Scholfilet a la Meuniere recept

Scholfilet à la meunière

by Louise

Scholfilet a la Meuniere receptEen gebakken scholfilet op Franse wijze: à la meunière. Dit laatste betekent letterlijk “vrouw van de molenaar”, duidend op het gebruik van bloem. De scholfilet wordt namelijk voordat hij wordt gebakken voorzien van een dun laagje bloem. Dit geeft een smaakvol resultaat, zeker in combinatie met de bijpassende meunièresaus. Een eenvoudige maar zeer smakelijke saus van gebruinde boter (beurre noisette), gehakte peterselie en citroen. Ik was vroeger altijd in de veronderstelling dat een goed visgerecht gecompliceerd was, maar de bereiding van deze scholfilet à la meunière bewijst het tegendeel.

Visculinair Scholfilet KeukenAtelier

Smaakvolle à la meunière maar met minder boter

Voor mijn recept van scholfilet à la meunière heb ik een beetje mijn eigen draai gegeven aan de traditionele wijze door er kappertjes en sjalot aan toe te voegen. Daarnaast heb ik de hoeveelheid boter in de saus gereduceerd ten opzichte van de Franse traditie. Maar de karakteristieke noot-achtige smaak van gebruinde boter proef je nog steeds. Samen met een frisse groene salade met doperwten en gekookte nieuwe aardappeltjes erbij is dit een feestmaal!

En wat dit feestmaal voor mij nóg feestelijker maakt is dat mijn recept samen met mijn illustraties en fotografie is gepubliceerd in het Visculinair Magazine (zie foto’s boven en onder). Dit magazine wordt uitgegeven door het Nederlands Visbureau waarmee ik eerder heb samengewerkt om visrecepten te creëren zoals je hier kunt lezen. Toen betrof het recepten met haring en Hollandse garnaal. Dit keer staat de schol in de schijnwerpers, want vanaf mei/juni is deze smaakvolle vis weer volop verkrijgbaar bij de vishandel. Uw vishandelaar kan de scholfilet voor u fileren, het recept is daarna nog een fluitje van een cent. Geniet ervan!

Ingrediënten scholfilet à la meunière (voor 4 personen):

Voor de scholfilet:

 • 500 g scholfilet
 • 4 el bloem
 • zout en zwarte peper
 • 50 g roomboter, plus 3 el
 • 3 el olijfolie
 • 2 el kappertjes (20 g), uitgelekt en grof gehakt
 • 1 citroen, de helft uitgeperst en de andere helft in plakjes
 • 10 g peterselie, fijn gehakt
 • 1 grote sjalot, zeer fijn gehakt

Voor de krieltjes en salade:

 • 1 kg krieltjes
 • gemengde sla
 • 100 g doperwten (diepvries)

Voor de dressing:

 • 1 tl Franse mosterd
 • 1 tl honing
 • 2 el olijfolie
 • 1 el witte balsamicoazijn
 • zwarte peper

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding scholfilet à la meunière:

 1. Kook de krieltjes gaar en laat ze na het afgieten uitstomen in de pan.
 2. Kook de diepvries doperwten volgens de verpakking beetgaar en bewaar ze tot straks.
 3. Klop alle ingrediënten voor de sladressing tot een homogeen mengsel en bewaar deze ook tot straks.
 4. Verhit 50 g roomboter in een steelpan tot hij gaat bruinen en een noot-achtige geur afgeeft. Dit duurt ongeveer 5 minuten en vergeet vooral niet regelmatig in de pan te roeren. Als het zover is, zet dan het vuur direct uit en voeg de fijngehakte sjalot aan de nog hete boter toe. Roer het goed om tot de boter niet meer pruttelt. Doe dan de fijngehakte peterselie en kappertjes erbij en het sap van een ½ citroen (2-3 el naar smaak). Breng deze saus op smaak met peper en zout en bewaar het tot straks.
 5. Spoel de scholfilets onder kraan en dep ze daarna droog. Bestrooi ze met peper en zout en wentel ze daarna één voor één door bloem (gaat het best in een platte schaal). Klop het overtollige bloem van de filets, zodat er slechts een dun laagje bloem achterblijft.
 6. Verhit de boter in een pan en voeg als deze niet meer bruist, de olijfolie toe. Bak de scholfilets hierin gaar en bruin aan beide zijden. Houd ze warm totdat alle filets gebakken zijn.
 7. Serveer de scholfilets direct met de (lauw)warme boter-citroensaus. Meng de sla en doperwten met de dressing en serveer deze met de krieltjes als bijgerecht.

Variaties voor bijgerechten:

Scholfilet a la Meuniere

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met visrecepten.nl, een initiatief van het Nederlands Visbureau.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.