pruimencake met olijfolie 3 KeukenAtelier.com

Pruimencake met olijfolie

by Louise

pruimencake zonder boter 4Het bedenken van het recept voor deze pruimencake was een heel proces. Het begon met het feit dat ik onlangs thuiskwam met een voorraad pruimen. Onderweg naar huis was ik al aan het mijmeren over een lekker taart of cake recept met pruimen. Pruimen verstopt onder een kruimellaag, of mooi gerangschikt op een knapperige bladerdeeg bodem, of juist liggend in een bedje van amandel frangipane. Allemaal lekker, maar ik wilde dit keer iets lichts en zomers maken.

Vooruit denkend aan al het sap wat uit de pruimen zou ontsnappen wilde ik geen bodem die hierdoor zompig of klef wordt, maar juist een bodem die hiervan lekkerder wordt. Deze super luchtige cakebodem is daarom een goede basis. Bovendien is de boter in deze pruimencake cake vervangen door slechts 4 eetlepels olijfolie, perfect voor de zomer! Voor een nazomerse versie heb ik nog een lekkere tip (zie onderaan). Voor andere recepten van cake met olijfolie kun je ook eens kijken naar de courgette cake met citroen en gember, de green velvet cake en de omgekeerde rabarbercake.

pruimencake zonder boter 1Het toevoegen van rozemarijn is natuurlijk optioneel, maar het aroma van de rozemarijn combineert goed met de pruimen en geeft een verrassende extra dimensie aan de cake.

Als je meer inspiratie zoekt voor recepten met pruimen, kijk dan hier eens.

Ingrediënten (voor een bakvorm van ongeveer 23 cm diameter):

Voor het cake beslag:

 • 4 eieren (L)
 • 160 g suiker
 • 40 g olijfolie
 • 2 tl vanille extract
 • snufje zout
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 100 g patentbloem

Voor de vulling:

 • 5 el rietsuiker
 • 2 el honing
 • 1 el citroensap, laat dit achterwege als de pruimen erg zuur zijn
 • 400 g (stevige en friszure) pruimen in 8 partjes* (7-10 stuks)
 • 1 tl rozemarijn (optioneel)

*  voor een snellere  en makkelijkere variant kun je de pruimen ook gewoon halveren (zie laatste foto) en met de snijkanten naar beneden in de vorm leggen.

voor de maten van tl en el heb ik resp. 5 en 15 ml aangehouden (zie maatschepjes)

pruimencake zonder boter 2Bereiding:

 1. Vet de springvorm in met olijfolie en bekleed hem aan de buitenkant met aluminiumfolie, om eventueel lekkend fruitsap tijdens het bakken op te vangen. Strooi de rietsuiker over de bodem en rangschik de pruimenpartjes in een mooie vorm. Druppel de honing en het citroensap erover en strooi de fijngehakte rozemarijn erover. Ga nu verder met het beslag en verwarm de oven alvast voor op 180°C (conventionele oven).
 2. Maak het cakebeslag als volgt. Klop de eieren met de suiker met de mixer op hoge snelheid gedurende 5 minuten tot een taaie witte massa. Voeg dan olijfolie, citroenrasp en vanille toe en meng het kort op lage snelheid. Zeef dan bloem, bakpoeder en zout erboven en meng het ook op lage snelheid met de mixer tot het nét gemengd is. Doe dit hooguit 1 minuut, om niet teveel lucht uit het beslag te verliezen.
 3. Giet het beslag op de pruimen en bak het in de oven geurende 50-60 minuten. Schakel de oven na 30 minuten terug naar 160°C. Check na 50 minuten baktijd of de cake gaar is met een satéprikker (die moet er droog uit komen).
 4. Laat de cake een paar minuten afkoelen in de vorm en snijd dan de randen los.  Draai  de cake om op een mooi bord, maar kijk uit voor eventueel lekkend fruitsap!

pruimencake zonder boter 3Tip 1: De taart rijst enorm in de oven, hij kwam 5 cm. boven de rand van mijn vorm uit. Dit was echter geen probleem, na het bakken zakt hij weer iets in en kun je de randen voorzichtig los snijden van de vorm voordat je hem lost. Je kunt eventueel ook een hogere vorm gebruiken of een strook bakpapier knippen en langs de rand van de bakvorm doen als een soort manchet.

Tip 2: In plaats van pruimen zou je ook kunnen experimenteren met ander friszuur zomerfruit zoals verse abrikozen, bessen, rabarber, of misschien cranberries in de winter. In plaats van rozemarijn en citroenrasp zouden tijm en sinaasappelrasp ook een optie kunnen zijn. Laat je fantasie zijn gang gaan en laat me weten als je een andere variant hebt geprobeerd, ik ben benieuwd naar je ervaring! Mijn recept voor de omgekeerde rabarbercake is hierop gebaseerd.

Nazomerse/ Herst variant (zie foto onder): vervang de vanille en citroenrasp door 1 tl koekkruiden (of speculaas-) en ½ tl amandel essence. Laat de rozemarijn dan achterwege.pruimencake collage KeukenAtelier.com

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.