Buchteln 2 | KeukenAtelier

Buchteln met pruimencompote

by Louise

Buchteln 2 | KeukenAtelierWaarschijnlijk hebben de meesten van jullie nog niet eerder gehoord van buchteln. Daarom eerst even een korte introductie over deze zoete lekkernij. Deze specialiteit komt uit Oostenrijk, maar er zijn ook verwante recepten afkomstig uit diverse Oost Europese landen. Buchteln zijn kleine zoete broodjes, bijna cake-achtig van smaak, met een vulling van jam of compote. Traditioneel worden ze gevuld met powidl, dat is een pruimenjam die wordt bereid door puree van rijpe pruimen urenlang in te laten koken. Behalve met powidl worden buchteln tegenwoordig ook wel gevuld met diverse soorten jam of compote, maar ook soms met maanzaad of chocolade. Als de buchteln goudbruin gebakken uit de oven komen, worden ze bestrooid met poedersuiker en geserveerd met vanille saus.

Toen ik het één en ander over deze buchteln had gelezen raakte ik steeds enthousiaster om ze zelf ook een keer te maken. Over het algemeen heb ik namelijk erg goede herinneringen aan Oostenrijkse zoete baksels. De germknödel en nusszopf (zoet notenbrood) die ik in mijn jeugd tijdens onze vakanties graag at, hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. De nusszopf  heb ik  ik al eens gemaakt en wie weet komen de germknödel ook eens aan de beurt. Dit keer heb ik me echter laten verleiden door de buchteln. Ik heb wel een beetje mijn eigen draai  aan de traditionele bereidingswijze gegeven, om het recept een beetje makkelijker te maken. Dus voor mij geen urenlang pruttelende pruimen op het fornuis voor de traditionele powidl, maar  een compote van geroosterde pruimen uit de oven. Ook heb ik er geen zelfgemaakte vanillesaus bij geserveerd, maar een lekkere vanillevla uit de winkel. Echter zonder vla of saus zijn de buchteln ook erg lekker!

Dat ik deze buchteln met pruimen juist in dit seizoen heb gemaakt is niet helemaal toevallig, want onze pruimenboom heeft ons in de afgelopen weken beloond met een royale oogst. Een deel van deze oogst hebben we lekker opgesnoept en het overige deel is in de oven omgetoverd tot compote. Mijn man heeft zelfs een keer op de barbecue pruimencompote gemaakt, dat ging ook prima. De vulling hoeft natuurlijk niet per se een zelfgemaakte jam of compote te zijn, je kunt er ook één kopen. Kies dan bijvoorbeeld voor een niet al te zoete abrikozenjam of cranberry compote. Zolang de jam of compote niet te grof en niet te vloeibaar is, dat laatste is namelijk lastig bij het vullen van het deeg.

pruimen | KeukenAtelier

Mijn dochter met een deel van onze pruimenoogst.

Als je meer inspiratie zoekt voor recepten met pruimen, kijk dan hier eens.

Ingrediënten:

 • 300 g patentbloem
 • 110 g melk, lauwwarm
 • 50 g suiker
 • 5 g gist
 • ¼ tl zout
 • 1 ei (L)
 • 60 g boter, zachte
 • ½ tl vanille extract, of 1 zakje vanillesuiker

voor de vulling en afwerking:

 • 200 g compote geroosterde pruimen*(of een andere zoete vulling naar keuze)
 • 2 el boter, gesmolten
 • poedersuiker
 • vanillesaus of -vla

*  ik heb het recept gebruikt van de geroosterde pruimen.  Je hebt hiervoor niet de gehele hoeveelheid compote nodig, 200 gram is genoeg, ik denk dat dit ongeveer de helft van het recept is (ik heb een ruime hoeveelheid compote gemaakt en de rest bewaard). Het toevoegen van water in het recept heb ik dit keer achterwege gelaten, omdat de compote dan te dun wordt. Laat de pruimen na het roosteren wel 30 minuten in de oven staan, zoals staat beschreven. Daarna heb ik de pruimen gepureerd tot een fijne compote. Voeg indien de pruimen erg zuur zijn nog een beetje suiker naar smaak toe. Als de compote toch nog te dun is kun je het een beetje inkoken of binden met een klein beetje maizena of custardpoeder. Bij mijn compote was dat niet nodig.

Buchteln 1 | KeukenAtelierBereiding (voor een ovenschaal van 24 cm diameter):

 1. Klop de melk, ei en zout in een kommetje en giet dit bij de bloem, vanillesuiker, suiker en gist. Meng het gedurende een paar minuten en voeg dan zachte boter toe. Kneed dit alles in 10 min tot een glanzend en soepel elastisch deeg. Je kunt dit met de hand of met een keukenmachine doen. Wanhoop niet als het deeg in het begin een onsamenhangend plakkerig geheel is en kom vooral niet in de verleiding om er meer bloem bij te doen. Heb geduld, want als je langer door kneedt wordt het vanzelf een mooi elastisch deeg. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt rijzen in een ingevette kom gedurende 1-1½ uur.
 2. Vet de ovenschaal in met boter en warm de oven voor op 180°C (conventioneel). Verdeel het deeg in 12 porties van ongeveer 50 g en leg ze onder plastic folie tegen het uitdrogen. Rol een balletje van elke portie deeg en druk deze plat tot een rondje van ongeveer 10 cm. Schep 1 el compote (of jam) op het midden van het deeg en sluit het deeg. Breng hiervoor de randen van het deeg naar elkaar toe en druk de opening dicht. Als er een beetje jam op het randje ligt, veeg het dan eerst schoon met water, anders sluit het deeg niet goed. Leg het deegbuideltje met de gesloten kant naar onderen en smeer het op de boven- en zijkanten in met een beetje gesmolten boter. Leg het gevulde bolletje in de ovenschaal en vul dan ook de rest van het deeg. Leg alle bolletjes met een beetje tussenruimte in de schaal. Laat ze afgedekt op kamertemperatuur rijzen* gedurende 30 minuten.
 3. Bak de buchteln daarna gedurende 25-30 min tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer ze warm, bestrooid met poedersuiker en eventueel wat vanillesaus (of vla). De volgende dag hebben wij het restje gegeten, je kunt ze dan ook prima op kamertemperatuur serveren of eventjes opwarmen in de magnetron.

*Tip: wil je de buchteln de volgende dag pas afbakken, dan kun je het volgende proberen. Laat ze tijdens de tweede rijs (einde van stap 2) afgedekt in de koelkast staan, gedurende de nacht (langzame rijs). Haal ze de volgende ochtend uit de koelkast en laat ze dan ongeveer een uur afgedekt op het aanrecht staan, tot ze weer op kamertemperatuur zijn gekomen. Bak ze vervolgens op de manier zoals in stap 3 staat beschreven. Ik heb deze methode bij deze buchteln (nog) niet uitgeprobeerd, maar bij de cinnamon rolls werkte deze methode prima. Laat het me weten als je dit hebt geprobeerd, ik hoor graag het resultaat.

Veel plezier en eet smakelijk

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.