Omgekeerde rabarbercake

by Louise

omgekeerde rabarbercake 2Het recept voor deze rabarbercake is een nieuw begin, want het hoofdstuk “rabarber” is in mijn keuken lang niet aan bod geweest. De compote van rabarber heeft mij nooit kunnen boeien. En ik weet eigenlijk niet precies waardoor ik me dit seizoen toch heb laten verleiden om met deze zure rode stengels weer aan de slag te gaan. Nieuwsgierigheid…eigenwijsheid? Geen idee!

Nadat ik me op internet enigszins had verdiept in de mogelijke smaakcombinaties met rabarber, durfde ik het weer aan. Dit keer niet als compote maar als onderdeel van een lekkere rabarbercake en wel een ómgekeerde rabarbercake! De rabarber vormt samen met aardbeien en sinaasappel een heerlijk frisse topping op deze luchtige cake. Deze rabarbercake bevat overigens geen boter, maar olijfolie. Het was jullie misschien al eerder opgevallen dat ik een liefhebber ben van het gebruik van (olijf)olie in taarten en cake. Niet dat boter bij mij op de zwarte lijst staat, maar het is gewoon heel erg lekker en het werkt ook heel makkelijk! Probeer maar… O ja en mijn mening over rabarber heb ik inmiddels bijgesteld, van “nog go” naar “go go go”.

Ingrediënten rabarbercake (voor een springvorm van 24 cm):

Een tl= 5ml en een el= 15ml. Hiervoor gebruik ik speciale maatschepjes, deze zijn iets groter dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

voor de vulling:

 • 500 g rabarber in plakjes van 1 cm
 • 150 aardbeienjam (met minstens 50% fruit) plus 2 el extra
 • 1/2 sinaasappel (sap en rasp)
 • 2 tl maizena

voor de cake:

 • 4 eieren (L)
 • 160 g suiker
 • 40 g olijfolie
 • 2 tl vanille extract
 • snufje zout
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 100 g patentbloem

Bereiding rabarbercake:

 1. Vet de springvorm in en bekleed hem aan de buitenkant met aluminiumfolie, om eventueel lekkend fruitsap tijdens het bakken op te vangen.
 2. Doe de rabarber in een grote kom en meng het met  150 g aardbeienjam en het sinaasappelrasp. Los de maizena op in het sinaasappelsap en voeg dit ook toe aan de rabarber. Meng het geheel en zet het even weg. Verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven).
 3. Maak het cakebeslag als volgt. Klop de eieren met de suiker met de mixer op hoge snelheid gedurende 5 minuten tot een taaie witte massa. Voeg dan olijfolie en vanille toe en meng het kort op lage snelheid. Zeef dan bloem, bakpoeder en zout erboven en meng het ook op lage snelheid met de mixer tot het nét gemengd is. Doe dit hooguit 1 minuut, om niet teveel lucht uit het beslag te verliezen.
 4. Roer de rabarber nog even om en verdeel het over de bodem van de springvorm. Giet dan het beslag er bovenop en bak het in de oven gedurende 1 uur. Schakel de oven halverwege terug naar 160°C. Check aan het einde van de baktijd of de cake gaar is met een satéprikker (die moet er droog uit komen).
 5. Laat de cake een paar minuten afkoelen in de vorm en snijd dan de randen los. Leg dan een taartschaal (met opstaande rand vanwege het eventuele sap van de rabarber) omgekeerd op de springvorm, draai de taart om en verwijder de springvorm. Smeer de bovenkant van de taart in met 2 el opgewarmde aardbeienjam, zodat het een mooie kleur en glans krijgt.

Tip: het sap in de rabarber topping zal na een dag nog meer in de cake trekken, wij vonden dat geen bezwaar. Maar als je dat niet lekker vindt bewaar de cake dan niet te lang.

Tip: je kunt in plaats van aardbeienjam ook (gezeefde) frambozenjam gebruiken.

Tip: mijn recept van de pruimencake zonder boter is een variant van deze cake, die is ook erg lekker!

Als je van rabarber houdt, vind je dit recept misschien ook leuk: rabarbercompote met gember en sinaasappel.

omgekeerde rabarbercake 1

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

8 reacties

Ilona 10 juni 2018 - 14:34

Hoeveel gram bloem?

Antwoord
Louise 10 juni 2018 - 14:37

Dat staat in het recept: 100 gram patentbloem.

Antwoord
Fera 12 mei 2019 - 13:13

Ik heb deze net gemaakt.
Maar de cake is uiteindelijk ingezakt en alles was veel te nat.
Smaak was lekker, alleen het was een zielig hoopje?.
Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan.

Antwoord
Louise 12 mei 2019 - 13:24

Wat jammer dat hij niet is geworden zoals je had gehoopt. Gelukkig was de smaak wel in orde. Lastig om te beoordelen wat er mis ging. Misschien had de rabarber meer vocht, was de jam wat dunner? De eieren moeten sowieso lang genoeg en op hoge snelheid geklopt worden, zodat ze goed luchtig worden. Hopelijk gaat het bij een volgende poging beter. 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord
Ellie 11 april 2020 - 08:40

Wellicht moet je alleen de eiwitten gebruiken? En niet de gehele eieren?

Antwoord
Louise 11 april 2020 - 10:49

Ik heb altijd goed resultaat met gebruik van de hele eieren. Met alleen de eiwitten zal het een ander soort cake worden, maar als je het probeert hoor ik graag wat de bevindingen zijn.

Antwoord
Marijn 26 juni 2020 - 11:31

Hier ook een natte kliederboel. Zelfs nog na langer bakken. Is 100 gram bloem niet te weinig?
Het ruikt wel heerlijk naar eierkoeken.

Antwoord
Louise 26 juni 2020 - 12:27

Het is hetzelfde cake recept als ik ook altijd voor deze pruimencake gebruik (https://keukenatelier.com/2014/07/24/pruimencake-met-olijfolie/). Het overtollige vocht heeft denk ik eerder met de rabarber dan met het cakebeslag te maken. Bij de verhoudingen zoals het in dit recept staat, lukt het hier altijd. Wat jammer dat het bij jou niet zo is uitgekomen. Heb je voldoende maizena gebruikt in de vulling? Dit zorgt voor binding van het sap van de rabarber, samen met de jam. De tl maatschepjes die ik hanteer zijn groter dan een gemiddelde theelepel. Misschien de volgende keer iets meer maizena en desnoods de sinaasappelsap achterwege laten.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close