Sushi bowl met haring | KeukenAtelier.com

Sushi bowl met haring

by Louise

Sushi bowl met haring | KeukenAtelier.comZoals ik vorige week al in deze post vertelde heb ik in opdracht van het Nederlands Visbureau en Visrecepten.nl vier “out of the box” recepten mogen bedenken met haring in de hoofdrol. Deze sushi bowl is het tweede recept van deze serie en dat deze enigszins afwijkt van de reguliere haringrecepten heeft ook in dit geval weer een zeer smakelijke ontdekking opgeleverd. Misschien dat de meeste van jullie al bekend zijn met het fenomeen sushibowl. Hierbij worden nagenoeg dezelfde ingrediënten die je in sushi verwerkt in een kom geserveerd. Dit is niet alleen heel erg makkelijk voor thuiskoks zoals u en ik, maar is daarnaast ook nog eens heel erg lekker!

Misschien klinkt het enigszins vreemd in de oren, Hollandse haring in combinatie met Japanse sushi, maar dat is het eigenlijk niet. Deze combinatie komt namelijk qua smaak best dicht in de buurt van de bekende sushi met verse (sashimi) tonijn en zalm. Doordat de haring is gezouten hoef je aan de sushirijst dit keer geen zout toe te voegen. Ook de sojasaus is bij dit recept in mindere nodig dan normaal gesproken bij sushi. Ik zou deze echter niet helemaal weglaten, want de smaakcombinatie met sojasaus is echt erg lekker!

Ondanks dat het niet zo lijkt, is deze sushi bowl met haring echt een makkelijke maaltijd. Nu ik hem eenmaal heb geproefd, weet ik zeker dat hij hier thuis vaker op tafel zal komen. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de simpele en praktische bereidingswijze. Deze sushi bowl heb ik dit keer met maatjesharing gemaakt die het hele jaar door verkrijgbaar is. In combinatie met de nieuwe haring, die tijdelijk verkrijgbaar is, is deze sushi bowl wellicht nóg lekkerder. Dat ga ik deze week eens testen, want vanaf vandaag is de nieuwe haring weer te koop tot en met september.

Gisteren is het nieuwe haringseizoen door het Nederlands Visbureau op traditionele wijze geopend met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. De opbrengst van het eerste vat gaat elk jaar naar een goed doel en dit jaar is dat de organisatie van Hulphond Nederland. De honden van Hulphond Nederland worden opgeleid om mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS) te ondersteunen. Daarnaast is ook gebleken dat jongeren met gedrags- of emotionele problemen, psychiatrische problematiek en ontwikkelingsstoornissen gebaat zijn bij de inzet van hulphonden. In professionele therapie- en coaching programma’s worden speciaal opgeleide therapie-hulphonden ingezet om deze jongeren meer zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun zelfbeeld te versterken.

*  De andere haring recepten die ik in opdracht van het Visbureau maakte zijn: pastasalade met venkel, citrus en haring, Aziatische sla wraps met haring en Pastinaak rösti met haring en mierikswortel. Nog op zoek naar meer inspiratie voor visrecepten? Neem dan hier eens een kijkje.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 300 g sushirijst
 • 3 el rijstazijn
 • 2½ tl suiker
 • 4 (nieuwe) haringen
 • 8 radijsjes
 • 1 avocado
 • 1 bosui
 • 175 g sojabonen (edamame, koelvers of in blik)
 • 1 wortel
 • 1 vel sushi nori (zeewier)
 • 2 tl geroosterde sesamzaadjes

om erbij te serveren:

 • Japanse sojasaus
 • wasabi (optioneel)
 • ingelegde sushi gember (optioneel)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Was de rijst en bereid hem volgens de aanwijzingen op de verpakking. Los ondertussen de suiker op in de rijstazijn. Laat de rijst, als hij gaar is, nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Doe de rijst daarna in een wijde (niet metalen) schaal en breng hem dan op smaak met het azijn-suikermengsel. Laat de rijst zo snel mogelijk afkoelen tot kamertemperatuur (Japanners gebruiken hier een waaier voor).
 2. Rasp of snijd de wortel in kleine stukjes en snijd de radijsjes en de bosui in dunne plakjes. Kook de sojabonen 6-8 minuten (bij sojabonen uit blik is dit niet nodig). Snijd de haringen in stukjes en bewaar deze in de koelkast tot gebruik.
 3. Verdeel de rijst over 4 kommen en maak er met de rest van de ingrediënten een mooie sushibowl van. Serveer er de sojasaus en desgewenst ook de gember en wasabi apart bij.

Variatie tip: met de samenstelling van een sushi bowl kun je prima variëren. Zo kun je bijvoorbeeld ook groente kiezen als komkommer of gekookte sugarsnaps in plaats van sojabonen. Andere Japanse ingrediënten als wakame salade (Japanse zeewier salade) en furikake kun je natuurlijk ook nog toevoegen.

Praktische tip: voor de presentatie is het mooi om het op deze manier op te dienen, maar voor een optimale smaakbeleving is het aan te raden om het gerecht gemengd te eten. Het is namelijk de combinatie van ingrediënten die deze sushi bowl zo lekker maakt! Om dezelfde reden kun je de haring eventueel in nog kleinere stukjes snijden dan op de foto. Als je wasabi gebruikt, meng deze dan eerst in een beetje sojasaus, zodat het makkelijker te verdelen is.

Misschien vind je deze poke met zalm ook lekker!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit bericht is gesponsord door visrecepten.nl, een initiatief van het Nederlands Visbureau.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.