lemon cheesecake in een potje 1 | KeukenAtelier

Lemon cheesecake in potjes

by Louise

lemon cheesecake in een potje 1 | KeukenAtelierBij het schrijven van de recepten voor mijn site is het vaak al een paar dagen, of zelfs een paar weken geleden dat ik de gerechten heb gemaakt. Als ik dan na een tijdje weer met de foto’s en het verhaal bezig ben, kan ik het gerecht in mijn herinnering als het ware weer proeven. Dat was ook nu het geval en ik kan je vertellen dat tijdens het schrijven van dit verhaal, het water me in de mond liep. Wat was dit toetje lekker zeg! En ook mijn vaste proefpanel, oftewel mijn gezin, was hierover net zo enthousiast.

Deze lemon cheesecake is een heerlijke combinatie van vers fruit met een frisse citroencrème op een krokante bodem. Geserveerd in een leuk potje of glaasje, zodat het er ook nog eens uitziet als een zomers stilleven. Wat het nog aantrekkelijker maakt, is dat er geen oven aan te pas komt en dat je het makkelijk 1-2 dagen van tevoren kunt maken. Wel zo praktisch dus.

De lemoncurd, die ik zelf heb gemaakt, had ik nog over van het recept van deze mini pavlova’s met lemoncurd. Deze zelfgemaakte lemoncurd maakt dit recept echter niet minder praktisch, want de bereiding kost slechts 10 minuten werk. Bovendien kun je het zeker twee weken bewaren in de koelkast, dus eventueel ook ruim van tevoren al bereiden. Behalve voor dit recept kun je de lemoncurd ook nog voor vele andere doeleinden gebruiken, zoals ik hier en hier heb beschreven.

Ik heb met dit recept 7 weckpotjes gevuld, maar je zou bijvoorbeeld ook kleinere versies in amuseglaasjes kunnen maken. Je kunt ze serveren als dessert, maar ook tijdens een high tea. Maar meenemen naar een picknick of barbecue is ook een leuk idee! Denk er dan wel aan dat ze gekoeld bewaard moeten worden. En doe het fruit er niet al te lang van tevoren op, want dan wordt het fruit zachter en gaan de kleuren achteruit.

lemon cheesecake in een potje 2 | KeukenAtelierIngrediënten (voor 7 potjes van 200 ml inhoud):

 • 250 g mascarpone
 • 200 g gecondenseerde (kokos)melk*
 • 230 g lemoncurd, 130+100 g gesplitst (lemoncurd volgens dit recept)
 • 200 g biscuitjes** (Zaanse kermis of Nizza kokosbiscuitjes)
 • 90 g boter, gesmolten
 • 350 g vers fruit (zoals aardbeien, bramen en blauwe bessen)
 • eventueel een paar blaadjes munt (voor decoratie)

*Ik heb hiervoor gecondenseerde kokosmelk gebruikt, maar je kunt er ook gewone gecondenseerde melk voor gebruiken. De kokos variant is iets dikker en vind ik wat lekkerder van smaak, waarschijnlijk omdat er rietsuiker in zit. Dat het van kokosmelk is gemaakt proef je naar mijn idee niet. Dus als je niet van kokos houdt, net als mijn kinderen, kun je deze zeker proberen. Mijn kinderen vonden het erg lekker! Geondenseerde melk is in vele supermarkten te koop en ligt vaak bij de koffie. De kokos variant (merk “Nature’s Charm”) is bij de grotere supermarkten te koop. Ik heb het bij een Aziatische toko gekocht.

**Deze koekjes vind ik goed combineren met de lemoncurd, maar je zou hier eventueel ook digestive koekjes of stroopwafelkruimels voor kunnen kiezen. Ik zou er geen bastognekoeken voor gebruiken, daardoor wordt het een stuk zoeter en machtiger denk ik. Dat er kokos is de biscuitjes zit proef je niet expliciet, mijn kinderen die niet echt van kokos houden, hebben het niet herkend.

lemon cheesecake in een potje 4 | KeukenAtelierBereiding:

 1. Klop de mascarpone met de gecondenseerde melk met een handmixer tot een homogeen mengsel. Voeg dan de lemoncurd toe, en klop het met de mixer nog wat langer door. Door van de toevoeging van de lemoncurd zal het mengsel een beetje gaan klonteren, dat komt door de citroenzuur. Maar geen paniek, klop gewoon door. Het verdwijnt vanzelf en wordt weer homogeen en zelfs een beetje luchtig. Bewaar de citroencrème in de koelkast tot gebruik.
 2. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en voeg de gesmolten boter toe. Als je geen keukenmachine hebt kun je de koekjes ook met de hand fijnmaken: stop ze in een stevige plastic zak en rol er met een deegroller of fles overheen tot je fijne kruimeltjes overhoudt.
 3. Verdeel het kruimelmengsel over de 7 potjes (ongeveer 80 g per potje) en druk het een beetje aan. Ik deed dit met behulp van een borrelglaasje, maar met een dop of je vingertoppen kan het ook. Verdeel nu de citroencrème met een lepel over de potjes (ongeveer 40 g per potje) en strijk het glad met de achterkant van je lepel. Bewaar de potjes nu gedurende minimaal 4 uur in de koelkast, zodat het een beetje kan opstijven. Je zou dit ook een dag (of zelfs twee dagen) van tevoren kunnen doen.
 4. Decoreer de dessertpotjes kort voor serveren. Schep1 theelepel (ongeveer 15 g) lemoncurd per potje over de citroencrème en strijk het een beetje glad zodat de crème overal bedekt is. Doe er tot slot nog wat fruit op en eventueel wat blaadjes munt.

lemon cheesecake in een potje 3 | KeukenAtelier

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.