Wortelbroodjes

by Louise

wortelbroodjes 1Vorig jaar werd mijn aandacht getrokken door meerdere foto’s van grappige wortelbroodjes op Pinterest. Gek genoeg ben ik ze daarna enigszins vergeten. Pas toen ik tijdens onze laatste zomervakantie in een winkel met allerlei keukenbenodigdheden metalen roomhoorntjes zag liggen voor een wel hele scherpe prijs, moest ik weer aan deze wortelbroodjes denken. Samen met een paar andere bakvormen (ik kon het weer niet laten) ging ik helemaal verguld met mijn souvenirs naar huis. Twee weken geleden ging ik aan de slag met mijn recept. Mijn uitdaging was namelijk om, in tegenstelling tot de oorspronkelijke Amerikaanse recepten, geen oranje levensmiddelenkleurstof te gebruiken. Ik wilde een natuurlijke basis gebruiken om deze broodjes de gelijkenis van een wortel te geven. Wat mij betreft is het experiment geslaagd! Alles bij elkaar genomen is dit recept natuurlijk wél een knutselwerkje, maar als je eieren kunt beschilderen zullen deze wortelbroodjes ook wel lukken. En voor het geval je deze metalen hoorntjes niet standaard in je keukenatelier hebt liggen (wat ik me goed voor kan stellen) heb ik wat alternatieven zoals je kunt zien in mijn onderstaande illustratie.illustratie wortelbroodjesTip: De metalen roomhoorntjes zijn in kook- en bakwinkels te koop. Als alternatief kun je kartonnen hoorntjes maken of een ijshoorntje (van koek) bekleden met aluminiumfolie. De ijshoorntjes hebben wel een grotere afmeting dan de metalen, dus het kan zijn dat je in dat geval te weinig deeg hebt voor 6 broodjes. Ik zou dan alle ingrediënten vermeerderen met 1/3. Dit kun je overigens ook doen als je 8 in plaats van 6 broodjes wilt van het kleinere formaat dat ik heb gebruikt.

Ingrediënten (6 stuks):

 • 225 g tarwebloem, geschikt voor brood
 • 1 1/2 tl tomatenpuree
 • 200 g wortel (bospeen) in plakjes
 • 30 g kookvocht van wortelen
 • 12 g olijfolie
 • 2 g suiker (iets minder dan 1/2 tl)
 • 3 g zout (iets minder dan 1/2 tl)
 • 3 g gist
 • 1 ei, om in te smeren

Een tl (theelepel) is 5 ml en een el (eetlepel) is 15 ml, hiervoor gebruik ik een handig keukenmaatschepje.

Bereiding:

 1. Begin met de wortelpuree. Kook de wortelplakjes in een beetje water gaar. Giet ze af en bewaar 30 g van het kookvocht. Pureer de wortelen met de staafmixer en weeg 120 g puree af. Laat deze afkoelen tot lauwwarm.
 2. Doe alle ingrediënten, behalve het ei in een grote kom en voeg de afgekoelde wortelpuree ook toe. Kneed dit alles tot een soepel deeg in ongeveer 10 minuten met de hand of in de keukenmachine. Laat het deeg rijzen in een ingevette en afgedekte kom gedurende 1 uur op kamertemperatuur of gedurende de nacht in de koelkast (langzame rijs).
 3. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 50 x 15 cm en snijd deze in 6 repen. Wikkel elke reep om een ingevette (met olie) hoorn. Begin bij het puntje en wikkel dan door tot 1/2 cm onder de rand (zodat je na het bakken het hoorntje makkelijk kunt verwijderen). Stop het uiteinde van de reep weg onder de rand. Als het deeg niet helemaal netjes om het hoorntje is gewikkeld, zoals bij mij het geval was, duw en schuif het dan rondom het hoorntje in de juiste vorm.
 4. Laat de deeghoorntjes 30 min afgedekt onder huishoudfolie rijzen en smeer ze dan in met een beetje losgeklopt ei. Bak ze in de oven op 180 °C (conventionele oven) gedurende 18-20 min tot ze mooi oranje bruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en verwijder dan pas de metalen hoorntjes (of alternatieven). Vul ze met een salade naar keuze. Ik heb ze gevuld met een frisse en knapperige tonijnsalade (zie recept onder), maar je kunt natuurlijk ook een kant en klare eier- of huzarensalade kiezen. Garneer de wortelbroodjes eventueel met wat wortelloof, peterselie of dille.
 5. Je kunt de broodjes eventueel invriezen, of paar dagen in koelkast bewaren. “Piep” ze dan even op in de oven op 180 °C gedurende 5 min.

Tonijnsalade:

 • 1 blikje tonijn
 • 1/2 appel, geraspt
 • 1/4 groene paprika in kleine stukjes
 • 2 el yogonaise
 • 2 el kwark
 • zout en peper naar smaak
 • cayennepeper naar smaak
 • 1 tl gedroogde dille
 • 2 el zilveruitjes gehakt

Meng alle ingrediënten en je salade is klaar voor gebruik.wortelbroodjes 2

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.