Avocado komkommer ijs

by Louise

Sinds kort heb ik een Princess ijsmachine in huis. Gekregen om er lekker mee te experimenteren. Je kunt je voorstellen dat hiervoor geen beter tijdstip gepland kon worden dan in de zomerse hitte van afgelopen week. Een verfrissend ijsje was wat mij betreft meer dan welkom! En aangezien er ongetwijfeld meer tropische dagen in het verschiet liggen, zal ik jullie de komende tijd wat verkoelende inspiratie geven met mijn ijs-recepten.  Ook zal ik binnenkort mijn ervaringen met deze ijsmachine met jullie delen in een review artikel. Maar ik ben nu al verguld met deze zelf-koelende “ijs prinses” waarmee ik deze week behalve dit avocado komkommer-ijs ook een overheerlijk chocolade-ijs maakte (recept volgt binnenkort).

Erg lekker in combinatie met gazpacho

De basis voor dit avocado komkommer ijs is eigenlijk niet veel meer werk dan het pureren van een paar verse ingrediënten. De ijsmachine doet daarna de rest en na ongeveer 30 minuten kun je dan genieten van dit bijzondere ijs. De combinatie van avocado met komkommer met limoen en tuinkruiden, maken dit licht gezoete ijs namelijk zeer geschikt om te serveren bij hartige gerechten. Ik serveerde dit avocado-komkommer-ijs met deze gazpacho. Deze heerlijke gazapacho maak ik elke zomer wel een paar keer. Maar geserveerd met een bolletje van dit ijs, heeft dit gerecht toch echt een upgrade te pakken. Het enige wat ik dit keer heb gewijzigd aan mijn gazapacho recept, is dat ik hierbij de tuinkruiden achterwege heb gelaten. Deze zitten immers ook al in het ijs.

Behalve met gazpacho is dit ijs denk ik ook erg lekker in combinatie met (pittig) gemarineerde en gegrilde garnalen, of met een garnalencocktail. Ook gerookte vis, geserveerd met blaadjes groene sla en een bolletje van dit ijs zullen denk ik een prima gerecht vormen met elkaar. Maar er zullen ongetwijfeld meer smakelijke combinaties met dit avocado komkommer-ijs te bedenken zijn. Ik hoor graag van jullie ervaringen hiermee!

Ingrediënten (voor 700 ml ijs-basis):

 • 300 g komkommer met schil, in blokjes
 • 2 avocado’s (Hass), in blokjes
 • ¼ tl zout
 • sap van 2 limoenen
 • rasp van 1 (biologische) limoen
 • 80 g suiker
 • 100 g water

De toevoeging van kruiden is optioneel, maar wel een aanrader. Je kunt de samenstelling en verhoudingen variëren. Dit is wat ik heb gebruikt:

 • paar takjes koriander
 • 20 blaadjes munt
 • 10 blaadjes basilicum
 • paar takjes peterselie

Bereiding:

 1. Maak de suikersiroop (kan 1 dag van tevoren). Doe suiker en water in een pan op het vuur en breng het aan de kook. Als de suiker is opgelost laat je hem nog 1 minuut zachtjes pruttelen. Laat de suikersiroop daarna afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
 2. Doe alle overige ingrediënten (inclusief de tuinkruiden) in een blender en pureer deze met de afgekoelde suikersiroop tot een homogene puree (ijs-basis). Proef of je de ijs-basis eventueel nog wilt aanpassen in smaak (bv. meer zuur of meer kruiden).
 3. Bereid met deze ijs-basis je avocado-komkommer-ijs in een ijsmachine volgens de bijbehorende gebruiksaanwijzing. Gebruik het ijs daarna direct als je hem wat zachter wilt, of laat het ijs nog extra bevriezen in de vriezer.
 4. Als je geen ijsmachine hebt kan de bereiding ook met de hand. Dit heb ik met deze basis nog niet geprobeerd, maar over het algemeen gaat dit als volgt: zet de ijs-basis in een vriesbestendige container in de vriezer en laat deze ½-1 uur bevriezen. Roer het mengsel dan door met een vork of mixer en zet het dan weer terug in de vriezer. Herhaal deze handelingen een paar keer tot het ijs de gewenste consistentie heeft.

Tip: Haal het ijs voor gebruik uit de vriezer en zet het een tijdje in de koelkast, zodat hij wat zachter kan worden. Bij mij was het ijs anders te hard om er bolletjes van te kunnen scheppen. Hoe lang dit duurt, hangt af van hoe koud je vriezer staat ingesteld en hoe (on)diep de container is waarin het ijs zit.

Het diepe bord op de foto is van Bordenenzo uit de Q Raw lijn.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.