gekruide uienkruier maken

Uienkruier maken

kaas-uienbrood met kruiden

by Louise

gekruide uienkruierEen klassieke uienkruier is bij vele bakkerijen te koop en bestaat uit zacht witbrood met daarop kaas en ui. Meerdere keren ben ik voor de vitrine van de bakkerij gezwicht om er één te kopen. De aanblik van krokante kaas in combinatie met uienringen is voor mij onweerstaanbaar, zeker wanneer je rond lunchtijd of om vier uur bij de bakker staat. Alhoewel ik klassieke uienkruiers lekker vind, ontbreekt er naar mijn idee wat vaak wat pit in smaak. Daarom besloot ik mijn eigen recept te bedenken. Na een paar pogingen is dit uiteindelijk mijn ultieme uienkruier! Met een vulling van uien (UI-teraard), pittige kaas, crème fraîche, mosterd, knoflook en kruiden. Het brood is lekker krokant wat een mooi contrast is voor de smeuïge uienvulling.

gekruide uienkruier maken

Uienkruier of liever gezegd uienkruider

Waar de naam uienkruier precies vandaan komt weet ik niet. Kruier heeft meerdere betekenissen, maar bij definitie van drager kan ik me nog het meeste voorstellen: het brood als drager van een lading uien (en kaas). Mijn uienkruier zou wellicht ook bestempeld kunnen worden als uienkruider; aan kruiden en smaakmakers immers geen gebrek.

uienkruier maken

Uienkruier bij de borrel of een kop soep

Het deeg van mijn uienkrui(d)er is naar verhouding met de vulling iets dunner, maar daardoor is de uienkruier extra smaakvol. Als tussendoortje of bij de borrel is deze uienkruier erg verleidelijk, maar ook als maaltijd bij een kop groentesoep. Wij aten hem laatst bij deze selderijsoep, wat ik je echt kan aanraden.

Kijk hier voor mijn andere recepten voor hartige broden.

Veel plezier en eet smakelijk!

Gekruide uienkruier maken (kaas-uienbrood)

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor 2 uienkruiers:

 • 250 g (biologische) tarwebloem
 • 4 g instant gist
 • 150 g lauwwarme halfvolle melk of water*
 • 2 tl olijfolie
 • 4 g zout (ongeveer ½ tl fijn zout)

voor de vulling:

 • 350 g ui
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el olijfolie
 • 100 g geraspte oude kaas**
 • 1 el Franse mosterd
 • 2 el crème fraîche
 • 1 tl gedroogde tijm
 • gedroogde chilivlokken, optioneel
 • 2 el verse peterselie, fijngehakt
 • Zwarte peper en zout** naar smaak

Als je water gebruikt in het deeg is het resultaat vergelijkbaar met dat van pizza. De bodem heeft iets meer "bite" dan wanneer je melk gebruikt. Met melk wordt het deeg vergelijkbaar met dat van witbrood met een krokante korst en een smeuïger kruim. Mijn voorkeur voor dit recept heeft de versie met melk, maar je kunt zelf bepalen wat jij wilt.

* * Hou er bij het op smaak brengen van de vulling met zout rekening mee dat oude kaas en mosterd ook zout bevatten. Je kunt eventueel ook belegen of jonge kaas nemen als dit je voorkeur heeft.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Maak eerst het deeg. Kneed hiervoor, in een keukenmachine of met de hand, alle ingrediënten tot een soepel deeg in ongeveer 10 minuten. Laat het deeg vervolgens 1 uur, afgedekt in een ingevette kom, rijzen op een warme tochtvrije plek.
 2. Maak ondertussen de vulling. Snijd driekwart van de uien in dunne halve ringen van ½ cm dikte. Indien de halve ringen erg groot zijn, halveer deze dan zodat de stukjes iets kleiner zijn (dit eet straks wat makkelijker). De rest van de ui kun je fijn snipperen en apart zetten. Fruit de uienringen en geperste knoflook in 2 el olijfolie met een snufje zout. Laat ze vervolgens afgedekt op laag vuur bakken gedurende 10-15 minuten tot ze zacht zijn (ze hoeven niet bruin te worden). Roer ze af en toe om zodat ze niet aanbakken.
 3. Doe dan het vuur uit en voeg de overige ingrediënten toe, behalve de geraspte kaas. Doe ook de fijn gesnipperde rauwe ui erbij en meng alles goed. Breng de vulling op smaak met peper en zout, maar houd er rekening mee dat de oude kaas die er straks op komt ook zout bevat. Laat de vulling afkoelen en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Verdeel het deeg in tweeën en rek elk stuk langzaam uit tot een langwerpige lap. Leg deze op de bakplaat en vorm het deeg tot een afmeting van ongeveer 30x10cm met een dikte van ongeveer 1 cm. Druk niet alle lucht uit het deeg en maak je niet te druk om de vorm, de vorm mag best een beetje grillig zijn. Laat het deeg een half uur rijzen voor de tweede keer. Dek het deeg goed af met huishoudfolie dat is ingevet met een beetje olie.
 5. Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Verdeel de afgekoelde uienvulling over het deeg. Doe dit met beleid zodat je niet alle lucht uit het deeg drukt. Ik doe dit daarom het liefst met mijn handen. Strooi als laatste de kaas over de vulling.
 6. Schuif de bakplaat met de uienkruiers in het midden van de oven en schakel de oven terug naar 200 °C. Bak ze in 25-30 minuten gaar en bruin (de exacte tijd kan per oven variëren). Indien de uienkruiers te donker dreigen te worden, verplaats de bakplaat dan naar de onderste richel in de oven. Hierdoor wordt de bodem lekker krokant.
 7. Laat de uienkruiers iets afkoelen, maar serveer ze nog enigszins warm want dan zijn ze op z'n best!
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.