Kip met Oestersaus en Cashewnoten

by Louise

kip met oestersaus en cahewnoten 3Zoals beloofd is hier de eerste post in de categorie Makkelijke Maandag Maaltijd! Ik ga vandaag met deze kip met oestersaus en cashewnoten van start met een heel lekker roerbakrecept. Ik denk immers dat een wokmaaltijd een gezonde, makkelijke maaltijd is én ook nog eens snel te bereiden is, mits je je wel aan een aantal regels houdt!

Regel 1: zorg dat al je ingrediënten klaarliggen voordat je begint met wokken. Het wokken zélf is namelijk zo gepiept en groentes snijden tijdens het wokken haalt de snelheid uit je bereiding en daardoor ook de knapperigheid uit je gerecht.

Regel 2: houd rekening met de verschillende gaartijden van je groenten. Snijd bijvoorbeeld een harde groente als wortel niet in te dikke stukken en voeg ui, die sneller gaar is, als laatste groente toe.

Regel 3: je kunt eventueel een gewone diepe pan gebruiken om te roerbakken, maar een hoog vuur is wél essentieel om een goed resultaat te verkrijgen. Het is immers geen suddergerecht!

Tot zover de spelregels, nu kan de actie beginnen. Let’s Wok ‘n Roll!!kip met oestersaus en cahewnoten 1Ingrediënten (voor 4-5 personen):

In dit gerecht gebruik ik geen zout, omdat de oestersaus en vissaus al genoeg zout bevatten.

 • 450 g kipfilet* in kleine stukjes gesneden
 • 2 tenen knoflook geperst of geraspt
 • 1 tl gember gesnipperd of geraspt
 • 1 ui in stukjes
 • 1 rode paprika** in dunne reepjes
 • 1 gele paprika** in dunne reepjes
 • 1 wortel in dunne stukjes (3 mm)
 • 150 g peultjes of sugarsnaps, gehalveerd
 • 3-4 el. oestersaus (of vegetarische oestersaus op basis van shiitake)
 • 2 el. vissaus (voor vegetarische versie, neem sojasaus)
 • 1 el sesamolie
 • 1 tl suiker
 • 3 el cashewnoten
 • 2 bosui in ringetjes
 • 3 el gehakte koriander
 • zwarte peper naar smaak
 • zonnebloemolie voor het wokken

*In plaats van kipfilet kun je ook kippendijfilet, biefstuk, varkenshaas, garnalen of tahoe gebruiken. Ik heb dit keer voor kippendijfilet gekozen.

**hier een filmpje waarin je een makkelijke en economische manier ziet om een paprika te snijden.

Een el is in dit recept 15 ml en een tl is 5 ml, gemeten met speciale maatschepjes, die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepel.

Bereiding:

 1. Zet de rijst op, of breng water aan de kook voor de mie. Verhit de wok en rooster als hij goed heet is de cashewnoten kort, haal ze dan uit de wok en zet ze apart voor straks. Verhit nu 1-2 el zonnebloemolie en bak de kip (of vervanger*) tot hij gaar is. Haal de kip uit de wok en bewaar deze op een bord.
 2. Verhit opnieuw 1-2 el olie in de wok en roerbak dan eerst de wortelplakjes gedurende 1-2 minuten tot ze enkele bruine (gekarameliseerde) randjes vertonen. Voeg dan de paprika en peultjes/sugarsnaps toe en roerbak dit ook 2 minuten mee tot ze iets zachter zijn,maar nog wel knapperig. Voeg dan de ui toe en bak dit 1 minuutje mee. Als laatste doe je de knoflook en gember erbij, deze hoeven namelijk niet zo lang mee te bakken om hun smaak af te geven. Als je knoflook en gember te lang op hoog vuur bakt, worden ze bitter.kip met oestersaus en cahewnoten 2
 3. Tenslotte voeg je de oestersaus (proef of je het na 3 el al zout genoeg vindt, anders 4 el), vissaus, sesamolie, suiker en zwarte peper toe. Er hoeft geen water bij, dat komt namelijk vanzelf vrij uit de groenten, wanneer je de sausen toevoegt. Wil je echter een dunnere saus, voeg dan gerust een beetje water toe. Doe de kip weer terug in de wok, zodat hij weer goed opwarmt en alle smaken zich kunnen mengen. Kort voor het serveren voeg je de cashewnoten, koriander en bosui toe, zodat deze knapperig en fris blijven.
 4. Dit gerecht is lekker met witte rijst of  eiermie. Bij de mie is het lekker om na het afgieten nog 1 el zonnebloemolie, 1-2 el oestersaus en 1/2 el sesamolie toe te voegen voor de smaak en om vastplakken van de mie te voorkomen.kip met oestersaus en cahewnotenVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.