.
 3. Laat het bladerdeeg ontdooien, maar zorg dat de plakjes koud blijven, dit werkt namelijk het prettigst. Bewaar eventueel de helft in de koelkast bewaren als het insnijden en beleggen van de plakjes te lang duurt.
 4. Maak een opstaand randje rondom het plakje bladerdeeg. Dit kun je doen door de randje om te vouwen en vast te drukken of op de manier zoals ik heb gedaan (zie illustratie en tip*).
 5. Verwarm de oven voor op 210 ºC (hetelucht). Prik gaatjes in het deeg om luchtbellen door stoom te voorkomen tijdens het bakken. Verdeel de kruidenkaasvulling over de plakjes deeg (25 gram per stuk). Verdeel daarna de gebakken champignons hierover.
 6. Bak de plaattaartjes 15-20 min in de oven en draai de bakplaat eventueel halverwege.
 7. Laat de plaattaartjes iets laten afkoelen voordat je ze serveert. Besprenkel ze met een beetje balsamico siroop (crèma di balsamico) en bestrooi ze met wat peterselie (of basilicum). Serveer ze met wat groene sla, aangemaakt met olijfolie en een klein beetje peper en zeezout.

*  tip: bladerdeeg heeft aan een niet plakkende zijde(met bloem bestrooid) en een plakkende zijde (waar het plastic zat). Als je het bladerdeeg als een driehoek vouwt, doe dit dan met de bebloemde zijde naar boven. Met de andere zijde naar boven krijg je het bladerdeeg na het insnijden moeilijk weer opengevouwen. Wanneer je het eenmaal hebt opengevouwen kun je daarentegen juist wel met de plakkende zijde naar boven draaien, omdat je daarna de randen moet vouwen en op elkaar vastplakken. 🙂

illustratie plaattaartjes Keukenatelier

Serveer tip: deze plaattaartjes zijn afgekoeld (tot kamertemperatuur) ook erg lekker, maar ik zou ze wel op dezelfde dag als ze zijn gebakken opeten omdat het deeg dan nog lekker krokant is.

Plaattaartjes met champignons en kruidenkaas KeukenAtelierZoals jullie misschien weten ben ik fan van recepten met (blader)deeg. Kijk hier voor recepten met (blader)deeg en hier voor recepten met champignons.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Andere recept ideeën

2 reacties

Hermien 26 september 2020 - 22:47

Heerlijk voorgerecht. Smorgens al klaargemaakt, heb er zelf nog wat pitten overheen gedaan. Mijn gasten vonden het leuk en smakelijk! Site doorgegeven aan mijn vriendin

Antwoord
Louise 28 september 2020 - 13:55

Erg praktisch dat je ze in de ochtend al hebt gemaakt! Wat fijn dat het heeft gesmaakt en erg leuk dat je reclame maakt voor m’n site! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.