geroosterde pruimen

Geroosterde pruimen

by Louise

geroosterde pruimenHet is een tijdje stil geweest in het Keukenatelier, dat kwam door een wel hele goede en leuke reden. Ik ben namelijk met mijn man op rondreis door Japan geweest! De aanleiding voor deze reis was het winnen van de Kikkoman kookwedstrijd vorig jaar, waarbij ik werd beloond met vliegtickets voor twee personen naar Japan. Ik had voorheen niet kunnen bedenken dat één van mijn recepten me ooit zo’n leuk avontuur zou opleveren! Dat maakt het koken nog leuker dan ik het al vond :).

En bijna een jaar na de wedstrijd was het dan zover om het voor mij nog onbekende Japan te bezoeken. We zijn nu net een paar dagen thuis na onze vakantie van twee weken. We hebben daar ontzettend veel mooie dingen gezien, waar ik jullie binnenkort meer over zal vertellen. Natuurlijk heb ik ook heel veel nieuwe en lekkere Japanse gerechten geproefd en veel inspiratie opgedaan. Er broeden nu allerlei Japanse recept ideeën in mijn hoofd, die ik in de toekomst zeker met jullie zal gaan delen. Dit recept komt echter van wat dichter bij huis.

Ondanks dat het in Japan op dit moment ook herfst is, was het daar tijdens ons verblijf een stuk warmer en zonniger dan hier. Toen we een paar dagen geleden terugkwamen op Schiphol was het daarom een enorme omschakeling naar het koude en natte weer. Het herfstige weer doet me dan ook verlangen naar stoofpotten, stamppotten en zoete geurige gerechten met specerijen. Deze pruimen zijn daar een goed voorbeeld van. Geroosterd in de oven met vanille, honing en kaneel veranderen ze langzaam in een smaakvolle compote.

Ik eet deze pruimen graag bij het ontbijt met een beetje kwark en wat muesli of granola. Maar je kunt ze natuurlijk ook puur eten of lekker combineren met ijs, pannenkoeken, cake of taart. Of gebruik ze als vulling voor deze Oostenrijkse buchteln. Maak gewoon een ruime voorraad en bewaar de compote in de koelkast. Ik heb er dit keer kaneel aan toegevoegd, maar ik denk dat gember of steranijs ook een heerlijk resultaat zullen geven. Je kunt er gewoon mee experimenteren.

Als je meer inspiratie zoekt voor recepten met pruimen, kijk dan hier eens.

Ingrediënten:

  • 750 Stevige pruimen
  • 3 el (riet)suiker (of honing)
  • 1 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl kaneel*

*je kunt ook gemberpoeder of steranijs ook proberen, gebruik dan de hoeveelheid naar smaak

1 tl (theelepel) is 5 ml en een el (eetlepel) is 15 ml, gemeten met keukenmaatschepjes

geroosterde pruimenBereiding:

  1. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Doe de pruimenhelften in een kom en voeg kaneel, vanille en suiker toe. Hussel alles om en laat het 5 minuten staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  2. Leg de pruimen, met de snijkant naar boven, op een bakplaat of in een ovenschaal. Rooster de pruimen 20-25 minuten in de oven, tot ze zacht zijn, maar nog niet helemaal uit elkaar vallen. Hoe lang dit precies duurt kan per pruimsoort en rijpheid variëren.
  3. Haal de schaal of bakplaat uit de oven en giet ongeveer 150 ml water in de schaal. Het water zorgt ervoor dat de aangebakken vruchtensappen oplossen en een smaakvolle vruchtensap vormen. Doe de bakplaat met pruimen terug in oven met de deur dicht en schakel de oven uit. Laat de pruimen nu nog 30 minuten staan, zodat het sap iets indikt en de aangebakken vruchtensappen oplossen.
  4. Haal de plaat uit de oven en roer het sap goed om. Wentel de pruimen door het sap en bewaar ze als ze zijn afgekoeld in het sap in een afgesloten container in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.