Mediterrane stamppot met ijsbergsla

by Louise

mediterrane stamppot ijsbergslaStamppot is een hele makkelijke en snelle maaltijd, waarbij je eindeloos kunt variëren. Bij ons komt deze Mediterrane stamppot met ijsbergsla regelmatig op tafel. Niet alleen vanwege het gemak, maar natuurlijk ook omdat hij erg lekker is. De knapperige ijsbergsla is hierin gecombineerd met diverse Mediterrane smaakmakers wat een verrassend resultaat geeft. Dat een stamppot niet alleen lekker is in de winter bewijst dit recept!

zomer stamppotDit recept is voor 4-5 personen. Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

 • 1250 g aardappelen
 • 1 ijsbergsla
 • 350 g trostomaten, zonder pitjes en sap, in stukjes gesneden
 • 2 el zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
 • 2 el zwarte olijven zonder pit, in kleine stukjes
 • 2 bosui, in kleine ringetjes gesneden
 • paar eetlepels gehakte verse peterselie en/of basilicum
 • 100 ml (halfvolle) melk
 • 2 el olijfolie
 • 150 g crème fraîche of kwark
 • zout naar smaak
 • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
 • (versgemalen) zwarte peper naar smaak

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en kook ze in een ruime pan, zodat je straks voldoende ruimte hebt om alle andere ingrediënten toe te voegen. Was en snijd ondertussen de groenten en kruiden. Zorg er wel voor dat de ijsbergsla goed droog is na het wassen, anders wordt de puree te waterig.
 2. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stamp je ze fijn. Zet de pan weer terug op een klein vuur en meng de melk, olijfolie, crème fraîche en Provençaalse kruiden erdoor. Meng alles goed en warm de puree goed door. Meng dan de overige ingrediënten erdoor, de tomaten en ijsbergsla als laatste. De sla kun je het beste in drie etappes toevoegen, want het volume past meestal niet in één keer in de pan. Laat de pan niet te lang op het vuur anders verliest de sla zijn knapperigheid.
 3. Wij eten bij deze stamppot plakjes warme grillworst, maar een Hollandse gehaktbal of een pittige Merguez zullen er ook goed bij combineren. Wil je dit gerecht liever vegetarisch houden, combineer de stamppot dan met een vegetarisch schnitzel of burger, of kruimel stukjes geitenkaas of feta door de stamppot. Voor ieder wat wils!

mediterrane stamppot ijsbergsla 1Tip: de aardappels en groenten kun je van tevoren al schoonmaken en snijden, zodat je later alleen de aardappelen nog hoeft te koken, te pureren en te mengen met de rest.

Tip: als je nog tapenade of pesto over hebt, dan kun je eventueel hiermee (een deel van) de olijven en zongedroogde tomaten vervangen.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Henk Bouwman 9 maart 2024 - 17:41

leuk recept, mooi om wat variatie te maken

Antwoord
Louise 12 maart 2024 - 11:56

Het is zeker een goede basis om mee te variëren. Dankjewel voor je enthousiaste reactie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.