asperge plaattaart boven | KeukenAtelier

Asperge plaattaart

by Louise

Ter afwisseling van de klassieke asperges met ham, ei en botersaus is deze asperge plaattaart is een echte aanbeveling! Zowel als hoofgerecht is hij erg lekker, maar als voorgerecht of hapje in plaats van aspergesoep zou je deze plaattaart ook kunnen serveren. Er is zoveel te variëren met het “witte goud”. En aangezien het seizoen relatief kort is, moeten we er maar goed van genieten!

asperge plaattaart

Italiaanse geïnspireerde asperge plaattaart

Deze heerlijke plaattaart met asperges is geïnspireerd op de Italiaanse keuken en vrij eenvoudig te maken. De asperges worden hierin gecombineerd met ham en ei, maar dan op een hele andere manier dan in het klassieke recept. Namelijk op een krokante bodem van bladerdeeg, die je heel makkelijk zonder bakvorm gewoon op de bakplaat bakt. Halverwege de baktijd doe je de vulling op de taartbodem: een mengsel van ricotta met oa. Parmezaanse kaas en citroen. Daar leg je beetgare asperges bovenop met wat Prosciutto. Eenmaal gebakken in de oven is dit een verrukkelijke combinatie!

asperge plaattaart how to | KeukenAtelier

Voor andere recept-ideeën met asperges kun je hier kijken.

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Asperge plaattaart

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm)
 • 1 ei (L)  plus 1 eidooier
 • 250 g ricotta
 • ½ (biologische) citroen, sap en rasp
 • 2 volle el gehakte verse peterselie
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • ¼ tl zout, plus beetje extra
 • zwarte peper naar smaak
 • 500 g witte asperges
 • beetje olijfolie
 • 75 g Prosciutto

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C (conventioneel, voor hetelucht zie*). Rol het bladerdeeg uit en leg het op het bijgeleverde bakpapier  op een bakplaat. Klop het ei en de eidooier in een grote kom en smeer het bladerdeeg hiermee in. Bewaar de rest van het eimengsel voor de vulling. Snijd met een mesje een rechthoek die 1 cm kleiner is (zie foto). Dit is om te markeren waar straks de vulling op komt te liggen. Snijd het deeg net niet helemaal door. Prik met een vork heel veel gaatjes in het deeg, behalve in het randje. Bak het deeg gedurende 15 minuten lichtbruin. Het deeg zal ondanks de vele prikgaatjes toch iets rijzen tijdens het bakken. Druk het dan straks na 15 minuten bakken gewoon weer voorzichtig plat met een spatel.
 2. Terwijl het deeg in de oven staat ga je verder met de vulling. Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af. Zorg dat de asperges dezelfde lengte hebben. Kook de asperges in een paar minuten in een pan met water half gaar. Ze moeten niet té gaar worden, omdat ze straks nog 15 minuten in de oven gaan. Droog de asperges na het koken goed af.
 3. Meng de ricotta met het resterende ei. Doe er dan ook de Parmezaanse kaas, citroen (rasp en sap), peper, zout, knoflook en peterselie erbij en meng het geheel goed. Verdeel dit ricottamengsel over het bladerdeeg nadat hij 15 minuten in de oven heeft gebakken. Leg de asperges erop en bestrooi ze met een beetje peper en zout. Scheur de plakjes Prosciutto in stukken en drapeer deze over de asperges. Bedruppel met wat olijfolie en bak de aspergetaart nog 15-20 minuten tot de asperges beetgaar zijn en de ham lekker knapperig is. Serveer er eventueel nog een groene salade bij.

*voor het bakken in een heteluchtoven: bak het bladerdeeg eerst 15 minuten op 200°C en haal 'm er dan uit. Schakel de oven terug naar 180°C en bak 'm na het beleggen met de ricotta en asperges nog 15 minuten verder.

www.keukenatelier.com

Opmerkingen

Tip: deze aspergetaart is zowel warm als koud erg lekker en ook met groene asperges in plaats van witte.

Tip: Is je oven te klein voor de afmeting van het deeg, halveer het deeg en bak 'm dan op twee bakplaten. Als je de oven op de hetelucht stand gebruikt, kun je op beide bakplaten tegelijk bakken. Als je de oven op de conventionele stand gebruikt, is er een temperatuurverschil tussen boven en onder in de oven. Dan zou ik adviseren om ze na elkaar in het midden van de oven te bakken.

Voor andere recept-ideeën met asperges kun je hier kijken.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

8 reacties

Annelies 3 mei 2017 - 11:15

Ziet er lekker uit. Ga ik proberen!

Antwoord
Louise 3 mei 2017 - 12:00

Leuk Annelies! We kunnen nu nog even lekker genieten van de asperges.

Antwoord
Coby 3 mei 2017 - 15:59

Opgeslagen op Pinterest, ga ik zeker een x maken.

Antwoord
Louise 3 mei 2017 - 18:17

Leuk Coby! Ik hoor tzt graag wat je ervan vond. Groetjes, Louise

Antwoord
Coby 13 mei 2017 - 18:36

Erg lekker, en snel klaar. Voor herhaling vatbaar. Ook het het bladerdeeg goed gelukt. Lekker bros.
Dank voor het recept.

Antwoord
Louise 14 mei 2017 - 13:46

Hoi Coby,
Fijn om te horen dat het in de smaak is gevallen en zelfs voor herhaling vatbaar is!
Groetjes, Louise

Antwoord
Floor 28 mei 2019 - 20:57

Gisteren gegeten en het was verrukkelijk!

Antwoord
Louise 29 mei 2019 - 09:43

Ahhh, wat leuk om te horen dat jullie ervan hebben genoten! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.