Hutspot samosa

by Louise

hutspot samosa keukenatelier

Vorig jaar rond deze tijd heb ik het recept van mijn hutspot gedeeld op de site. Dat ik nu één jaar later weer over hutspot schrijf is natuurlijk geen toeval. Over een paar dagen is het namelijk 3 oktober, de dag waarop Leidens ontzet wordt gevierd met onder andere de traditionele hutspot maaltijd. Afgezien van het feit dat ik een inwoner van deze mooie stad ben, liggen ook een deel van mijn wortels (hoe toepasselijk bij dit recept) in deze stad. Daarom leek het mij leuk om het weer eens over hutspot te hebben. Maar dit keer gaat het over hutspot met mijn eigen creatieve twist in de vorm van deze hutspot samosa!

hutspot samosa illustratie

Leidse hutspot variant op Indiase samosa

Voor degene die geen idee hebben wat een samosa is, dit is een snack afkomstig uit India. Deze driehoekige lekkernij bestaat uit een krokante buitenkant van deeg en heeft een pittige vulling op basis van aardappelen, diverse groente en specerijen. Soms bevat de vulling ook vlees, maar mijn voorkeur gaat uit naar vegetarische samosa’s. De meeste samosa’s worden gefrituurd, maar soms ook gebakken in de oven. Wanneer ik in een Indiaas restaurant eet, is voor mij een onion bhaji of een samosa een favoriet voor- of bijgerecht. Echt heerlijk met een beetje chutney erbij!

hutspot samosa

Krokant deeg met smaakvolle hutspot curry vulling

Met deze Indiase samosa in gedachten was voor mij al snel de link gelegd met de Leidse hutspot. Immers de aardappelen, peen en uien uit de Leidse pot kunnen namelijk een prima basis vormen voor de Indiase samosa. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb me daarbij laten inspireren door diverse samosa recepten, oa die van Jamie Oliver.  Uiteindelijk heb ik mijn eigen recept voor deze unieke hutspot samosa samengesteld. Daarbij heb ik bewust gekozen voor een gebakken versie, omdat deze minder vet bevatten dan de gefrituurde versie en minstens net zo lekker zijn. Als alternatief kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg of filodeeg gebruiken (zie tip onderaan het recept).

 

Dit recept is voor mij helemaal bijzonder omdat het ook in het Leidsch Dagblad is verschenen (zie foto)!

Als je het leuk vindt, kun je hier ook lezen over mijn andere gepubliceerde recepten.

hutspot samosa Leidsch Dagblad

Veel plezier en eet smakelijk!

Hutspot samosa

Personen: 12 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de vulling:

 • 400 g aardappelen (kruimig soort), zonder schil gewogen
 • 400 g wortelen of waspeen (geen winterpeen), zonder schil gewogen
 • 2 el zonnebloemolie
 • ½ tl zwarte mosterdzaadjes*
 • 1 grote ui (200 g), gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • stukje gember ter grootte van een duim grootte, geraspt of heel fijn gesneden (ongeveer 15 g)
 • ¼ tl chilipoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl garam masala*
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl kerriepoeder
 • zout
 • 2 el citroensap (ongeveer 1/2 citroen)
 • bosje koriander (de helft van een supermarkt bosje, ongeveer 10 g)

Voor het deeg (alternatief zie tip onderaan):

 • 330 g patentbloem
 • ¼ tl bakpoeder
 • 115 g water
 • 1 tl ajwain (ajowan) zaadjes* (alternatief: 1 tl tijm of oregano)
 • 1 tl nigella zaadjes* (alternatief: 2 tl sesamzaad)
 • ½ tl zout
 • 50 g zonnebloemolie en beetje extra om te bestrijken

Voor erbij:

 • zoete mangochutney
 • of zelfgemaakte chutney van tamarinde en dadels, makkelijk te maken en erg lekker!

*deze ingrediënten zijn te koop bij Aziatische en Islamitische winkels.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Begin met de vulling, zodat deze straks goed kan afkoelen. Snijd de aardappels en worteltjes in blokjes van 2.5 cm. Kook deze in water met een beetje zout gaar. Giet ze af en maak er een grove puree van met een met stamper of met een vork en zet het even apart.
 2. Verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan met de mosterdzaadjes. Zodra de mosterdzaadjes gaan "poppen" kunnen de uien erbij. Doe er ½ tl zout bij en laat de uien zachtjes fruiten, dit duurt ongeveer 5 minuten. Bak op het laatst de knoflook en de gember kort mee en voeg dan de rest van de ingrediënten toe (behalve citroen en verse koriander). Laat de specerijen 1 minuut mee bakken en voeg dan de aardappel/wortel puree toe. Warm alles goed door, maar voeg geen vocht toe.
 3. Zet het vuur uit en voeg dan citroen en koriander toe en breng het eventueel nog op smaak met wat extra zout. Als het goed is heb je nu een hele stevige puree. Doe deze op een bord en laat het volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de vulling ook 1 dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Tip: strijk de vulling uit op een rond bord. Hierdoor koelt de vulling niet alleen sneller af maar kun je hem ook makkelijker in 12 gelijke punten verdelen.
 4. Ga nu verder met het deeg. Zeef boven een grote kom bloem, zout en bakpoeder. Voeg de zaadjes toe en meng het goed. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet de zonnebloemolie en het water erin. Meng het en kneed het deeg kort tot een samenhangend geheel. Laat het deeg afgedekt in huishoudfolie rusten op kamertemperatuur gedurende 30 minuten.
 5. Verwarm de oven voor op 190 °C (conventioneel). Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol er bolletjes van. Bewaar de bolletjes afgedekt om te beschermen tegen uitdrogen. Rol één bolletje uit met een deegroller tot een dunne ronde plak van 18-20 cm diameter. Snijd de cirkel doormidden (je maakt 2 samosa's van één cirkel). Bestrijk de rechterhelft van de snijrand met een beetje water (zie illustratie boven). Pak de halve cirkel op en breng de twee punten naar elkaar toe. De achterkant van de linkerhelft moet straks plakken op de voorkant van de rechterhelft die je net hebt nat gemaakt. Laat de twee snijranden ongeveer 0,5 cm overlappen, zodat je ze op elkaar kunt plakken en vastdrukken. Als het goed is heb je nu een soort kegelvorm (net als een ijshoorntje of een frietzak).
 6. Vul het hoorntje met 1/12e deel van de vulling. Zorg dat de vulling ook tot in de punt komt. Bestrijk de binnenkant van de deegranden aan de bovenkant met een beetje water en sluit de bovenkant door ze tegen elkaar aan te drukken. Zet de samosa met de punt naar boven neer en druk hem iets naar beneden, zodat hij stabiel blijft staan.
 7. Herhaal dit tot je 12 samosa's hebt (bedek de samosa's ondertussen met plastic tegen uitdrogen). Bestrijk de samosa's met een beetje zonnebloemolie en bak ze in het midden van de oven gedurende 45- 50 minuten tot ze goudbruin zijn.
 8. Eet de samosa's warm of op kamertemperatuur. Ze zijn erg lekker met een beetje zoete mangochutney of de zoetzure zelfgemaakte chutney van tamarinde en dadel die je in dit recept kunt vinden.

Spreekt dit recept je aan, dan vind je wellicht deze vegetarische curry strudel met zoete aardappel en linzen ook lekker, of deze Bombay potatoes met ei, of misschien deze vegetarische saucijzenbroodjes.

Opmerkingen

Tip: Gebruik als alternatief voor zelfgemaakt deeg, kant-en-klaar bladerdeeg- of filodeeg. Vouw de pakketjes dan op je gewenste manier. Bij bladerdeeg kan dit bijvoorbeeld in een driehoekige vorm (net als bij appelflappen). Ik schat dat je ongeveer 10 plakjes bladerdeeg (voor 10 ipv 12 Samosa's) nodig hebt voor dit recept. Bestrijk ze op het laatst met een beetje ei en bestrooi ze dan met de zaadjes die ik hier in het deeg heb gebruikt, maar dan iets minder. Bak ze op 200°C ipv op 190°C.

Tip: Je kunt de samosa's zeker een paar dagen bewaren in de koelkast. "Piep" ze dan even op in de oven op 180°C gedurende 5-10 minuten. Invriezen is denk ik geen goed idee. Mijn ervaring met het invriezen van aardappelpuree is niet zo positief, het vocht uit de aardappelen trekt dan uit de puree. Dus ik vermoed dat de vulling van de samosa te nat wordt van het vriezen, maar ik heb het nog niet geprobeerd.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.