KeukenAtelier achter de schermen – september 2019

by Louise

Voor mijn werk als receptontwikkelaar ben ik vaak in mijn keuken te vinden, of zoals ik dit creatieve domein ook noem: “mijn KeukenAtelier”. Dit is niet zo verrassend, want op deze plek worden alle gerechten gemaakt, geproefd en gefotografeerd. Achter mijn computer gebeurt de rest van het werk dat nodig is om alle recepten hier online te kunnen delen met jullie. Wat er echter allemaal aan dit proces vooraf gaat en mij ook regelmatig wordt gevraagd is: “hoe en waar ontstaan je recept-ideeën?”.

Mijn inspiratie komt uit vele hoeken

Het antwoord op deze vraag is niet in één zin te vatten, want mijn inspiratie komt uit vele hoeken. Mijn creativiteit wordt gevoed uit nieuwe ingrediënten die ik ontdek, verhalen die ik hoor, gerechten die ik proef tijdens reizen en restaurantbezoeken of boeken die ik lees. Er zijn vast nog meer inspiratiebronnen die ik vergeet te noemen, omdat ze soms zo vanzelfsprekend en alledaags lijken. Uiteindelijk is deze inspiratie de basis voor al mijn recepten. Voorheen schreef ik artikelen over keukenatelier op bezoek en meerdere reviews, maar in deze rubriek, “KeukenAtelier achter schermen”, zal ik jullie voortaan maandelijks bijpraten over de inspiratiebronnen die mij aanzetten tot culinaire creativiteit.

Leuke Beemster winactie!

September was een enerverende en inspirerende maand. Ik reisde samen met mijn man naar Barcelona, Valencia en Parijs. Bij thuiskomst stonden er nog meer leuke dingen gepland: De Do-Mi-Bo (donderdag middag borrel) met Beemster kaas en een gezellige foodbloggerstour in Den Haag. De maand werd afgesloten met een Zuidafrikaans diner in Den Haag. Kortom genoeg meegemaakt en genoeg om hier te lezen te lezen. Bovendien staat er in dit verhaal ook nog een leuke winactie voor jullie, iets lekkers met Beemster kaas…

Dit kun je lezen over de maand september 2019:

Food tips Barcelona, Valencia en Parijs

Om het artikel niet onnodig lang te maken, zal ik nu geen uitgebreid verslag doen van onze reis, maar me beperken tot de dingen die ik op foodgebied inspirerend vond.

In Barcelona viel het weer helaas een beetje tegen. De fietstocht die we graag wilden doen hebben we daarom laten vervallen. Maar de stad op eigen houtje verkennen is ook erg leuk. Na een zoektocht op internet naar restaurants in de buurt van ons hotel kwamen we terecht bij een restaurant met heerlijke tapas: Els Pinxus, echt een aanrader! Het restaurant Frankie Gallo Cha Cha Cha is ook een bezoekje waard, al is het alleen al voor de Pizza Parmigiana met gegrilde aubergine, pesto en ricotta. De volkoren focaccia die ze daar ook als pizza serveren vonden we echter iets minder geslaagd.

De bakkerijen in Barcelona weten wel hoe ze de mensen te vriend kunnen houden. Zowel voor de zoete als hartige trek kun je er terecht voor diverse versnaperingen, waarvan de prijs me heel erg meeviel. Als je geen ontbijt bij je hotel hebt, koop dan gewoon iets lekkers bij een bakker, er zijn er genoeg te vinden in het centrum. Een bezoek aan een buitenlandse supermarkt kan ik tijdens mijn vakantie niet weerstaan. Dus ook in Barcelona ging ik op zoek en kwam bij Mercadona terecht. Een leuke supermarkt en ook hier vielen de prijzen me enorm mee.

Tot slot kan ik je een ontbijt bij Patrón zeker aanraden. Ze hebben er heerlijk belegde stokbroodjes en diverse ontbijtgerechten met ei (ook een erg lekkere shakshuka variant uit de oven). Het feit dat het tijdens het ontbijt vol met lokale klanten zat, vond ik een goed teken (die hebben er immers kijk op). De laatste tip in Barcelona zijn de empanadas van Tio Bigotes. Er staan er ongeveer 20 verschillende op de kaart (mijn keuzestress sloeg onmiddelijk toe). Ze hebben geen website, maar zijn te vinden aan Carrer de París 131.

De volgende dagen in Valencia waren qua weer slechter dan in Barcelona, met zelfs overstromingen in de regio. Gelukkig was dat bij ons niet het geval. Ons appartement lag vlakbij Mercado Central, die je echt gezien moet hebben wanneer je er bent! Een markthal gevuld met kramen vol lekkernijen: gedroogde hammen, gekonfijt en vers fruit, vis en schaaldieren, specerijen en nog veel meer. Mijn eerdere ervaringen met dergelijke markthallen waren qua prijzen niet zo positief als bij deze. In de Mercado Central waren de prijzen zeer redelijk, net als in de restaurants overigens.

In ons appartement hebben we een aantal keer onze maaltijd gemaakt met aankopen uit Mercado Central en de supermarkt (ook hier een vestiging van Mercadona). Natuurlijk hebben we ook genoten van de lokale horeca, dus hier wat tips:

  • restaurant La Moma, een menu degustación voor €25 is een aanrader!
  • restaurant Sagardi, een bar waar je heerlijke pintxos kunt kiezen ( €2 per pintxos).
  • Gelateria La Romana, een ijssalon met overheerlijk ijs!  De smaken Biscotto della Nona en de Bacio di mama con mandorle tostate waren mijn favoriet!
  • Italiaans restaurant Le Favole zou ik zeker bezoeken. Al is het misschien gek om Italiaans in Spanje te eten, op dit adres is het zeker de moeite waard. Eén waarschuwing: bestel niet teveel (bijbestellen kan altijd nog), want de porties zijn er royaal!

De lokale drankjes horchata en agua de Valencia heb ik natuurlijk ook geproefd. Horchata is een melkachtige drank van tijgernoten, water en suiker. Ik was er niet echt kapot van en vond het vrij machtig. De agua de Valencia, een cocktail van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker vond ik daarentegen erg lekker! We zijn er helaas niet meer aan toe gekomen om ook paella te eten, maar deze ga ik binnenkort thuis maken. Ik heb immers in Valencia een paella pan gekocht (tip: buiten Mercado Central staat een kraam die ze voor een goede prijs verkoopt!).

Na Valencia bezochten we Parijs, vanwege werkzaamheden van mijn man. Overdag heb ik me al wandelend door deze stad prima vermaakt. Le Marais is één van mijn favoriete wijken. Het zit er vol leuke winkels en eet-adressen. De Joodse bakkerijen en falafelzaken zijn er immens populair. Na de relatief lage prijzen in Barcelona en Valencia vond ik Parijs wel een omslag, waar je voor vrijwel hetzelfde gebakje soms het dubbele kwijt bent. Ik heb me daarom meer vermaakt met etalages kijken dan proeven, dat had ik immers in de dagen ervoor al genoeg gedaan. 🙂

Hier nog wat tips voor Parijs:

  • Le Mouton Blanc, een restaurant buiten het centrum maar zeker een bezoekje waard (in een leuke wijk). Een menu gourmande in de avond kost er €39 en is zeker een aanrader! Een ruime keuze aan heerlijke bistro gerechten. Mijn favoriete dessert Île flottante stond gelukkig ook op het menu!
  • B.O.U.L.O.M. is een bakkerij annex restaurant. Erg verrassend wanneer je langs de vitrine van de bakkerij ineens in een sfeervolle eetzaal met grote gedekte tafels staat! Centraal in de zaal is een royaal gevuld buffet met voor-, hoofd- en nagerechten waar je in de middag en avond naar hartenlust uit mag kiezen. Reserveren is een aanrader, doe dit op een niet te laat tijdstip want na verloop van tijd wordt het buffet niet meer aangevuld.

Beemster borrel in Hilton Hotel Amsterdam (met winactie)

Een uitnodiging van Beemster Kaas voor een borrel in de Skylounge van het Amsterdamse Hilton Hotel sla je natuurlijk niet af! Ik mocht er samen met mijn man naar toe, wat het nog leuker maakte. Beemster voor de boterham kennen we inmiddels wel, maar nu zijn er ook Beemster kaasblokjes in de varianten Belegen en Oud. Behalve de blokjes kaas waren er ook heerlijke borrelhapjes te proeven (zie foto’s), allemaal met Beemster kaas op een andere manier verwerkt. Dit was niet alleen lekker, maar ook inspirerend. Met de feestdagen in het vooruitzicht borrelden er ondertussen allerlei recept ideetjes in mijn hoofd.

Dat Beemster kaas uit de gelijknamige Beemster polder komt, is vanzelfsprekend. Dat er 440 veehouders achter dit kaasmerk schuilgaat wist ik nog niet! Deze boeren zijn verzameld in een coöperatie waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Veel van de veehouders zijn overgeschakeld op duurzame energie en een aantal doet aan het inwinnen van zonne-energie. In de gehele keten die nodig is voor de productie van kaas wordt er met continue duurzame verbeteringen gezamenlijk aan gewerkt om in 2020 klimaat neutraal te produceren.

Het dierenwelzijn is ook een aandachtspunt in deze coöperatie; zo mogen de koeien vaak meer dan 180 dagen per jaar rondlopen in de wei, wat veel meer is dan de norm van 120 dagen van stichting keurmerk weidegang. Het grazen van de koeien levert een melk vol eiwitten en mineralen op, wat weer de beste basis is voor de smaak van de kaas. Wat men in de Beemster nog meer doet om de koeien (en de weidevogels) blij te houden kun je hier lezen.

Winactie Beemster Kaaspakket, receptenboekje en geillustreerde kaarten

Een ander blij nieuwtje is dat ik namens Beemster Kaas een lekker Kaaspakket met een leuk receptenboekje mag verloten. Daarbij krijgt de winnaar ook een set (2×2 kaarten) van mijn geïllustreerde “kaas”kaarten (zie onderstaande foto) van de Kaaskoekjes en Kerstboomkaaskoekjes. Je kunt immers met Beemster kaas ook deze kaaskoekjes en Kerstboomkaaskoekjes maken. Doe er dan een bijpassend kaartje bij en verras iemand met je zelfgebakken kaassnacks!

Hoe doe je mee met de winactie?

Meedoen is eenvoudig. Schrijf hieronder wat jouw favoriete kaassoort of kaashapje is. Morgen zal deze actie ook op mijn Instagram en Facebookaccounts staan en als je daar ook  je reactie achterlaat verdubbel je je win-kans! De actie loopt t/m zondag 13 oktober 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal daarna via Beemster en via mij de prijs thuisgestuurd krijgen. Deze winactie geldt alleen voor mensen met een Nederlands postadres.

Foodbloggerstour Den Haag 2019

Als Leidenaar ben ik erg verknocht aan mijn stad, maar in het nabijgelegen Den Haag kom ik ook graag. Dus toen ik werd uitgenodigd om mee te gaan op foodbloggerstour in Den Haag hoefde ik daar niet lang over na te denken. Misschien komt dit verhaal jullie bekend voor. Dat kan kloppen, want vorig jaar deed ik ook mee aan de Haagse foodbloggerstour, toen ook georganiseerd door deze twee lieve Haagse “food-collega’s” Anne- Marie (My Happy Kitchen) en Marjolein (Foodieshavearrived).

Wederom hadden ze er een mooi programma van gemaakt en hebben we in één middag maar liefst 8 leuke adressen in Den Haag bezocht. Met een groep van 20 enthousiaste foodbloggers kris-kras door Den Haag. Er is veel gelopen, gelachen en natuurlijk geproefd, want op elk adres werden we hartelijk ontvangen met iets lekkers (of soms alles) van de menukaart! Hieronder heb ik de 8 adressen voor jullie op een rij gezet met natuurlijk wat impressies:

Restaurant Gallery 61

In het hart van de Haagse Passage is Gallery 61 gevestigd. Een tikkeltje kunstzinnig en een beetje buiten de lijntjes, dat geldt zowel voor het menu als het interieur. Een dessert als voorgerecht of ontbijtgerecht in de middag? Het kan en mag bij Gallery 61. En voordat je aan tafel schuift, neem vooral eens plaats in de zeer bijzondere stoel in de vorm van een schilderij aan de muur. Ik verklap alvast: niets is wat het lijkt…

Restaurant Gallery 61, Passage 61

Daddy Donut

Als je van donuts houdt, dan moet je zeker eens naar Daddy Donut! Tim maakt ze in allerlei smaken (zelfs met matcha of pandan), met ook nog een keus aan allerlei toppings. Behalve voor donuts kun je er ook voor shakes en churros  terecht. Behalve in de winkel kunnen deze kleurrijke zoete versnaperingen ook voor een catering geleverd worden. Leuk voor bijvoorbeeld een bruiloft, bedrijfsfeest of babyshower.

Daddy Donut, Papestraat 10

Hug the Tea

Sinds 2015 zijn de zussen Claire & Lisa gestart met hun bedrijf Hug the Tea. Ontstaan vanuit hun liefde voor Matcha, lekker eten en minimalistisch interieur. Behalve voor matcha thee kun je er ook terecht voor taartjes, een gezonde lunch, thee servies of kun je er reserveren voor een high tea. Ondanks dat ik geen grote matcha fan ben, was ik aangenaam verrast door de zachte smaak van de matcha thee en de matcha cake die ik die middag bij Hug the Tea heb geproefd.

Hug The Tea, Papestraat 13

Mugs and Mermaids

Ooit eens een blauwe cappucino, een roze latte of een felgekleurde smoothiebowl besteld? Waarschijnlijk niet. Ik kan je in ieder geval gerust stellen dat ze bij Mugs and Mermaids deze kleurrijke, hippe, trendy drankjes en gerechten bereiden zonder gebruik van kunstmatige kleurstoffen.  Hier creëren ze namelijk graag mooie gerechten op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld met kleurtjes van pittaya (dragonfruit) en spirulina. Bovendien kan iedereen bij hun terecht ook als je vegan, glutenvrij of suikervrije dieet-wensen hebt. Heb je toch meer zin in een guilty pleasures? Wees gerust op de menukaart staan ook heerlijke taarten, shakes en andere lekkernijen.

Mugs and Mermaids, Torenstraat 79

Teds

Na Amsterdam, Utrecht en sinds kort ook Haarlem heeft Den Haag een Teds. Hét adres waar je de hele dag kunt brunchen. We vielen met ons neus in de brunch, want de tafel was voor ons gedekt met maar liefst alle (!) gerechten van de menukaart en dat was zelfs voor 20 foodies nog teveel! Ik heb natuurlijk niet alles kunnen proeven, maar ik hoorde aan tafel alleen maar positieve geluiden bij het proeven van de gerechten. Wat ik sowieso erg lekker vond was de Teds Original French Toast met bacon, banana en maple syrup. Nu begrijp je wellicht ook waarom ik niet alles heb kunnen proeven. 🙂

Teds., Frederikstraat 32

DS Patisserie

Voor patisserie hoef je niet per se naar Parijs. In Den Haag kun je namelijk naar DS Patisserie voor de lekkerste macarons, tartelets, croissants en sinds kort ook huisgedraaide gelato in 6 smaken. Kelly en haar man Robert-Jan runnen hun winkel aan de sjieke Denneweg sinds 2016. Kelly is als thuisbakker begonnen, maar hun bedrijf groeide uit tot waar ze nu zijn. Lees vooral eens het indrukwekkende verhaal op hun site hoe hun bedrijf van de grond is gekomen; met hard werken, durf en doorzettingsvermogen is hun droom waarheid geworden.

DS Patisserie, Denneweg 136

Pierre Par CP

Nog geen twee maanden geleden zat er tussen mijn twee bezoeken aan deze wijnbar op de Haagse Denneweg. Maar mij hoor je niet klagen, want het is hier prima vertoeven zoals je in mijn eerdere verslag hier hebt kunnen lezen.

Pierre Par CP, Denneweg 11

The Student Hotel

Voor onze laatste stop gingen we naar The Student Hotel, vlakbij Station Holland Spoor. Dit complex waar vroeger een verzorgingshuis was is nu omgebouwd tot een hip en multifunctioneel gebouw. Behalve een hotel zijn er ook studentenwoningen  en diverse faciliteiten te vinden. De centrale hal biedt toegang tot een mooie fitnessruimte en meerdere sfeervolle ruimtes die dienen als werk- en/of ontmoetingsplek. In het bijbehorende restaurant The Commons kregen we cocktails en heerlijke hapjes geserveerd. Op deze plek ben je ook van harte welkom wanneer je geen hotelgast bent, ook voor ontbijt of borrel na het werk.

The Student Hotel, Hoefkade 9

Promenade foodfestival Den Haag “South African Flavours”

De titel is een mondvol, maar dat was het bijbehorende plezierige diner ook! In het Crowne Plaza hotel in Den Haag organiseert men met enige regelmaat het Promenade Foodfestival. Hierbij staat gedurende een aantal dagen een specifiek land centraal met bijbehorende gerechten op het menu. Voor de Zuid-Afrikaanse editie in september kreeg ik een uitnodiging van Andrea van AnniePannie. Samen met 20 gezellige collega’s werden we meegenomen op een culinaire reis naar Zuid Afrika.

Speciaal voor deze gelegenheid was Abigail Mbalo uit Kaapstad overgevlogen om samen met chef Sido de Brabander een Zuid-Afrikaans menu te bereiden. Abigail Mbalo is in Zuid Afrika inmiddels een bekende chef met haar restaurant 4Roomed eKasi in Kaapstad. Deze bevlogen dame, geboren en getogen in een township, is jarenlang werkzaam geweest als afgestudeerd tandtechnieker. Haar deelname aan Masterchef Zuid Afrika zorgde ervoor dat haar carrière een culinaire wending nam. Beginnend in een foodtruck en later in haar eigen restaurant, gevestigd in een township om ook daar de lokale economie te helpen.

De gerechten op deze avond waren geïnspireerd op het eten uit Abigails jeugd in een township. Gecombineerd met diverse mooie ingrediënten die Zuid Afrika te bieden heeft maken van deze gerechten een heerlijke ervaring. Zo was er bijvoorbeeld een salade met gerookte paddenstoelen en een schuim van naartjie (= een soort mandarijn). Als hoofdgerecht een runder medaillon bedekt met een korst van biltong (= gedroogd vlees met specerijen), met daarbij mqa (= een soort polenta). Dit laatste woord uitspreken is al een kunst op zich, met een keelklank waar je even voor moet oefenen.  Het dessert was een combinatie van een koeksister met rooibos (= een soort gevlochten donut gedrenkt in een siroop) en een melktert (= een soort custard taartje). Kortom een inspirerende en lekkere kennismaking met de Zuid-Afrikaanse keuken!

Het Promenade Foodfestival zal dit jaar worden vervolgd met als thema Ecuador (oktober) en Italië (november). Als je nieuwsgierig bent geworden en deze ervaring ook een keer wilt meemaken kun je reserveren via Brut International Flavours of via Crowne Plaza Den Haag.

 

Andere recept ideeën

4 reacties

Jolanda Leuven 8 oktober 2019 - 22:31

Hier n echte cheeselover. Teveel om op te noemen… 😉 Oude (brokkel) kaas bovenaan, maar ook Brie de Mea ux, Castello blue

Antwoord
Marieke 9 oktober 2019 - 13:35

Waar ik echt van kan genieten is een bruine boterham met kaas en daarop nog een beschuit. Maar ik houd ook erg van een stukje oude kaas. Heerlijk. Het water loopt al in mijn mond als ik eraan denk.. ?

Antwoord
Louise 14 oktober 2019 - 10:23

Hallo Marieke,
Uit de 19 deelnemers ben jij door de “random namepicker” gekozen tot de winnaar van deze actie, van harte gefeliciteerd! Zou je mij via een privé bericht je adres kunnen mailen, zodat Beemster en ik je de prijzen kunnen toesturen? Je kunt mailen naar info@keukenatelier.com.
Groetjes, Louise

Antwoord
dorien 9 oktober 2019 - 15:03

Mijn favoriet: een simpele bruine boterham met oude kaas. zoooooo lekker

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.