mini pavlova met lemoncurd 4 | KeukenAtellier

Mini pavlova’s met lemoncurd en tuinkers

by Louise

Mini pavlova's met lemoncurd en tuinkersHet idee voor deze mini pavlova’s met lemoncurd en tuinkers kreeg ik na het eten van een beschuitje met boter, citroen, suiker en tuinkers. Hebben jullie dit al een gegeten? Nee, dan zou je dat echt eens moeten proberen, het is namelijk heel erg lekker. Jaren geleden kreeg ik deze tip op Annemieke haar blog. De kruidige smaak van de tuinkers, die meestal in hartige gerechten wordt gebruikt, combineert ook erg goed met zoet en citroen.

Toen ik wat lemoncurd over had na het maken van deze green velvet taart, moest ik weer aan deze combinatie denken. Ik heb toen wat lemoncurd in plaats van boter, citroen en suiker op een beschuitje gesmeerd en deze belegd met tuinkers en een paar frambozen. Wat een ontdekking was dat, het was net een gebakje! Het recept van deze mini pavlova’s met lemoncurd is eigenlijk weer een vervolg op deze ontdekking. Nu heb ik er ook écht een gebakje van gemaakt.

Pavlova met lemoncurd, frambozen en tuinkersAls je niet zo’n fan bent van tuinkers als ik, geen nood. Dan kun je deze natuurlijk gewoon weglaten of vervangen door wat blaadjes munt. De combinatie van frisse lemoncurd met frambozen op zoete pavlova’s is al een feestje op zich!

Lemoncurd van de overgebleven eidooiers

De combinatie van lemoncurd met pavlova heeft ook nog een praktisch voordeel. Je kunt namelijk de overgebleven eidooiers direct gebruiken voor de lemoncurd. Hierdoor hoef je ze niet weg te gooien (no waste!). Het maken van lemoncurd lijkt misschien veel werk, maar het is echt in 10 minuten klaar. Terwijl de pavlova’s 1 uur in de oven staan en daarna ook nog moeten afkoelen, heb je hiervoor ruimschoots de tijd.

Mini pavlova's

Handig trucje tegen schiften van lemoncurd

Heb je slechte ervaringen met het bereiden van lemoncurd omdat het ging schiften, dan zal mijn trucje (1 tl maizena) je zeker helpen. Je hebt voor dit recept ongeveer de helft van de hoeveelheid lemoncurd nodig, maar de rest kun je ook prima gebruiken voor andere doeleinden, kijk hier maar voor wat tips of maak deze lemon cheesecake in potjes.

Ik heb dit keer 4 pavlova’s gemaakt van ongeveer 10-12 cm diameter, maar kleiner kan natuurlijk ook. Dan kun je er 5 of 6 maken. Of  je zou één grote pavlova kunnen maken. Misschien moet je deze dan wel iets langer in de oven doen, ik schat 10 minuten extra. Een andere variatie die je kunt aanbrengen in dit recept is door het kiezen van ander fruit. Zomerfruit als aardbeien, blauwe bessen, bramen of een combinatie hiervan is ook erg lekker! Je kunt er dus vele kanten mee op. En ben je net zo’n fan van pavlova’s als ik, dan vind je deze variant misschien ook wel erg lekker.

 

Veel plezier en eet smakelijk!

Mini pavlova's met lemoncurd en tuinkers

Personen: 4-6 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor 4 stuks van 10-12 cm diameter, of 6 kleinere:

 • 2 eieren (L), gesplitst (de dooiers zijn voor de lemoncurd)
 • 100 g fijne kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 tl maïzena
 • ½ tl azijn
 • 200 g slagroom
 • 150 g lemoncurd (zie recept hieronder)
 • 125 g verse frambozen
 • ½ -1 bakje tuinkers (naar smaak)

Ingrediënten voor de lemoncurd (voor 350 g lemoncurd):

 • 2 eidooiers (overgebleven van de pavlova)
 • 1 ei (L)
 • 120 g citroensap (ongeveer 2½ citroenen)
 • rasp van 2 (biologische) citroenen
 • 100 g suiker
 • 2 tl maïzena
 • 75 g boter, in blokjes
 • snufje zout

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

Voor de pavlova's:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C (conventioneel). Klop de 2 eiwitten (bewaar de twee dooiers voor de lemoncurd) in een vetvrije kom met een mixer luchtig, tot het schuim piepkleine luchtbelletjes heeft. Voeg dan de 100 g suiker en vanillesuiker al kloppend lepel voor lepel toe. Je krijgt dan een glanzend wit schuim. Voeg dan de maizena en azijn toe en mix dit op lage snelheid in 10 seconden.
 2. Verdeel het schuim in 4 op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Tegen het schuiven van het bakpapier kun je het op de vier hoeken met een klein beetje schuim vastplakken op de bakplaat. Maak de hoopjes een beetje glad met een lepel en duw met de lepel een kleine holte in het centrum van elk hoopje. Zet de pavlova’s in de oven en bak de pavlova’s in 1 uur gaar. Laat ze dan afkoelen in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kiertje.
 3. Bereid terwijl de pavlova's in de oven staan de lemoncurd (zie hieronder), zodat deze kan afkoelen net als de pavlova's. Wanneer alles is afgekoeld, kun je verder met stap 4.
 4. Klop de slagroom stijf en meng deze met 120 g lemoncurd (roer de lemoncurd eerst even los). Bewaar het daarna in de koelkast tot gebruik.
 5. De afgekoelde pavlova’s moet je kort voor gebruik decoreren, zodat ze nog krokant blijven. Maak de pavlova’s voorzichtig los van het bakpapier en verdeel het slagroommengsel over de pavlova’s. Decoreer met eem beetje extra lemoncurd, wat frambozen en een paar plukjes tuinkers naar behoefte.

Voor de lemoncurd:

 1. Roer de maizena los met een beetje van het citroensap. Doe dan alle ingrediënten in een steelpannetje en verwarm het langzaam op middelhoog vuur. Blijf roeren met een garde of spatel tot het gaat binden. De lemoncurd heeft dan een temperatuur van 75-80 °C*, op deze temperatuur is het ei gaar (dus veilig). Dit duurt ongeveer 5-10 minuten
 2. Doe de lemoncurd in een schone pot en laat het iets afkoelen. Bewaar het dan in de koelkast. De lemoncurd wordt iets dikker bij het afkoelen.
 3. Hoe lang je lemoncurd precies kunt bewaren weet ik eigenlijk niet. Ik denk ongeveer 2 weken, maar niet zo lang als jam, omdat er ei en boter in verwerkt zit. Dus wees voorzichtig!

*ik gebruik hiervoor altijd een eenvoudige bak thermometer (€8,99 bij Ikea).

Opmerkingen

 • Ik heb dit keer 4 pavlova's gemaakt van ongeveer 10-12 cm diameter, maar je kunt ze ook iets kleiner maken als je wilt. Dan kun je er 5 of 6 maken.
 • Je kunt eventueel ook ander rood fruit gebruiken voor dit recept.
 • Kijk voor een andere variant eens naar dit recept voor mini pavlova's met mango en sinaasappel.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Marja 8 april 2017 - 19:59

Dit is een super lekkere combinatie!

Antwoord
Louise 8 april 2017 - 21:36

Dankjewel voor je reactie Marja, leuk dat jij er ook zo enthousiast over bent!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.