Aalbessen chutney

Aalbessen chutney

by Louise

Aalbessen chutney | KeukenAtelierVan een vriendin kreeg ik laatst een enorme lading aalbessen kado, vers geplukt uit haar moeders tuin. Aalbessen zijn prachtige besjes om te zien, Met hun glanzende knalrode uiterlijk zien ze er elke zomer weer uitnodigend uit! Echter ze zijn naar mijn idee wel héél erg zuur om zo “uit het vuistje” te eten. Mijn kaken schieten er bij de eerste hap acuut van in de kramp. De appel in het spreekwoord: “door de zure appel heen bijten”, mag wat mij betreft wel vervangen worden door de aalbes :).

Maar je kunt deze bessen natuurlijk ook verwerken in allerlei gebak en confituren, waarin ze ook prima tot hun recht komen. En dit keer heb ik er zelfs iets hartigs mee gemaakt: een zoet pittige aalbessen chutney! De bereiding is eigenlijk super eenvoudig; je laat alle ingrediënten gewoon rustig pruttelen op het vuur. Het resultaat is verbluffend lekker!! En bovendien kun je deze chutney combineren met heel veel gerechten (zie tip onderaan). Het is echt een veelzijdig bijgerecht.

Ingrediënten (genoeg voor ongeveer 900 g chutney):

 • 500 g aalbessen
 • 2 rode uien (medium), gesnipperd
 • 1 rode paprika, in stukjes
 • 1/2 rode chilipeper (of meer als je het pittiger wilt), in stukjes
 • 300 g suiker
 • 100 ml balsamico azijn
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 3 cm gember, geraspt
 • 2 el olijfolie
 • 100 g medjool dadels (zonder pit), in stukjes
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl oregano
 • 1 tl zout
 • takje rozemarijn

1 tl (5ml) is gemeten met deze keuken maatlepel, die is iets groter dan de gemiddelde theelepel

Bereiding:

 1. Fruit de ui en paprika in de olijfolie tot het wat zachter wordt. Doe dan de knoflook, gember en komijnpoeder erbij en laat het 1 minuutje zachtjes meebakken. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Laat het daarna 30 minuten tegen de kook aan pruttelen tot alles zacht en gaar is en de chutney een beetje is ingedikt.
 2. Doe de chutney in schone potten of containers en laat het afkoelen. Bewaar de chutney in de koelkast of vries een deel in voor later gebruik. In de koelkast kun je het zeker 2 weken bewaren. Je kunt het waarschijnlijk langer bewaren in gesteriliseerde jampotten, maar daar heb ik (nog) geen ervaring mee. Op internet is er veel informatie te vinden over het steriliseren van potten.

PicMonkey ImageTip:

Deze chutney is heerlijk bij diverse gerechten, hier heb ik een paar suggesties:

 • erg lekker in dit saucijzenbrood XL
 • bij een tosti met (geiten)kaas
 • als onderdeel van een kaasplankje
 • als bijgerecht bij de barbecue is het een lekkere saus voor kip, hamburgers en worst
 • verwarm een camembert in de oven (10 min 180°C) en doop dan stukjes brood in de zachte kaas en eet er deze chutney bij—-> Smullen!!
 • een paar eetlepels chutney door een stoofschotel of een rode pastasaus is een verrijking voor je saus
 • vries een deel van de chutney in en serveer hem met Kerst bij kalkoen of rollade in plaats van de bekende cranberry compote
 • op de foto: geroosterd zuurdesem brood met zachte geitenkaas en chutney. Mmmmm!!

Aalbessen chutneyVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Marja Storteboom 15 oktober 2016 - 11:55

Super lekker deze chutney. Heb gisteren nog wat bessen op de markt kunnen halen voordat ze er niet meer zijn om het voor de 2e keer te maken. Bedankt voor dit recept.

Antwoord
Louise 15 oktober 2016 - 12:23

Wat leuk dat je zo enthousiast over het recept bent Marja. Slim om nog snel wat bessen in te slaan aan het eind van het seizoen! Ik ga ook eens kijken op de markt of ik nog wat kan inslaan. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close