Chocolade cake rol met kastanje creme Keukenatelier.com

Chocolade cake rol met kastanje crème

by Louise

Chocolade cake rol met kastanje creme Keukenatelier.comWat je ver haalt is lekker, maar dicht bij huis blijkt het vaak ook goed. Dat geldt een ook voor deze chocolade cake met kastanje crème. De reden om deze cake te maken begon namelijk met het feit dat ik al enige tijd kastanje crème in de kast had staan. Meegenomen als souvenir van een vakantie in de Ardèche. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die vol enthousiasme buitenlandse supermarkten afstruint om met een tas vol regionale ingrediënten weer thuis te komen. Zo was het dus ook gegaan met deze kastanje puree, een streekproduct uit de Ardèche.

Gluten vrije cake

Na ruim 2 jaar heb ik dan nu eindelijk de kastanje crème gebruikt en ik denk dat het restant binnenkort ook gebruikt zal gaan worden, want deze cake bleek namelijk erg lekker. Ondanks dat je het niet zou verwachten is de cake rol niet zo moeilijk te maken en zoals je kunt zien hoef je hem niet helemaal perfect op te rollen. Een scheurtje hier en daar doet immers niets af aan de smaak. Omdat er geen bloem in het beslag is verwerkt is deze cake ook wat gevoeliger voor scheuren (goed excuus ?). De cake is hierdoor wel glutenvrij wat voor sommigen een groot voordeel is.

Kastanje crème in Nederland te koop

Nu hoeven jullie gelukkig niet naar de Ardèche om deze cake te kunnen maken, want deze kastanje crème kun je in Nederland ook kopen. Kaas-, noten- en delicatessenwinkels verkopen het vaak en ook de Sligro heeft het standaard in hun assortiment. Let er dan wel op dat je de gezoete kastanjepuree koopt. Je kunt met deze kastanje crème ook allerlei desserts maken, bijvoorbeeld Mont Blanc (“google” maar eens). Of beleg je pannenkoek ermee, dat is ook erg lekker.

Kastanje crème zelf maken

Je kunt natuurlijk ook zelf eens proberen om zoete kastanje puree te maken. Je hebt hiervoor tamme kastanjes nodig (kijk hier voor het verschil tussen wilde en tamme kastanjes), water, suiker en eventueel een beetje vanille. Op internet zijn hier recepten voor te vinden. Volgend jaar ga ik het ook eens maken! Ik kwam er namelijk laatst bij toeval achter dat er vlakbij mijn huis een tamme kastanjeboom staat, het bewijs hiervan zijn de kastanjes op de foto. Er lagen er helaas nog maar een paar in het gras, maar volgend jaar ben ik er op tijd bij. Wat je ver haalt is…. blijkbaar soms ook heel dichtbij.

Mijn andere cake rol recepten kun je hier vinden. Voor meer bak inspiratie in herfstsfeer zijn wellicht deze pompoencake met appel en pecankruimels, deze pompoencake met karameltopping of deze pompoenbroodjes ook nog een idee.

Ingrediënten (voor een bakvorm van ongeveer 23 x 33 of 25 x 37 cm):

voor de cake:

 • 175 g pure chocolade (75% cacao), in stukjes
 • 6 eieren (L), gesplitst
 • snufje zout
 • 175 g suiker (fijne kristalsuiker is het beste)
 • beetje poedersuiker om te bestrooien

voor de vulling:

 • 200 g slagroom
 • 250 g gezoete kastanje puree (crème de marrons van Clémant Faugier)
 • 1 tl rum (whiskey of cognac kan ook, of laat het helemaal weg)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Vet de bakvorm in en bekleed deze met een bakpapier (het invetten van de vorm zorgt ervoor dat het bakpapier goed op z’n plek blijft).
 2. Smelt de chocolade au bain marie. Zet hiervoor een pan op een zacht vuur met een beetje kokend water. Zet een vuurvaste kom op de pan die groot genoeg is dat deze boven het hete water hangt. Doe de chocolade in de kom en laat deze rustig smelten. Roer af en toe. Wanneer de chocolade is gesmolten, zet je de kom op het aanrecht zodat de chocolade iets kan afkoelen. Ga daarna verder met de cake.
 3. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele oven). Doe de eidooiers en eiwitten elk in een aparte grote kom. Klop de eiwitten met een snufje zout met de mixer stijf. Klop daarna de eidooiers met de suiker in 3 minuten tot een dikke schuimige massa. Tip: doe de suiker pas kort voor het mixen bij de dooiers, anders komen er klontjes in de dooiers.
 4. Spatel de gesmolten chocolade door de luchtige eidooiermassa. Voeg dan een flinke schep eiwitschuim toe en spatel dit ook goed door. Je zult merken dat de taaie chocolade massa hierdoor wat soepeler en luchtiger wordt. Voeg daarna de rest van het eiwitschuim toe. Het spatelen dient om alles te mengen, maar doe dit wel met beleid zodat het mengsel luchtig blijft.
 5. Doe het beslag in de bakvorm en verdeel het goed (ook in de hoeken!). Strijk het glad met een spatel of mes en bak de cake in het midden van de oven gedurende 20 minuten tot de cake gaar is. Laat de cake in de bakvorm volledig afkoelen op een rooster. Afdekken hoeft niet.
 6. Maak ondertussen de vulling. Klop de slagroom stijf (stevig maar niet zodanig dat je er toefjes van kunt spuiten). Spatel de kastanjepuree en rum er doorheen. Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
 7. Bestuif een vel bakpapier met een beetje poedersuiker. Keer het bakblik met de afgekoelde cake om op het bakpapier, dit gaat het makkelijkst in één snelle beweging (poedersuiker stuift hierbij een beetje hou daar rekening mee). Verwijder het bakpapier voorzichtig van de cake. Schep de vulling op de cake en verspreid dit, maar houdt 2 cm aan één van de korte zijden vrij (dit wordt het einde van de rol).
 8. Rol de cake op vanaf de besmeerde (korte) zijde van de cake. Maak hierbij gebruik van het onderliggende bakpapier om de rol te begeleiden hierin. Leg de cake met bakpapier en al op een serveerschaal en trek daarna het papier voorzichtig onder de cake vandaan (hou de cake met je handrug op z’n plek). Laat de cake minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
 9. De cake is een paar dagen te bewaren in de koelkast. Op de eerste dag is de buitenkant enigszins krokant (vergelijkbaar met een meringue), de dagen daarna is de structuur meer als een cake. Beide zijn erg lekker!

Mijn recept is deels geïnspireerd op dit recept.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!Chocolade cake rol met kastanje creme 2 Keukenatelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.