Orzo salade met geroosterde groenten en pesto

Orzo salade met geroosterde groenten en pesto

by Louise

Orzo salade met geroosterde groenten en pesto  Ik ben een liefhebber van orzo, de veelzijdige pasta met de vorm van rijstkorrels. Inmiddels staan er diverse orzo recepten op mijn site. En toch zijn er nog vele variaties mogelijk, zoals deze heerlijke orzo salade! Je kunt deze salade prima vegan bereiden, ik leg je uit met welke ingrediënten je dit heel eenvoudig kunt doen!

Orzo salade met geroosterde groenten

Als je op zoekt bent naar een recept met veel groenten, dan kan ik je deze orzo salade aanraden! Door het roosteren van de groenten worden ze namelijk erg lekker. De tomaten, ui en paprika worden heerlijk zoet en de aubergine en courgette krijgen een goede textuur. Ik denk zelfs dat kinderen deze veelheid aan kleurrijke groenten kunnen waarderen!

Vegan orzo salade met geroosterde groenten en pesto

Salade met orzo en vegan alternatieven voor feta en pesto

Je kunt deze orzo salade heel makkelijk vegan bereiden. Gebruik dan een plantaardig alternatief voor feta en een vegan pesto voor de dressing. Normaliter wordt basilicum pesto gemaakt met Parmezaanse kaas, maar in de vegan pesto van Costa Ligure (te koop bij Albert Heijn) is deze kaas vervangen door een plantaardig alternatief op basis van rijst, mozzarisella, Hierdoor krijgt hij ook een rijke smaak, zoals je gewend bent van een pesto Genovese, erg lekker!

Smaaktest van drie vegan “feta’s”

Omdat ik nog niet zo bekend was met plantaardige alternatieven voor feta, heb ik voorafgaand aan het ontwikkelen van dit recept, een paar geprobeerd om de verschillen te proeven: Violife (Greek White), Dodoni (Greek White) en Jumbo eigen merk (Witte plak). Die van Jumbo vond ik, ondanks de onaantrekkelijke naam (Witte plak :), de lekkerste, zowel qua smaak als textuur! Die van Dodoni vond ik het minst smaakvol en een beetje droog en stug. Violife is wat mij betreft een goede tweede keus.

Orzo salade met geroosterde groenten en feta

Vind je deze orzo salade lekker? Kijk dan eens naar mijn andere recepten met orzo.

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Costa Ligure.

Orzo salade met geroosterde groenten en pesto (vegan)

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor 4-5 personen:

 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 250 g cherry tomaten
 • 1 grote rode ui
 • 1 gele paprika
 • 1 blik kikkererwten (uitgelekt 265 g)
 • 1 liter groentebouillon
 • 400 g orzo pasta
 • 4 el Costa Ligure Pesto Genovese vegan mozzarisella*
 • 1 biologische citroen
 • extra vierge olijfolie en olie om te bakken
 • zout en peper
 • 100 g vegan alternatief voor feta**
 • optioneel: peterselie en/ of basilicum ter garnering

* Deze is te koop bij Albert Heijn

** Gebruik desgewenst voor een niet vegan variant een feta gemaakt van zuivel

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Snijd de aubergine, courgette, rode ui en paprika in stukken van 2 cm. Halveer de tomaatjes en giet de kikkererwten af.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg alle groenten, behalve de tomaten en kikkererwten erop. Meng de groenten met 1 el olie, een beetje zout en peper. Rooster ze in de oven en hussel de groenten na 15 minuten Leg daarna de tomaten erbij en bak de groenten nog 10 minuten.
 3. Bereid ondertussen de orzo. Verhit hiervoor in een pan 2 el olie en voeg dan de orzo toe. Bak de orzo een paar minuten tot hij goudbruin verkleurt en een nootachtige geur afgeeft. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen! Het vooraf bakken van de orzo voegt extra smaak toe aan het gerecht. Je kunt deze stap eventueel overslaan en de orzo direct koken, de olie is dan overbodig en de kooktijd wellicht iets korter (zie stap 4).
 4. Giet de bouillon langzaam bij de orzo, pas hierbij op voor stoom en spetters! Voeg ook de kikkererwten toe en kook het afgedekt gedurende 13-15 minuten (kooktijd kan variëren per merk) op laag vuur tot de orzo gaar is. Roer tussentijds om aanbakken te voorkomen. Indien er aan het einde van de kooktijd nog bouillon in de pan is, laat de orzo dan even zonder deksel op laag vuur pruttelen en uitdampen.
 5. Maak de dressing terwijl de orzo kookt. Meng hiervoor de rasp van de citroen, 4 el citroensap, 4 el pesto, 2 el extra vierge olijfolie en zwarte peper naar smaak.
 6. Meng de dressing door de orzo samen met de geroosterde groenten en verbrokkel de feta erover. Garneer de orzo salade eventueel met wat verse basilicum en/of peterselie.

Opmerkingen

Voor deze foto's heb ik de helft van de genoemde hoeveelheden gebruikt.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.