Citroenijs met olijfolie en tijm

by Louise

Ik hoop dat je je niet laat afschrikken door de combinatie van olijfolie en ijs. Het is namelijk verrassend lekker! De zure smaak van citroen, die soms zelfs wrang kan zijn, wordt in dit geval door olijfolie een stuk milder. Om dit argument toe te lichten, zal ik bekennen dat ik eigenlijk helemaal geen liefhebber ben van citroen(sorbet)ijs. Mijn man daarentegen kan je hiermee erg blij maken en al helemaal omdat hij mijn portie vaak ook mocht hebben. Helaas voor hem is daar nu verandering in gekomen, sinds ik dit citroenijs met olijfolie heb ontdekt.

Subtiel aroma van tijm en olijfolie

Neem voor dit recept een Extra Vierge (of Extra Vergine) olijfolie van goede kwaliteit. Ik heb dit keer olijfolie van Filippo Berio gebruikt die ik had gekregen om te proberen. Niet alleen in hartige gerechten maar ook voor ijs blijkt deze olijfolie een goede match! Als extra smaakmaker heb ik een beetje tijm toegevoegd, dat net als het aroma van de olijfolie zeer subtiel aanwezig is. Deze toevoegingen zorgen er ook voor dat het citroenijs niet extreem zoet hoeft te zijn om het een speciale en lekkere smaak te geven. Dit in tegenstelling tot veel desserts waarin citroen vaak samengaat met veel suiker.

Volgend level: lemon meringue

Bij de bereiding van dit ijs worden eidooiers gebruikt om de ijsbasis te maken. De eiwitten van de eieren heb je voor dit recept niet nodig. Deze kun je gebruiken (of invriezen voor later gebruik) voor de bereiding van bijvoorbeeld meringue of pavlova. Ik heb van de eiwitten mini meringues gemaakt en een klein deel  hiervan als experiment gebruikt in het ijs. Dit is natuurlijk een optie en zeker niet noodzakelijk om te genieten van dit citroenijs met olijfolie. Maar ik zal niet ontkennen dat het dit recept wel naar een volgend level tilt, zeker als je houdt van alles wat met lemon meringue te maken heeft.

Ingrediënten (voor 750 ml):

 • 250 g slagroom
 • 250 g volle melk
 • 3 eidooiers (bewaar de eiwitten eventueel voor meringue zie verderop)
 • 150 g suiker
 • 125 g citroensap (van ongeveer 3 citroenen)
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • 60 g Extra Vierge olijfolie
 • 1/4 tl zout
 • 3 takjes tijm (goed kneuzen, zodat oliën vrijkomen)
 • 30 g (grof) verkuimelde meringues*, optioneel

*  De meringues heb ik gemaakt van 3 eiwitten, 85 g suiker en 85 g poedersuiker volgens dit recept.

Bereiding:

 1. Roer de eidooiers los met 50 g van de melk. Doe de rest van de melk samen met de slagroom, de citroenrasp en suiker in een pan.
 2. Kneus de schoongemaakte takjes tijm zodat de oliën vrijkomen die smaak en geur afgeven. Doe de tijm in de pan bij de melk en breng het tegen de kook.
 3. Haal de pan van het vuur en giet al roerende beetje bij beetje de hete melk bij de eidooiers (geleidelijk zodat de eidooiers langzaam op temperatuur komen).
 4. Doe het mengsel terug in de pan en verhit deze al roerende op matig vuur tot 80°C. Dit kun je het beste controleren met een voedselthermometer.
 5. Haal de pan van het vuur en meng de citroensap en olijfolie erdoor. Het kan zijn dat het mengsel nog niet goed mengt, maar dat komt later goed. Schenk de ijsbasi,s inclusief tijm, in een schone kom en laat deze afgedekt gedurende een nacht afkoelen in de koelkast. In deze tijd kunnen de smaken goed intrekken.
 6. Verwijder de volgende dag de takjes tijm en mix de ijsbasis met een staafmixer tot een homogeen geheel. Doe het ijs in een ijsmachine en bereid het ijs volgens de gebruiksaanwijzing. Indien je meringues wilt toevoegen aan het ijs, doe dit dan op het laatst en draai het nog kort mee met het ijs. Laat het ijs nog even verder uitharden in de vriezer.
 7. Zet het ijs voor het serveren even in de koelkast, indien het te hard is om uit te scheppen.

Zoek je meer inspiratie voor ijs-recepten, kijk dan eens bij mijn andere recepten.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.