kwarkbolletjes met tutti frutti 2

Kwarkbolletjes met tutti frutti & sinaasappel

by Louise

kwarkbolletjes met tutti frutti 1Het is alweer een paar jaar geleden dat ik bij de bakker voor ‘t eerst een kwarkbol met rozijnen proefde. Een soort cake-achtig brood die door de kwark heel fris en smeuïg is, maar zeker niet de associatie met kwark oproept. Gek genoeg kwam de gedachte hieraan weer naar boven toen ik laatst een zak tutti frutti in de winkel zag liggen. De combinatie van kwark en tutti frutti leek mij in de koude winter erg lekker. Ik had echter nog nooit een kwarkbol gebakken, voor mij dus een leuke uitdaging om mee aan de slag te gaan.

Vorige week bakte ik mijn eerste tutti frutti kwarkbol, deze zag er mooi uit en was ook wel lekker maar toch niet helemaal naar mijn zin. De buitenkant van de kwarkbol, met de wat drogere randen vond ik eigenlijk lekkerder dan de binnenkant. Ondanks de enthousiaste reacties op facebook op mijn eerste baksel, wilde ik het recept nog niet delen met jullie.

kwarkbol met tutti frutti

kwarkbol versie 1

Daarom deed ik een tweede experiment. Dit keer besloot ik kleinere versies te bakken, om de simpele reden dat je dan relatief meer van de lekkere randen hebt per portie. En nu ben ik helemaal tevreden, de verhouding is precies goed. Deze kwarkbolletjes zijn lekker smeuïg, ondanks dat er helemaal geen boter in zit en slechts 2 eetlepels olijfolie. Ook zijn ze heerlijk zoet en fruitig, terwijl er maar 50 g suiker nodig is voor 14 bolletjes.

Je kunt ze direct op de bakplaat bakken dan worden ze wat platter. Of je kunt een muffinvorm (cupcake vorm) gebruiken, dan worden ze wat boller en doen de kwarkbolletjes hun naam eigenlijk meer eer aan. Voor de smaak maakt het allemaal niet zoveel uit, ze zijn beiden even lekker. En voor de afwerking kun je ze eventueel nog bestrooien met een beetje suiker.

Deze zonnige tutti frutti lekkernijen zijn een prima traktatie tijdens het ontbijt, als tussendoortje of bij een kopje thee. Vers gebakken of even kort opgewarmd vind ik ze op z’n best (zie de tips in het recept).

kwarkbolletjes met tutti frutti 3Ingrediënten (voor 14 bolletjes):

 • 200 g tutti frutti*, in kleine stukjes gesneden ter grootte van een rozijn
 • 100 g sinaasappelsap (ongeveer 2 sinaasappelen)
 • rasp van 1/2 sinaasappel
 • 1 el rum of sinaasappellikeur (optioneel)
 • 2 el olijfolie (liefst extra vierge)
 • 2 eieren (L)
 • 50 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker, of 1 tl vanille extract
 • 250 dikke kwark (3% vet)
 • 250 g patentbloem
 • 1 el bakpoeder 10 g
 • 2 tl koek- of speculaaskruiden
 • 1/4 tl zout

*kan ook met ander gedroogd fruit zoals rozijnen, krenten, cranberry’s, vijgen, dadels etc.

als decoratie (optioneel):

 • 2 el gesmolten boter
 • paar el fijne suiker
 • of een paar el greinsuiker

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

kwarkbolletjes met tutti frutti 2Bereiding:

 1. Rasp de schil van een halve sinaasappel en bewaar de rasp in 2 el olijfolie in een klein kommetje. Knip of snijd de tutti frutti in stukjes ter grootte van een rozijn. Doe het fruit samen met het sinaasappelsap (en eventueel likeur of rum) in een kom en verwarm het in de magnetron (of op vuur) tot het net kookt. Laat daarna het fruit minimaal 30 minuten weken tot al het vocht is opgenomen.
 2. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventioneel).
 3. Klop in een grote kom de eieren samen met de suiker en vanille luchtig met een mixer tot je een hele luchtige crème-kleurige massa hebt. Schenk dan de olie en kwark erbij en klop het een paar seconden op lage snelheid tot het is gemixed. Voeg dan het fruit toe. Mix het voorzichtig en heel kort met de mixer tot het fruit is gemengd. Niet te lang mixen, want anders verliest het beslag alle lucht en wordt het fruit tot moes geslagen.
 4. Zeef nu bloem, zout, koekkruiden en bakpoeder erboven en meng het bloemmengsel kort met een spatel tot het is gemengd. Ook nu niet langer mengen dan nodig is!
 5. Schep met een ijsschep (of lepel) 16 porties op een met bakpapier beklede bakplaat. Of vul 16 muffinvomrpjes** met het beslag. Bak ze in 25-30 min in het midden van de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Lees verderop de tips voor eventuele decoratie.

** ik heb hiervoor siliconen muffinvormpjes gebruikt. De bolletjes waren na het bakken makkelijk uit de vomrpjes te lossen. Ik heb het niet geprobeerd in een gewone muffinvorm. Als je deze wilt gebruiken, dan zou ik deze goed invetten of papieren muffinvormpjes gebruiken voor de zekerheid.

Decoratie tip: Ik heb twee soorten decoraties gebruikt. Een paar kwarkbollen heb ik met grove (grein)suiker bestrooid. De kleinere versies heb bestrooid voordat ze de oven in gingen. De grotere versie (versie 1) in de springvorm moet veel langer bakken en heb ik pas na 25 minuten ingesmeerd met melk en bestrooid met de greinsuiker. De bolletjes met de fijne suiker heb ik ná het bakken versierd. Laat hiervoor de kwarkbolletjes grotendeel afkoelen en besmeer ze dan met een beetje gesmolten boter. Laat ook de boter een beetje afkoelen (anders smelt de suiker) en bestooi ze dan met fijne suiker of doop ze in een bakje met suiker.

Serveer tip: De kwarkbolletjes zijn zelfs na 2-3 dagen nog erg lekker! Maar ik zou ze dan wel even opwarmen, dat komt de smaak te goede. Dit kan in een in een paar seconden in de magnetron, of in ongeveer 5 minuten op 180°C in de oven (dan worden de randjes iets knapperiger). Als je de kwarkbolletjes langer wilt bewaren, of invriezen. Laat dan de suikerdecoratie achterwege, deze smelt dan namelijk. De decoratie met boter en suiker kun je altijd in tweede instantie nog aanbrengen.

kwarkbolletjes met tutti frutti 4

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Carla Baas 14 juni 2020 - 10:06

klinkt heerlijk! ik heb wel een vraag want ik heb nu alles mis en place klaar staan. klopt het 2 eetlepel olie in het totale recept? lijkt mij zo droog?

Antwoord
Louise 14 juni 2020 - 10:24

Hallo Carla,
De kleine hoeveelheid olie klopt. In dit geval zorgen de andere ingrediënten als kwark, sinaasappelsap en eieren ook voor smeuïgheid. Er bestaan ook recepten voor kwarkbollen waarin helemaal geen olie of boter wordt gebruikt, maar ik vind een klein beetje wel lekker. Veel plezier met het maken en geniet van de kwarkbolletjes!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.