Hutspot met pittige gehaktballen

by Louise

hutspot 1In de Leidse binnenstad zijn de voorbereidingen inmiddels al in volle gang voor de viering van Leidens Ontzet op 3 oktober. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat kun je je die dag in het feestgedruis storten. Beginnend bij de reveille, door naar het uitdelen van haring en wittebrood, de optocht, de kermis, het straattheater en allerlei andere festiviteiten, tot aan het vuurwerk laat in de avond. Maar het feest begint eigenlijk al op de avond van 2 oktober met de Taptoe en niet te vergeten de traditionele gezamenlijke hutspotmaaltijd, waar leden van de 3 October Vereeniging gratis naar toe kunnen. Want hutspot is een belangrijk onderdeel van de viering van het Leidens Ontzet. De Leidse kinderen krijgen het hier al met de “paplepel ingegoten” tijdens de traditionele hutspot lunch op vele Leidse basisscholen in de week voorafgaand aan het Leidens Ontzet.

Ik woon inmiddels al bijna 30 jaar in deze mooie stad en met een Leidse familie én schoonfamilie is mijn recepten site natuurlijk niet compleet zónder een hutspot recept! Het is echter wel een recept met mijn eigen draai. Oorspronkelijk wordt hutspot met klapstuk (suddervlees) gegeten, maar ik maak het altijd met een pittige gehaktbal. Het is daardoor niet alleen veel sneller klaar, maar bovendien is de combinatie van de zoetige wortel en ui met de pittige kruiden in de gehaktballen erg lekker. Op zijn Leids gezegd: “Hutspot met pittuguh balluh, lekkurr jûh!!”.

hutspot illustratieDe hoeveelheid hutspot is voor 4 – 5 personen en de gehaktballen voor 6 – 8 personen (de overgebleven gehaktballen kun je invriezen, maar zijn op een broodje ook heerlijk). Wil je de hutspot ook voor 6 personen maken, neem dan de hoeveelheden die tussen haakjes staan en voeg iets meer water toe.

Vegetarische alternatief: als alternatief voor de gehaktballen kun je ook vega (groente)balletjes gebruiken. De jus kun je er dan apart bij maken met de ingrediënten. Fruit eventueel een uitje en voeg dan de jus ingrediënten toe en laat de jus nog even sudderen.

Ingrediënten:

Voor de hutspot:

 • 800 g winterpeen* (1100 g)
 • 1200 g aardappelen* (1600 g)
 • 600 g uien*  (800 g)
 • 2 runderbouillonblokjes (of groente- voor een vegetarisch alternatief)
 • 3 blaadjes laurier
 • 1 liter water
 • klontje roomboter
 • zout naar smaak
 • (versgemalen) zwarte peper

* ongeschild gewogen

Voor de pittige gehaktballen:

 • 850 g rundergehakt
 • 1 zakje nasikruiden (met gedroogde groente, 50 g)
 • 1 of 2 tl sambal oelek, afhankelijk van je behoefte aan pittigheid
 • 1 ei
 • 3 el paneermeel
 • boter/ olie

Voor de jus:

 • 3 el ketjap manis
 • 3 el ketchup
 • 180 ml water

Een el (eetlepel) is 15 ml en een tl (theelepel) is 5 ml, gemeten met keukenmaatschepjes.

Bereiding:

 1. Begin met de hutspot. Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken (5 cm). Schil en was de winterpeen en snijd ze in plakken (1 cm). Schil de uien en snijd ze in grove stukken. Doe alles in een ruime pan op het vuur met 1 liter water, 2 bouillonblokjes en 3 laurierblaadjes. Zet de pan met deksel op het vuur en check na ongeveer 25 minuten of de wortel en aardappel gaar zijn. Begin ondertussen met de bereiding van de gehaktballen.
 2. Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, de sambal en de nassikruiden. Rol er ongeveer 12 ballen van (80 gram) en bak deze in olie of je favoriete braadprodukt. Als de ballen rondom mooi bruin zijn, voeg je de ketchup, de ketjap en 150 ml water toe. Roer het om en laat de ballen met de deksel op de pan 10 minuten pruttelen.
 3. Als de wortel en aardappel gaar zijn na 25 – 30 minuten, giet je de pan goed af (kookvocht niet weggooien, zie tip). Zorg dat ál het vocht is afgegoten, anders wordt de hutspot te nat. Verwijder de laurierblaadjes, voeg een klontje boter toe en stamp alles met een pureestamper tot een grove puree. Proef of er nog wat zout bij moet, maar doe er in ieder geval royaal (versgemalen) zwarte peper bij. Houdt de hutspot warm onder een deksel tot de gehaktballen klaar zijn, wat nu ondertussen wel het geval zal zijn. Serveer de hutspot met de gehaktballen in een ouderwets “kuiltje” jus.

hutspot 2Tip: Bewaar het kookvocht van de hutspot, het is een heerlijke basis voor een groentesoep!

Tip: Als je een restje hutspot over hebt, bak het dan de volgende dag met een beetje roomboter op in een koekenpan, hij is dan zelfs nóg lekkerder!

Om alvast in de Leidse stemming te komen, moet je echt even luisteren naar Leids voor beginners of Lalala Leiden van Jochem Myjer, Leidens grappigste inwoner!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Nigel 23 november 2015 - 18:09

Hallo Louise,
Mag ik een vraag stellen over de tarte tatinpan die ik op je foto’s zie?
Kun je daar inderdaad ook goed gehaktballen in braden, zonder dat ze aan de pan blijven
plakken? En waarvoor gebruik je de pan nog meer? (naast het maken van tartes tatin?)

Antwoord
KeukenAtelier 23 november 2015 - 19:52

Hallo Nigel,
Ik gebruik deze pan behalve voor tarte tatins (zoet én hartig) ook als braadpan. Dat gaat prima. Hij is goed geëmailleerd, vandaar. Misschien dat je er ook een cake in kan bakken, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.