Andijviestamppot met pastinaak en sticky vega stukjes

by Louise

Andijviestamppot kennen we denk ik allemaal wel. Met uitgebakken spekjes en ui was tot nu toe mijn favoriete combinatie, maar zoals jullie kunnen vermoeden heb ik nu een nieuwe favoriet. Vorig jaar kwam de combinatie van andijviestamppot met pastinaak bij toeval tot stand. Een restje pastinaak wat van de ondergang gered moest worden heb ik toen als experiment verwerkt in de andijviestamppot. Om niet te vergeten hoe lekker dit was, heb ik het toen direct opgeschreven. De wat zoete smaak anijsachtige smaak van de pastinaak geeft de andijviestamppot namelijk een hele nieuwe dimensie.

Andijviestamppot met pittige vegetarische topping

De zoet pittige vega stukjes zijn eigenlijk net zo toevallig ontstaan als de stamppot. Een restje saus van een ander recept, bracht mij op het idee om deze kant-en-klare vega stukjes hiermee een beetje te pimpen. En uiteindelijk kwamen deze twee experimenten bij elkaar tot een nieuw gerecht waar niet alleen ik blij van word, want ook mijn kinderen hebben hem direct goedgekeurd! Zo is door koken met kliekjes deze lekkere andijviestamppot met pittige vegetarische topping ontstaan.

Vegetari-januari als uitdaging

Zoals ik gisteren in mijn vorige post vegetari-januari, al aankondigde kook ik in januari de hele maand zonder vlees of vis. Deels is dit plan ontstaan als een creatieve uitdaging om nieuwe vegetarische recepten te bedenken. Dit recept is de eerste die hieruit is voortgekomen en ik kan je verklappen dat er nog meer zullen volgen. Ik hoop ook jullie hiermee te inspireren in jullie (mogelijke) zoektocht naar vegetarische recepten. Al mijn vegetarische recepten zijn verzameld in deze categorie, hieronder vallen ook enkele gerechten die met een kleine aanpassing zijn om te bouwen tot een vegetarisch gerecht (staat in het recept beschreven).

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de stamppot:

 • 400 g gesneden andijvie
 • 800 g aardappel
 • 600 g pastinaak
 • 100 ml melk
 • 2 el roomboter
 • peper en zout
 • 2 tl Franse mosterd

Voor de pittige gegrilde reepjes:

 • 2 pakken vegetarische gegrilde stukjes (Garden Gourmet, pak à 175 g)
 • 2 rode ui, in dunne halve ringen
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el boter
 • 2 el olie
 • 2 el ketjap manis
 • 2 el donkere balsamico azijn
 • 1 tl sambal badjak
 • 200 g snoeptomaatjes, gehalveerd

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereidingswijze:

 1. Schil de pastinaak en aardappel, snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar in water met een beetje zout.
 2. Bak in een koekenpan de gegrilde reepjes in een beetje olie tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Schep ze daarna uit een pan en bewaar ze op een bord.
 3. Fruit de uien met een beetje zout in 2 el boter en 1 el olie tot ze zacht zijn en een beetje gekarameliseerd. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten, doe in de laatste minuut ook de knoflook erbij. Voeg dan de ketjap, balsamico azijn, sambal en 2 el water toe en laat alles zachtjes pruttelen en inkoken tot een stroperig geheel. Doe dan de reepjes weer terug in de pan en meng ze goed in de zachte uiensaus. Doe kort voor het serveren de tomaatjes erbij en hussel ze 1-2 minuten mee in de pan tot ze zacht zijn, maar nog wel hun vorm behouden.
 4. Giet de aardappel en pastinaak af wanneer ze gaar zijn. Stamp ze fijn en meng ze tot een puree met 2 el boter, 100 ml melk en 2 tl mosterd. Voeg dan de andijviereepjes toe en meng dit op een zacht vuur door de puree. Verwarm de stamppot niet te lang, zodat de andijvie nog lekker knapperig blijft. Breng de stamppot op smaak met peper en zout en serveer hem met de zoet-pittige vega stukjes.

Variatie tips:

 • Als je geen pastinaak lust, kun je deze vervangen door zoete aardappel, dat zal denk ik ook erg lekker zijn. Of maak de stamppot op de klassieke wijze met andijvie en “gewone”aardappel.
 • De lekkere sticky vega stukjes uit dit recept kun je natuurlijk ook combineren met andere stamppotten (bv. zuurkool-, of boerenkoolstamppot of hutspot). Maar ook met rijst en (wok)groenten zullen deze pittige stukjes heerlijk combineren.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Hermien 12 januari 2022 - 18:46

Heb dit recept gemaakt, alleen niet de topping gebruikt maar een gehaktbal erbij gemaakt en extra voor mijn man nog soekreepjes erbij.
Ik kookte ook voor een oudere dame en die kan geen pittige topping verdragen. Probeer het de volgende keer wel te maken.
Pastinaak gebruik ik al wel in soepen maar nog niet in aardappelpuree.
Het smaakte erg lekker, de stamppot was smeuïg zo met de pastinaak erin. Nog wel wat mosterd erbij gedaan tijdens het eten
Dank voor het recept,
Groet hermien

Antwoord
Louise 13 januari 2022 - 13:34

Wat fijn om te horen dat het jullie heeft gesmaakt! Je kunt inderdaad makkelijk variëren met het recept. Ik ben benieuwd hoe jullie “mijn” topping erbij zullen vinden…
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.