pastasaus geroosterde paprika 2 | KeukenAtelier

Pastasaus met geroosterde paprika’s

by Louise

pastasaus geroosterde paprika'sIn de meeste rode pastasauzen vormen tomaten de basis van de saus. In deze pastasaus hebben echter geroosterde paprika’s de hoofdrol. Maar liefst vier grote paprika’s verdwijnen er in de pan! De paprika’s worden in dit gerecht dus goed in het zonnetje gezet, althans niet letterlijk. Maar warm en zelfs gloeiend heet worden ze wel voor dit recept.

Geroosterde paprika’s als basis voor heerlijke pastasaus

De paprika’s moeten namelijk eerst geroosterd worden, het liefst tot ze zwart geblakerd zijn. Het eten laten aanbranden is dit keer dus geen probleem, zolang het maar bij de paprika’s blijft. Want na het roosteren (en afkoelen) worden de zwarte schilletjes immers toch verwijderd. Wat je dan overhoudt zijn smaakvolle zoete paprika’s die, eenmaal gepureerd, een perfecte basis vormen voor deze heerlijke pastasaus.

Een scheutje ketjap verhoogt de smaak

Voor degene die al een blik hadden geworpen op de ingrediëntenlijst en denken dat ik misschien in de war ben geweest met een Indonesisch recept, kan ik geruststellen. De ketjap manis hoort toch echt in dit recept thuis. Mijn moeder gebruikte vroeger ook altijd een scheutje ketjap in haar zelfgemaakte rode spaghettisaus en ik vond dat altijd zo lekker, dat hij ook  in mijn versie niet mag ontbreken. De toevoeging hiervan verhoogt namelijk de smaak, zonder dat je ook maar enigszins de associatie van een Oosters gerecht hebt.geroosterde paprika's

Het roosteren van de paprika’s heb ik met behulp van de oven gedaan, maar op de barbecue kan dit natuurlijk ook prima. Als je toch liever geroosterde paprika’s uit een pot wilt gebruiken, koop dan vooral die met olie en níet paprika’s die zijn ingemaakt op azijn want dat geeft echt een heel ander resultaat.

pasta met geroosterde paprika's

Het bord op de foto is van Bordenenzo uit de Polar lijn.

Veel plezier en eet smakelijk!

Pastasaus met geroosterde paprika's en gehakt

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 500 g mager rundergehakt, of vegetarisch gehakt
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 kleine gedroogde rode chilipeper*, verkruimeld
 • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden, of Italiaanse kruiden
 • 4 grote rode paprika's
 • 140 g tomatenpuree (1 grote of 2 kleine blikjes)
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 el ketjap manis
 • 2 tl balsamico azijn
 • royaal zwarte peper
 • zout naar smaak
 • 500 g spaghetti, of andere pasta naar keuze

* ik gebruik hiervoor kleine gedroogde rode chilipepertjes (ongeveer 2-3 cm groot). Ze zijn bij de supermarkt en toko te koop onder de naam peperoncini, rawit of piri piri peper. Hou je niet zo van pittig, probeer dan eerst een half pepertje in de saus. In plaats van deze peper, kun je ook chilipoeder naar smaak gebruiken.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Begin met het roosteren van de paprika's. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Snijd de paprika's in grote stukken en verwijder de steel en zaadlijsten (zie foto). Leg ze op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven, tot ze zacht zijn en de velletjes geblakerd zijn en loslaten (zie foto). Dit duurt ongeveer 15-20* minuten (zie toelichting onderaan). Keer ze, indien nodig om, zodat ze rondom kleuren. Doe de paprika's daarna 15 minuten in een pan met deksel erop, zodat ze in hun eigen warmte kunnen stomen. Hierna kun je de schil makkelijk verwijderen als ze zijn afgekoeld. Verwijder de losgelaten zwartgeblakerde schillen. Als er stukjes (nog rode) schil op sommige plekken vast blijft zitten, is dat geen probleem. Spoel de paprika's liever niet af onder de kraan, hierdoor verlies je veel van de smaak. Pureer de gepelde paprika's met de staafmixer in een kom en bewaar de puree. Je krijgt in totaal ongeveer 500 ml puree.
 2. Fruit de ui een paar minuten zachtjes in de olijfolie. Doe de knoflook erbij met de verkruimelde chilipeper en de Provençaalse kruiden en bak het 1 minuut mee. Doe dan het gehakt erbij en bak tot deze gaar en rul is.
 3. Doe de tomatenpuree erbij en bak deze een paar minuten mee. Voeg dan de paprika-puree toe en roer het om. Doe tot slot de laurierblaadjes, ketjap, balsamico en peper en roer het nog even om. Laat de saus met het deksel op de pan op een laag vuur 30 minuten zachtjes pruttelen. Proef dan of er nog zout bij moet.
 4. Kook de spaghetti, zo'n 10 minuten vóór het einde van de kooktijd van de saus. Serveer de spaghetti met de saus en eventueel een beetje geraspte Parmezaanse kaas erover (ik vind de saus zonder kaas ook al heel erg lekker). Eet er eventueel een lekkere groene salade bij met een simpele vinaigrette van olijfolie, azijn, peper en zout.

*  Voorheen roosterde ik de paprika's onder de ovengrill. Hierbij kwam echter zeer veel condens vrij, vandaar dat ik ze voortaan in de oven rooster. Ik heb dit echter nog niet getest, dus de aangegeven bereidingstijd is een schatting!

Wil je de paprika's toch roosteren onder de ovengrill, check dan of je oven bestand is tegen overmatige condensvorming. Wees er bovendien van bewust dat deze methode veel sneller gaat dan roosteren in de oven, dus blijf erbij! Een tweede reden om toch liever te kiezen voor de ovenmethode in plaats van de grill, omdat dit wat geleidelijker gaat.

Waarschuwing: doe geen bakpapier op de bakplaat wanneer je de paprika's onder de grill roostert! Het papier kan namelijk vlam vatten door de hitte! Ik spreek helaas uit ervaring, maar het is gelukkig goed afgelopen.

Opmerkingen

Tip: het pellen van paprika's verkleurt je handen, als je dit vervelend vindt kun je hierbij handschoenen dragen.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.