Review Princess zelfvriezende ijsmachine

by Louise

Ik ben een echte liefhebber van ijs en niet alleen in de zomer. Met mijn oude ijsmachine heb ik al aardig wat liters ijs gedraaid en er ligt nog een lijst met nieuwe ijs-recept-ideeën te wachten om gemaakt te worden. Dat ik nog niet aan deze ijs-wachtlijst ben toegekomen, komt met name door een praktisch probleem. Om ijs te maken in mijn oude ijsmachine moet de ijscontainer hiervan namelijk eerst 24 uur bevriezen in mijn vriezer, maar meestal ontbreekt hiervoor de ruimte.

Testen met ijs-recepten

Je zult begrijpen hoe blij ik ben met mijn nieuwste keukenhulp: een zelfvriezende ijsmaker Deluxe van Princess. In het kader van een review kreeg ik recentelijk deze “ijsprinses”, zoals ik deze ijsmachine inmiddels heb omgedoopt, tot mijn beschikking. Mijn wachtlijstje met ijs recepten is in korte tijd geslonken, want ik maakte er al avocado komkommer-ijs, chocolade-ijs (zonder ei) en aardbeiensorbet met rozenwater mee (het recept volgt binnenkort). Zelfs (of misschien juist) op de warme dagen ging ik ermee aan de slag. In dit review artikel zal ik over mijn bevindingen vertellen en ook wat naar mijn idee de voor- en nadelen zijn van deze ijsmachine.

avocado komkommer-ijs met gazpacho

Container vooraf invriezen niet nodig

Het grote voordeel noemde ik zojuist al. Je hoeft van tevoren geen container in de vriezer te doen, maar je kunt direct aan de slag wanneer je ijs wilt maken. De ingebouwde compressor zorgt voor de bevriezing van de ijsbasis terwijl de meng-spatel draait. Bij het automatische ijsprogramma hoef je alleen je tijdskeuze in te stellen en op de startknop te drukken. Behalve dit automatische ijsprogramma waarbij de machine koelt en draait, kun je in het menu ook kiezen voor alleen koelen of alleen draaien. Deze standen heb ik nog niet geprobeerd, maar de functies spreken voor zich.

Een bijkomend voordeel vind ik dat wanneer het ijs klaar is, je de ijscontainer zo uit de machine tilt en heel makkelijk kunt leegscheppen, in tegenstelling tot de dubbelwandige vriescontainer van mijn oude machine. Daarbij bevriest de wand zelf en vriest het ijs er vrijwel direct aan vast wanneer de machine stopt met draaien. Hierdoor is de container een stuk moeilijker te legen en blijft er vaak ijs achter op de bodem en tegen de wand van de container.

Makkelijk in het gebruik

De handleiding die bij deze machine wordt geleverd is zeer beknopt. Ik vind dit hierbij eerder een voor- dan een nadeel. Het apparaat is namelijk heel makkelijk in gebruik. Behalve de display zijn er 4 knoppen bovenop het apparaat: aan/uit knop, start/pauze knop, menu knop en een besturingsknop om de tijd in te stellen. Het spreekt eigenlijk allemaal voor zich, maar het neemt niet weg dat het nog steeds belangrijk is om de handleiding en alle waarschuwingen voor gebruik te lezen.

De capaciteit

De capaciteit van de ijscontainer is 2 liter en mag voor maximaal 60% gevuld worden (ijs zet uit tijdens de bereiding). Hierin kun je dus voldoende ijs maken voor een gezin. Afhankelijk van het volume en de temperatuur van de ijsbasis is deze na 30-45 minuten  veranderd in ijs. Het ijs is dan nog niet zo hard dat je er stevige bolletjes van kunt scheppen, maar is op zich al prima te serveren. Indien gewenst kun je het ijs in de vriezer verder laten uitharden.

Het maken van zowel room-, yoghurt- als sorbetijs is met deze ijsmachine makkelijk te maken. Volgens de beschrijving kun je er ook granita mee maken: “door je granita mengsel alleen te koelen met het alleen koelen programma kun je het laten bevriezen en deze vervolgens met een vork tot granita te maken.” Dit heb ik nog niet geprobeerd en ben erg benieuwd of dit ook zinvol is. Naar mijn idee ligt het praktische voordeel van een ijsmachine met name op het gebied van room-, yoghurt- en sorbetijs bereiding, doordat dit ijs gedraaid wordt tot een luchtig en glad ijs. Het aandeel van een ijsmachine in de bereiding van granita is slechts het bevriezen van je mengsel. De rest van de bereiding moet nog steeds met de hand (en een vork) gebeuren om de karakteristieke grove structuur van een granita te verkrijgen.

 

Op de bovenstaande foto kun je zien dat ik mijn ijsbasis via de vulopening in de ijscontainer giet terwijl deze in het apparaat staat. Dit is op dezelfde manier zoals gebruikelijk is bij een niet-zelfvriezende ijsmachine. In de beschrijving staat dat je bij deze ijsmaker de container ook kunt vullen voorafgaand aan het plaatsen in het apparaat.

De zelfvriezende ijsmaker Deluxe is te koop voor € 249, een prijs waarbij je in aanschaf natuurlijk niet over één nacht ijs gaat. 😉 Daarnaast is het een groot apparaat van ruim 13 kilo, waar je niet omheen kunt en plek voor moet vrij kunnen maken in je keuken of elders.

aardbeiensorbet met rozenwater

De voor- en nadelen op een rij:

De voordelen:

  • Zelfvriezend: geen container vooraf in de vriezer ter voorbereiding.
  • IJs is snel klaar: in 30 – 45 minuten, afhankelijk van het volume en temperatuur van je basis.
  • Gebruiksvriendelijk: makkelijk te begrijpen en bedienen en eenvoudig te reinigen.
  • Het ijs vriest niet vast aan de wand: het ijs is makkelijk uit de container te scheppen.
  • Een handige opening in de deksel zodat je tijdens de bereiding ingrediënten kunt toevoegen.

De nadelen:

  • De prijs van €249; is hoger dan die van een “gewone” ijsmachine
  • Gewicht van ruim 13 kilo (wel praktische inkepingen waardoor je het apparaat goed kunt optillen).
  • Grote afmeting

Conclusie

Voor de bereiding van room-, yoghurt- en sorbetijs is dit een fijn en zeer gebruiksvriendelijk apparaat. De kwaliteit van het bereide ijs is goed, met als grootste voordeel dat je direct aan de slag kunt zonder vooraf een ijscontainer te moeten invriezen. De prijs van € 249 is hoog, of je dit ervoor over hebt hangt onder meer af hoe vaak je het gaat gebruiken en je bergruimte voor het apparaat.

chocolade-ijs

Klik hier voor mijn verzameling ijs-recepten.

Disclaimer

In het kader van een review is mij deze ijsmachine ter beschikking gesteld door Princess. Voor het schrijven van dit artikel ben ik niet betaald, de inhoud is gebaseerd op mijn eigen mening en bevindingen. De productinformatie die ik heb gebruikt is afkomstig van de Princess website en de handleiding, waar nog meer praktische informatie over dit apparaat is te lezen.

 

Andere recept ideeën

2 reacties

Jeannette 11 augustus 2020 - 10:13

Wordt het ijs ook minder hard als je het daarna in de diepvries bewaard? Als ik het met mijn machine met invriesbak maak dan is het na een dag in de vriezer net een blok beton, ook na 20 minuten buiten de vriezer krijg ik de structuur niet meer hetzelfde.
Lost een zelfvriezende ijsmachine dit op?

Antwoord
Louise 11 augustus 2020 - 12:48

Het antwoord vind ik moeilijk te geven. De textuur van ijs wordt grotendeels bepaald door de samenstelling van het ijs: hoeveelheid vet, suiker, water etc. Daarnaast is de manier van invriezen ook belangrijk voor het resultaat. Maar als het recept niet goed is kan ijs, dat is bereid in een zelfvriezende ijsmachine, ook veranderen in een hard blok na het opvriezen in de vriezer. Ik heb dat ervaren met sommige soorten sorbet ijs. Deze recepten staan daarom nog niet op mijn site. 🙂 Het chocolade-ijs en het citroen-ijs recept die ik op mijn site heb staan, moeten naar mijn idee in beide soorten ijsmachines (zelfkoelende of niet-) kunnen slagen.
Hopelijk heb je hier wat aan in je overwegingen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.