Met dit boek wil ik laten zien hoe lekker en verzadigend gerechten kunnen zijn als ze alleen uit groenten, fruit, peulvruchten, granen en zuivel bestaan.

Sabrina Ghayour

Bazaar – Sabrina Ghayour (review)

by Louise

 

Bazaar is het vierde kookboek van Sabrina Ghayour, na Persiana, Feasts en Sirocco. Voor mij was dit boek echter mijn kennismaking met de recepten van deze Brits-Iraanse culinaire duizendpoot. Behalve auteur van een succesvolle kookboekenreeks, is zij namelijk ook actief als kookdocent en is ze een graag geziene gast in Britse TV programma’s.

Het eerste vegetarische boek van Sabrina Ghayour

Wat dit vierde boek onderscheidt van de vorigen, is dat Bazaar is gevuld met vegetarische recepten uit het Midden Oosten. Zoals Sabrina Ghayour over zichzelf zegt is zij een van ‘s werelds grootste carnivoren. Dat er nu juist van haar hand een vegetarisch kookboek afkomstig is, heeft haarzelf nog wel het meest verbaast. Dit tegenstrijdige feit maakte mij des te meer nieuwsgierig naar dit boek.

Ik zal mijzelf niet als de grootste vleeseter bestempelen, maar een fulltime vegetariër ben ik evenmin. Een paar keer per week kook ik vegetarisch, het liefst zonder kant-en-klare burgers of -schijven. Dus extra inspiratie op vegetarisch gebied is altijd welkom!

Ik heb dit boek geschreven met vleeseters in gedachten, omdat ik denk dat wij degenen zijn die de meeste hulp en inspiratie kunnen gebruiken als het gaat om het bereiden van eenvoudige maaltijden zonder vlees.

Sabrina Ghayour

 

Met slechts een paar ingrediënten per recept is Sabrina erin geslaagd om groenten om te toveren tot smaakvolle en verzadigende gerechten. Dat een recept verzadigend is klinkt in ieder geval veelbelovend. Bladerend door dit boek wilde ik bijna alles wel maken en proeven. Waarschijnlijk heb ik daarom in de afgelopen tijd al twee van haar recepten gemaakt: de kikkererwten köfte met tahinsaus en de zoete aardappelgratin met kokos en tijm. Beiden zijn verrassend lekker en zoals belooft: verzadigend.

Bazaar bestaat uit 9 hoofdstukken

Lichte bites en gerechten om te delen, toast, dips en gefrituurde hapjes met (alcoholische) drankjes om erbij te serveren. Eieren en zuivel; gerechten met kazen zoals halloumi en paneer, of heerlijke kuku (zie foto) gemaakt van eieren, de Midden Oosterse equivalent van frittata. Soepen en andere troostrijke kommenheerlijke en zeer gevarieerde soepen met diverse groente. Deegwaren; broodjes en feestelijk gevulde deegpakketjes. Salades voor alle seizoenen; frisse en kleurrijke salades (zie foto) met geroosterde groente, vers fruit, of granen. Heerlijke hoofdgerechtengevarieerde stoofschotels (zie foto) en diverse gevulde groenten. Voedsel uit de voorraadkast; niet alle ingrediënten komen uit de voorraadkast, maar de pasta, rijst in ieder geval wel. Buitengewone bijgerechten;  inspirerend hoofdstuk met vernieuwende ideeën voor groente gerechten (sjalotbloemen met paprikadip is er één van). Zoete lekkernijen; 14 recepten met vaak originele smaakcombinaties, zoals karnemelkcake met ras el hanout of kaneelpavlova met labnehroom (zie foto).

Ik ben erg positief over dit boek. Zoals Sabrina Ghayour het heeft bedoeld is dit boek inderdaad een goede inspiratiebron en een prima leidraad om mee aan de slag te gaan. Je kunt met de recepten goed improviseren. Zo heb ik dat ook gedaan toen ik voor de tweede keer de kikkererwtenköfte met tahinsaus maakte (zie foto hieronder). Ik heb een aantal aanpassingen getroffen, welke ik ook in het recept uitleg. Het tweede gerecht dat ik maakte: de zoete aardappelgratin met kokos en tijm vond ik echt verrukkelijk zoals hij is. Sterker nog, ik zou dit gerecht kunnen eten als lunch en avondeten (als er dan nog wat van over is) zonder er ook maar iets anders bij te serveren. Ik vermoed dat er binnenkort nog meer van deze heerlijke vegetarische gerechten bij ons op tafel zullen komen.

De kikkererwten köfte uit Bazaar die ik laatst maakte

Veel lees- en kookplezier!

Auteur: Sabrina Ghayour
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: € 25,95
ISBN: 9789461432124
240 pagina’s, hardcover, Nederlandse vertaling mei 2019
Met dank aan Good Cook B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar en de foto’s van het boek.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.