illustratie roerei in bladerdeeg | KeukenAtelier

Roerei in bladerdeeg

by Louise

roerei in bladerdeeg met ham en paprikaIn dit recept wordt een eenvoudig roerei omgetoverd tot een feestelijk gerecht. Maar het principe is heel simpel en eigenlijk niet moeilijker dan het maken van een quiche of hartige taart. Je maakt in dit geval een roerei die op smaak is gebracht met lekkere ingrediënten. Wanneer het roerei is afgekoeld leg je deze op het bladerdeeg en vouw je het deeg dicht. Hoe je dit dichtvouwen op een leuke manier doet, leg ik je straks uitgebreid.

Roerei in decoratief bladerdeeg

Zoals ik vorige maand al aankondigde ga ik de komende tijd elke eerste woensdag van de maand een recept ontwikkelen in samenwerking met tante Fanny. Bij het bedenken van het recept voor deze maand heb ik me laten inspireren door Pasen. Dat het een recept met ei zou worden was voor mij dus al snel duidelijk. Maar dan wel een ei in een ander jasje gestoken. En dat is het ook letterlijk geworden, een decoratief bladerdeeg jasje.

roerei in bladerdeeg | KeukenAtelier

Vele variaties mogelijk

Je kunt met dit recept oneindig veel kanten op, door te variëren met de ingrediënten die je aan het roerei toevoegt. Pas alleen op dat de vulling niet teveel vocht bevat! Ik geef je alvast twee recept-ideeën, waarvan de tweede een vegetarische en wat luxere variant is met groene asperges. Misschien een leuk idee voor Pasen!

roerei met bladerdeeg half | KeukenAtelier

Als hoofgerecht of als feestelijk hapje

Je kunt dit feestelijke gerecht warm of lauwwarm serveren bij een Paasbrunch of -buffet. Maar als doordeweekse maaltijd met daarbij bijvoorbeeld deze lekkere salade kun je hem ook gebruiken. Als hoofdmaaltijd is dit gerecht genoeg voor ongeveer 4-5 personen en als buffetgerecht of hapje voor ongeveer 8-10 personen.

illustratie roerei in bladerdeeg | KeukenAtelierkijk hier voor alle recept illustraties

Veel plezier en eet smakelijk!

roerei in bladerdeeg met asperge | KeukenAtelierDit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Roerei in bladerdeeg

Personen: 4-10 personen Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 rol tante Fanny vers bladerdeeg, (270 g, 40 x 24 cm)
 • 8 eieren, waarvan 1/2 ei apart voor het insmeren
 • 20 g boter
 • 150 g kruidenroomkaas (geen light!)
 • 3 el paneermeel
 • 1 kleine rode paprika, in kleine blokjes
 • 2 bosui, gesnipperd
 • 120 g geraspte belegen kaas (80 en 40 g apart)
 • 150 g ham in reepjes of blokjes
 • zwarte peper naar smaak
 • 1/4 tl zout
 • evt maanzaad, sesamzaad, Italiaanse of Provençaalse kruiden om te bestrooien

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Ingrediënten voor de vegetarische variant met groene asperges:  zijn hetzelfde als voor de basis versie. Laat alleen de paprika en de ham achterwege en voeg daarvoor in de plaats toe:

 • 10-12 groene asperges, afgesneden tot een lengte van 20 cm
 • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 2 el gehakte verse dille
 • sesamzaad om te bestrooien

Bereiding

Op Instagram kun je hier m'n Reel (filmpje) zien van de bereiding.

 1. Doe de kruidenroomkaas in een grote kom. Klop 1 ei los in een klein kommetje en schenk de helft hiervan bij de kruidenroomkaas. Bewaar de andere helft van het ei in het kommetje in de koelkast, deze is om straks het bladerdeeg mee in te smeren. Roer de roomkaas los en glad met het halve ei, dit gaat het beste door het te prakken met een vork. Voeg dan de overige 7 eieren toe en roer deze los. Voeg dan peper, zout, ham, bosui, paprika en 80 g van de kaas toe. Meng dit alles kort.
 2. Neem voor het bakken van het roerei een grote koekenpan. Doe de boter in de pan en laat deze smelten, voeg dan het eimengsel toe en roer het met een siliconen of houten spatel regelmatig om. De bedoeling is dat het ei langzaam kan garen, waarbij het vocht dat uit de groente en roomkaas grotendeels kan verdampen. Het ei moet dus niet bruin bakken! Dit duurt ongeveer 5-10 minuten en gaat het beste op een halfhoog tot laag vuur. Blijf ondertussen roeren en schraap iedere keer alles van de bodem. Ik moet je hierbij misschien even waarschuwen dat het roerei er in het begin alles behalve smakelijk uit ziet! Het gaat een beetje schiften en lijkt een beetje op Hüttenkäse. Maar heb geduld, het komt allemaal goed. Uiteindelijk krijgt het ei een vaste consistentie en zal het vrijgekomen vocht langzaam verdampen. Wanneer dit zover is, haal het roerei dan uit de pan en laat het helemaal afkoelen op een groot bord (spreid het een beetje uit, dan koelt het sneller af). Dit duurde bij mij, met behulp van de koelkast, ongeveer 1 uur. Je zou het roerei denk ik dus ook 1 dag van tevoren kunnen maken (tip!). Wanneer het ei op kamertemperatuur (of koud) is kun je verder met stap 3. roerei how to collage > KeukenAtelier
 3. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en laat het gewoon op het bijgeleverde bakpapier liggen. Wanneer je twee halve versies maakt, halveer nu het bladerdeeg en het bakpapier en ga gewoon verder zoals is beschreven. De bedoeling is dat het roerei straks in het midden van het bladerdeeg komt te liggen (zie illustratie). Markeer deze middelste baan door middel van een inkeping. Ik doe dit altijd met behulp van een schone lineaal: ik meet het midden af en druk dan deze lijn zachtjes in met de lineaal. Aan weerskanten van de middelste baan houd je daarna twee banen van 8 cm breedte over. Snijd de twee buitenste banen in repen van 2 cm breed. Dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder, maar kan ook met een scherp mes. Snijd de repen in tot 1 cm van de gemarkeerde lijn, de repen worden dus ongeveer 7 cm lang. Strooi het paneermeel op de middelste baan van het bladerdeeg.roerei in bladerdeeg how to | KeukenAtelier
 4. Schep nu het afgekoelde roerei op de middelste baan van het bladerdeeg. Laat hierbij het eventuele extra vrijgekomen vocht uit het roerei op het bord achter. Vorm met je beide handen een mooie rechte baan van het roerei en druk het overal een beetje aan (net als bij het bouwen van een zandkasteel). Strooi tot slot de resterende 40 g kaas erover. Voor het sluiten van het pakket begin je aan één uiteinde. Pak twee tegenover elkaar liggende repen, breng de punten voorbij elkaar. Leg ze even neer (zodat je je handen kunt wisselen van richting), wikkel ze dan één keer om elkaar heen en druk ze vast op het onderliggende bladerdeeg (zie illustratie). De beide uiteinden komen dus ieder weer omgekeerd op hun eigen zijde terug. Het bladerdeeg is erg makkelijk te hanteren en kun je makkelijk een stukje uitrekken tijdens het draaien. Belangrijk is wel dat het bladerdeeg niet te warm wordt, want dan wordt het wat slap en moeilijker te hanteren.
 5. Schuif de bladerdeegrol (of de twee halve) met het bakpapier op een bakplaat. Smeer het bladerdeeg in met het resterende ei en bestrooi het eventueel met kruiden of zaadjes. Bak de bladerdeegrol gedurende 25-30 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin gekleurd is. Serveer hem warm of lauwwarm.

Bereidingswijze asperge variant:

Deze is nagenoeg hetzelfde als bij de basis versie. Voeg alleen bij stap 1 in plaats voor de ham en paprika, de dille en Parmezaanse kaas toe en iets meer zout vanwege het weglaten van de ham. Blancheer terwijl het roerei afkoelt de asperges 1 minuut in kokend water en spoel ze daarna af met ijskoud water.  Leg bij stap 4 eerst de helft van het roerei op het bladerdeeg. Verdeel hierover in de lengterichting de asperges en doe hier vervolgens de andere helft van het roerei bovenop. Druk het geheel goed aan. Strooi dan de resterende belegen kaas erop, sluit het pakket, smeer het in met ei en bestrooi het met sesamzaad. Het bakken gaat op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Serveer deze variant bijvoorbeeld met een groene salade met eventueel wat feta of geitenkaas erop. Of serveer hem, als je het niet vegetarisch hoeft te houden, met bijvoorbeeld een beetje gerookte zalm.

Opmerkingen

Tip: deze bladerdeegrol heeft een lengte van ongeveer 40 cm. In mijn oven (60 cm buitenmaat) past deze precies diagonaal op mijn bakplaat. Meet je bakplaat daarom van tevoren voor de zekerheid op. Is je oven kleiner, maak dan twee halve versies van 20 cm lengte (zie stap 3). Draai ze een kwart slag, dan passen ze waarschijnlijk naast elkaar op de bakplaat (zie foto).

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Jildu 5 april 2017 - 19:59

Ik heb hem gemaakt met prei en spekjes, een recept om eindeloos mee te variëren en eigenlijk super makkelijk te maken! Mmmmm

Antwoord
Louise 5 april 2017 - 23:06

Hoi Jildu, ik vind het zo leuk dat jij gelijk vandaag al met mijn recept aan de slag bent gegaan! Spek en prei lijkt me ook een lekkere combinatie. Helaas kan ik je foto die je via Facebook had gedeeld hier niet laten zien, maar hij zag er heel mooi uit! Groetjes, Louise

Antwoord
Aniet Gooren 13 april 2017 - 16:39

Wat een superheerlijke recepten….hmmmmmmmmmmm
Toppertjes voor de paasdagen…dank je wel!!

Antwoord
Louise 13 april 2017 - 17:00

Wat leuk Aniet dat je zo enthousiast bent! Ik hoor tzt graag welke recepten je hebt gemaakt. Fijne Paasdagen alvast. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.