Kip Curry Madras

Kip Curry Madras

by Louise

Ik hou van de Indiase keuken, vol kleurrijke en smaakvolle  gerechten! De ontelbare soorten curry vormen daarin voor mij een favoriet onderdeel. Van zoet en mild tot spicy en alles ertussenin. Maar ik moet bekennen dat ondanks mijn tropische wortels ik geen held ben met erg pittige gerechten. Een hete Vindaloo curry zal ik daarom niet zo snel kiezen. Een beetje pit daarentegen vind ik juist vaak smaak verhogend en soms zelfs onmisbaar, net als in deze kip curry Madras die net pittig genoeg is dat je ervan wil blijven eten.

Kip Curry Madras

Kip Curry Madras met een heerlijk mild pittig aroma

Madras curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. De basis voor deze kip curry is de gelijknamige specerijen mix en bevat onder meer: koriander, kurkuma, fenegriek, knoflook en komijn. Wie op zoek is naar curry Madras zoals die uit de pakjes en zakjes serie Wereldgerechten moet ik teleurstellen, of kan ik misschien juist geruststellen. 😉 Het recept voor deze Madras Curry heeft een meer uitgesproken en naar mijn idee ook meer authentieke smaak en bevat daarom ook geen appel of creme fraiche. In plaats van creme fraiche gaat er kokosmelk (of kokoscreme) in. De volle en romige smaak hiervan combineert namelijk goed met de fris zure tomaten en aromatische specerijen. Na een half uurtje pruttelen heb je dan ook een heerlijke saus!

Lekker met rijst of naan

Deze saus, waar je niets van wil missen, is lekker om te serveren met Basmati rijst, of warme (knoflook)naan is ook een goed idee! In stukken gescheurde naan is namelijk ideaal om heerlijk in de saus te dopen, wie wil dat nou niet?! Je kunt natuurlijk ook beide opties erbij geven voor dubbel eetplezier. 🙂 Qua groenten eet ik deze Madras curry graag met sperziebonen, maar een frisse groene salade zal er denk ik ook prima bij passen. Ik hoop dat jullie deze curry eens uitproberen en er net zo enthousiast over zijn als wij thuis!

Voor meer lekkere gerechten die geïnspireerd zijn op de Indiase keuken kun je kijken bij deze recepten:

Veel plezier en eet smakelijk!

Kip Curry Madras

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 1 ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • stukje gember zo groot als 1 eetlepel
  • ½ tl zout
  • 500 g kippendijfilet in kleine stukjes gesneden
  • 400 ml tomaten passata
  • 200 ml kokosmelk of -cream *
  • 4 tl Curry Madras **
  • 2 tl Garam Masala **
  • ¼ tl cayenne, eventueel voor extra pit
  • bosje verse koriander (15 g), steeltjes en blaadjes apart gebruiken
  • 2-3 tl limoensap

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

*  Kokoscream is iets meer geconcentreerd dan kokosmelk. Je kunt beide gebruiken, maar kokoscream geeft een nog romiger saus. Ik vind die van het merk Kara erg goed.

** Ik heb Curry Madras en Garam Masala van het merk Euroma gebruikt. Deze bevatten geen zout en vond ik qua samenstelling erg lekker hierbij.

Bereiding

  1. Snipper de ui fijn, pers de knoflook en rasp de gember. Fruit deze aan in olie met ½ tl zout tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  2. Voeg dan de stukjes kip toe en roer het even om. Doe er dan de Curry Madras, Garam Masala en desgewenst de cayennepeper bij en bak het een paar minuten tot de specerijen hun geur afgeven.
  3. Schenk de kokosmelk en tomaten passata erbij en voeg de fijngehakte steeltjes van de koriander toe. Roer het om en laat de curry afgedekt 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer de curry tussentijds een paar keer om en verwijder de deksel van de pan als je de saus meer wilt laten indikken.
  4. Breng de curry tot slot op smaak met 2-3 tl limoensap en voeg de fijngesneden korianderblaadjes toe.
  5. Serveer de kip curry Madras met Basmati rijst en/of (knoflook)naan en beetgaar gekookte sperziebonen.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.