Friese Dumkes

by Louise

Friese dumkes 1Dat mijn man mij deed verrassen na zijn laatste kappersbezoek was niet vanwege een nieuw kapsel, maar vanwege zijn voornemen om koekjes te gaan bakken! Nadat hij bij de kapper Friese dumkes had geproefd, was hij gelijk verkocht. Het Friese bloed van grootmoeders kant kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan. Binnen een mum van tijd had hij het recept gevonden en kreeg ik de opdracht om anijszaad te kopen, zodat er het volgende weekend gebakken kon worden.

Zo gezegd zo gedaan en afgelopen weekend had mijn man zijn primeur als bakker. Dit keer waren de rollen in de keuken omgedraaid en kon ik toekijken hoe er werd gekneed, gerold en gebakken. Mijn hulp was niet nodig waardoor ik alle tijd had om deze actie op foto vast te leggen. Dat de Friese dumkes net zo lekker (of nog lekkerder) zijn geworden als van de Friese bakker is het grootste compliment. Toen de familie afgelopen Paasweekend  van de dumkes had geproefd, wilde niemand aanvankelijk het verhaal achter deze koekjes geloven. Daarom hierbij het bewijs!

Friese dumkes 2Dit recept is voor ongeveer 45 dumkes en is overgenomen van Cees Holtkamp.

Ingrediënten:

 • 115 g zachte roomboter
 • 100 g witte basterdsuiker (wij hebben lichtbruine gebruikt)
 • 2 g zout
 • 15 g melk
 • 1 tl rum
 • mespuntje kaneel
 • 1 tl anijspoeder*
 • 15 g anijszaad*
 • 50 g gehakte noten (amandelen, hazelnoten of cashewnoten)
 • 175 g Zeeuwse bloem**
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 ei. los geklopt (optioneel)

*Je kunt een deel van de anijszaadjes tot poeder malen met behulp van een koffiemolen of vijzel

**Zeeuwse bloem is verantwoordelijk voor de optimale brosse structuur van koekjes, hier kun je er meer over lezen. Zeeuwse bloem is te koop bij speciaalzaken, molens en via internet. Je kunt het eventueel vervangen door patentbloem.

Bereiding:

 1. Kneed de boter, suiker, zout, rum, kaneel en anijs goed door elkaar. Voeg dan de melk en de noten toe. Kneed er op het laatst de gezeefde Zeeuwse bloem en bakpoeder doorheen. Maak een plak van het deeg en laat het een paar uur in keukenfolie rusten in de koelkast, zodat ook de smaken goed kunnen intrekken.PicMonkey Collage
 2. Verdeel na de rusttijd het deeg in vieren en rol er vier ‘pillen’ (soort worsten) van ongeveer 25 mm diameter. Druk die vervolgens een beetje plat (zie foto), bestrijk de bovenkant met een kwastje eventueel met het los geklopte ei* en snij er koekjes van, van ongeveer 2 centimeter lang. Leg die op een bakplaat en schuif die in het midden van een voorverwarmde oven op 160°C(boven- en onder warmte). De baktijd is ongeveer 15-20 minuten.

*Als je liever geen glimmende dumkes hebt, smeer ze dan niet in met ei.

Friese dumkes 3Veel plezier, eet smakelijk!  In soad nocht, yt lekker!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.