Vega Valentijns broodjes | Bread Hot Chili Peppers | KeukenAtelier.com

Valentijns broodjes met chili topping (vegetarisch)

Bread Hot Chili Peppers

by Louise

Valentijnsdag staat voor de deur, de dag van de liefde. De dag dat je je (geheime) geliefde verrast met een kaart of bloemen. Nou heb ik zelf niet zoveel met de commerciële benadering van dit fenomeen. Maar het thema liefde heeft me wel geïnspireerd om voor deze gelegenheid deze heerlijke Valentijns broodjes te creëren. Na de zoete Valentijns verleidingen met oa. de Red Velvet Cake Rol en de macarons met rozen en granaatappel, heb ik het dit keer hartig aangepakt.

Valentijns broodjes met chili

Valentijns broodjes met chili voor liefde met pit

De liefde is weliswaar zoet, maar op z’n tijd een beetje pit kan geen kwaad! 😉 Vandaar mijn idee om iets hartigs te maken: een lekker broodje met een pittige chili topping. Geen zorgen, ze zijn niet zodanig pittig dat je er bluswater bij hoeft te serveren. Met deze Valentijns broodjes met pittige chili topping zul je zeker iemands hart veroveren! Inmiddels heb ik deze Valentijns broodjes voor de grap omgedoopt tot Bread Hot Chili Peppers, zoals je kunt zien op mijn illustratie. 😉 Hier leg ik ook uit hoe je de hartvormige broodjes maakt en op Instagram kun je er ook nog een filmpje van zien (Reel).

Illustratie Valentijns broodjes

Kijk hier voor mijn andere recept illustraties

Vegetarische Valentijns broodjes met vegan opties

De pittige chili topping smaakt trouwens ook erg lekker met nacho chips! Hij is gemaakt van kidneybonen, paprika en kaas met specerijen. Het is een vegetarische topping, die je met een vegan alternatief voor kaas makkelijk kunt omtoveren tot een vegan variant. Het deeg is ook vegan. Neem dan alleen voor het afsmeren geen ei maar een beetje plantaardige melk, of laat het afsmeren achterwege.

Valentijns broodjes met chili topping

Kijk hier voor nog meer Valentijns recepten en hier voor nog meer hartige brood recepten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Valentijns broodjes met chili topping (vegetarisch)

Personen: 12 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de vulling:

 • 1 rode ui, gesnipperd
 • 2 el olijfolie
 • 1 rode paprika, in kleine blokjes
 • 1 teen knoflook, geperst
 • chilipoeder, optioneel
 • ½ tl komijnpoeder
 • ¼ tl kaneel
 • 1 tl oregano
 • zout en peper naar smaak
 • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
 • 1 blik kidneybonen in chilisaus (400 g)
 • 60 g geraspte belegen kaas (of vegan alternatief)
 • 1 ei gemengd met 1 el water om te bestrijken (vegan alternatief: plantaardige melk)
 • koriander en/of bosui ter garnering, optioneel

Voor het deeg:

 • 500 g goede kwaliteit tarwebloem
 • 7 g instant gist
 • 5 g suiker
 • 8 g zout
 • 275 g lauw water
 • 25 g olijfolie

Bereiding

 1. Begin met het deeg. Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed het 10 minuten met de hand of in de keukenmachine tot een mooi en soepel deeg. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen in een ingevette kom op kamertemperatuur.
 2. Nu heb je alle tijd om de vulling te maken. Fruit de ui in olijfolie tot deze zacht is. Voeg dan de paprika en knoflook toe en bak dit even mee. Doe dan de specerijen en tomatenpuree erbij. Laat dit een minuutje bakken en doe tot slot de kidneybonen (met de saus!) erbij en 3 el water. Warm het allemaal door en je vulling is klaar. Ik heb de bonen grotendeels met een vork geprakt, omdat de vulling dan steviger wordt en daardoor beter op de broodjes blijft liggen. Laat de vulling afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Verwarm de oven voor op 200°C (conventionele oven). Kneed het deeg na de rijstijd even door en vorm dan 12 bolletjes (van ongeveer 70 gram). Om de hartjes te vormen is de volgende manier het het makkelijkst (zie ook de illustratie). Rol elk bolletje tot een streng van 15 cm en draai aan beide kanten een spitse punt. Leg de rol neer en snijd in lengte richting de rol in tweeën, maar laat de uiteinden aan elkaar zitten. Maak de ontstane opening groter tot je een soort ovaal krijgt. Klap één uiteinde met de punt naar de opening terug, zodat je een hartvorm krijgt. Druk het hart platter tot 1 cm dikte zodat ook het binnenste van het hart sluit.
 4. Leg de harten op een bakplaat en laat ze, afgedekt onder plastic, een half uur rijzen. Bestrijk de hartjes dan met een mengsel van ei en water (of plantaardige melk) en verdeel de vulling over alle broodjes. Bestrooi ze dan met een beetje geraspte kaas. Bak de broodjes in het midden van de oven gedurende 22-25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen op een rooster, maar serveer ze warm want dan zijn ze op z'n best! Je kunt ze eventueel bestrooien met wat fijngesneden koriander en/of bosui.

Opmerkingen

 • Als je de broodjes voor het bakken insmeert met losgeklopt ei worden ze wat mooier gekleurd dan wanneer je ze met plantaardige melk insmeert. Voor de smaak maakt het niets uit.
 • Bewaar de broodjes in de koelkast. Piep ze dan, voor het beste resultaat, 5-10 minuten op in de oven op 180°C (hetelucht).

Kijk hier voor nog meer Valentijns recepten en hier voor nog meer hartige brood recepten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.