citroen meringue taart met lavendel

Citroen meringue taart met lavendel

by Louise

citroen meringue taart met lavendelMijn zoon is geslaagd, reden voor een taart! Eerlijk gezegd stond ik deze taart al te bakken toen we nog in afwachting waren van de uitslag. Al roerend boven de kalmerende lavendeldampen ben ik de wachttijd doorgekomen. Dat deze citroen meringue taart met lavendel mogelijk niet de associatie heeft van een taart voor een geslaagde jongen behoeft misschien enige uitleg.

Mijn zoon is gek op citroenijs en -taart, vandaar het thema citroen en dit staat zeker niet symbool voor een zure schoolperiode. Ik ben zelf daarentegen geen grote fan van citroentaart, omdat  ik de zurigheid vaak te scherp vind. Vandaar mijn experiment met de lavendelbloemen. Het gevaar echter van lavendel in recepten is dat je het idee krijgt badschuim te eten. Gelukkig is dat bij deze taart niet het geval. Het subtiele lavendelaroma maakt de citroenbeleving juist veel aangenamer naar mijn idee. Mijn zoon was blij verrast met deze citroen meringue taart……..en de examenuitslag natuurlijk!!

citroen meringue taart met lavendelDit recept is voor een rechthoekige taartvorm van 9 x 33 cm of een ronde van 22 cm.

Ingrediënten:

Voor de Taartbodem:

 • 200 g patentbloem
 • 150 g zachte boter
 • 70 g poedersuiker
 • 40 g ei*
 • 1 tl vanille essence
 • 1 el gedroogde lavendelbloemetjes
 • Snufje zout
 • Een beetje ei om de bodem in te smeren*

*een large ei weegt ongeveer 50 g, bewaar de rest van het ei om de bodem straks mee in te smeren

Voor de citroenvulling:

 • 170 g citroensap gezeefd (ca. 3 citroenen)
 • 1 el gedroogde lavendelbloemetjes
 • 75 g suiker
 • 15 g maïzena
 • 1 ei
 • 50 g zachte boter
 • 1 blaadje gelatine

Voor de Italiaanse meringue:

 • 125 g suiker
 • 2 eiwitten
 • 30 g watercitroen meringue taart met lavendel 3

Bereiding:

 1. Begin met de bodem. Vijzel de lavendelbloemetjes fijn, of maal de suiker met de lavendelbloemetjes in de keukenmachine fijn. Roer de zachte boter, suiker, lavendel, ei, vanille en zout tot een zacht romig mengsel. Ik doe dit altijd in de keukenmachine. Doe dan de bloem erbij en meng kort tot een deeg. Nooit te lang kneden, omdat dit een taai deeg kan geven. Wikkel het deeg in huishoudfolie, maak er een plak van en laat het een uur of een hele nacht rusten in de koelkast.
 2. Vet de taartvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem. Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van ongeveer 3 mm en groter dan je bakvorm. Rol de deeglap om de deegroller heen en ontrol hem boven de taartvorm, zo krijg je het deeg het makkelijkst in de vorm. Druk het aan in de vorm en snij het overtollig deeg eraf. Als het niet lukt het deeg goed over te tillen naar je vorm, kun je het deeg ook in losse delen drukken in de vorm. Als het goed is houd je ongeveer 1/3 van het deeg over. Dit kun je eventueel invriezen en samen met andere deegrestjes gebruiken voor een andere taart.
 3. Prik het deeg met een vork in en laat het in de koelkast nog 20 min. rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C (conventioneel). Neem de bodem uit de koelkast en leg er een bakpapier in en strooi er een steunvulling in. Dit kunnen bijvoorbeeld gedroogde erwten zijn. Bak de taart gedurende 15 min. onder in de oven met de steunvulling en verwijder dan de steunvulling en het bakpapier. Bak weer 15 min. onderin de oven en neem de taart weer uit de oven om hem te besmeren met het restje ei. Bak hem nog 5-10 min. in het midden van de oven tot hij goudbruin is (dit verschilt per oven). Haal de taart uit de oven en uit de bakvorm en laat hem helemaal afkoelen op een taartrooster voordat de vulling erin gaat.
 4. Voor de vulling laat je de lavendel in het citroensap koken, zet het vuur uit en laat het 10 min. trekken als een soort thee. Zeef het mengsel en warm het weer op in de pan. Meng de maizena, ei en suiker in een schaal en giet de kokende lavendel-citroensap erop. Roer het door en giet het terug in de pan en verhit het tot het is gebonden. Haal het van het vuur en roer dan de gelatine en de boter er door. Laat het afkoelen tot het lauw is en giet het dan in de bodem. Zet de vorm in koelkast terwijl je aan de meringue begint.
 5. Voor de meringue doe je de suiker en het water in een pan en breng het aan de kook. Het suikerwater moet tot 118 °C verhit worden, dit meet je met een suikerthermometer. Wanneer het ongeveer op 110°C is klop je de eiwitten tot een wit schuim en als de suiker de 118°C heeft bereikt giet je dit al kloppend langzaam bij het eiwitschuim. Wees voorzichtig voor spetters, want de suikermassa is kokend heet. Het beste gaat deze klus in een standmixer. Klop het eiwit door tot het mengsel enigszins is afgekoeld, dit duurt zo’n 10 min. Je Italiaanse meringue is nu klaar. Doe het in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit het in de gewenste vorm op de afgekoelde taart. Je kunt het zonder spuitzak ook aanbrengen met een lepel en maak dan wat speels piekjes van het schuim. Met een crème brûlée brander rooster je het schuim, of zet de taart heel even onder de hete grill in de oven.
 6. Laat de taart minstens 3 uur koelen in de koelkast voor je hem aansnijdt.

citroen meringue taart met lavendelVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.