Ham Kaas Uienbroodjes

by Louise

ham kaas uien broodjes 1Voor het afgelopen Paasbuffet heb ik geëxperimenteerd met mijn recept dat ik eerder gebruikte voor de pizza broodjes. Als basis nam ik hetzelfde deeg, maar nu met een andere vulling. “Iets” met ham en kaas was het plan, maar dan net wat specialer. Klinkt misschien vaag, maar zo beginnen mijn experimenten wel vaker. Met wat extra ingrediënten uit de koelkast en kruidentuin ging ik aan de slag. Kneden, snijden, roeren, proeven en ondertussen notities opkrabbelen. Met als resultaat een bakplaat vol ham kaas uien broodjes wachtend op het oordeel van de proefkonijnen die de volgende dag samen met de paashazen op bezoek zouden komen. Het oordeel was unaniem, deze ham kaas uien broodjes zijn geslaagd! Daarom deel ik mijn opgekrabbelde notities met jullie, zodat jullie zelf kunnen oordelen.

Dit recept is voor 16 broodjes.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 500 g goede kwaliteit tarwebloem
 • 7 g instant gist
 • 5 g suiker
 • 8 g zout
 • 275 g lauw water
 • 25 g olijfolie

Voor de vulling:

 • 500 g ui
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout
 • 1 tl fijngehakte verse rozemarijn
 • 1 tl fijngehakte verse tijm
 • 200 g roomkaas
 • 1 1/2 el Franse mosterd
 • 250 g hamreepjes
 • 200 g geraspte belegen kaas

Bereiding:

 1. Maak het deeg door alle ingrediënten te mengen en 10 min. te kneden met de hand of in de keukenmachine. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het verdubbeld is. Maak ondertussen de vulling.
 2. Snipper de uien en fruit ze in de olijfolie met peper en zout naar smaak zachtjes tot ze lichtbruin en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de knoflook, rozemarijn en tijm toe. Laat de uien afkoelen op een bord.
 3. Roer de roomkaas zacht met de mosterd en voeg peper en zout naar smaak toe. De voorbereidingen voor de vulling zijn nu klaar.
 4. Als het deeg is gerezen, rol je het uit op een ingevet aanrecht tot een lap van 45 x 30 cm, met de langste zijde naar je toe. Smeer het roomkaas mengsel op het deeg, maar laat 5 cm aan de overliggende lange zijde vrij (zoals bij de pizzabroodjes, zie foto hier onder). Verdeel de hamreepjes, 150 g geraspte kaas en de afgekoelde uien over de roomkaas.Image1
 5. Rol het deeg op vanaf de lange zijde die het dichtst bij je ligt zo strak mogelijk op. Het makkelijkst gaat dit door rechts te beginnen en hier het deeg om te klappen en een begin te maken met rollen. Vervolgens doe je dit met de rest van het deeg tot je aan de linkerkant bent . Daarna rol je weer een stukje verder en ga je al rollend terug naar de rechter zijde. Dit herhaal je tot alles is opgerold. Zorg dat de naad goed is dichtgedrukt om de rol te fixeren en leg de naad naar onderen.
 6. Je hebt nu een soort “worst”. Zorg dat de worst overal even dik is en een lengte heeft van ongeveer 55 cm. Verdeel en snijd hem in 16 gelijke stukken en leg elk stuk plat op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Laat ze 30 min. afgedekt rijzen op kamertemperatuur en bestrooi ze dan met de rest (50 g) van de geraspte kaas. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven op 200°C (boven- en onderwarmte) gedurende 35-40 min. tot ze goudbruin zijn.

Tip: De broodjes zijn prima in te vriezen en op te warmen voor gebruik. ham kaas uien broodjes 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.