Vegan appeldonuts

Appel donuts uit de oven (vegan)

by Louise

vegan donuts met appelAppel en kaneel zijn misschien wel het meest bekende duo in bakrecepten, maar in deze donuts komen daar nog wat andere favorieten bij. De toevoeging van winterse specerijen als nootmuskaat en gember maken er een heerlijke winterse traktatie van. Bovendien is deze appel donut zijn naam driedubbel en dwars waard, want er zit namelijk appelsap, appelstroop én (ongezoete) appelmoes in. Als je gek bent op appel, dan is dit je recept!

Smeuïge vegan appel donuts

Door de appelmoes zijn deze donuts lekker smeuïg. Er hoeft zelfs geen ei of boter in deze donuts, hierdoor zijn ze dus ook nog eens vegan. Voor het knisperende laagje kaneelsuiker aan de buitenkant heb je wel een beetje boter nodig, maar hiervoor zijn tegenwoordig genoeg plantaardige alternatieven verkrijgbaar.Vegan appel donuts

Cake donuts zonder frituren, klaar in 30 minuten

Een frituurpan komt er niet aan te pas bij de bereiding van deze appel donuts, want deze cake donuts worden in de oven gebakken. Om het beslag te maken heb je zelfs geen mixer nodig, dus het is echt een makkelijk en snel recept. Binnen 30 minuten zijn deze heerlijke vegan appeldonuts al klaar! Misschien zijn deze donuts, behalve als snack, daarom ook een leuk idee voor een ontbijt of brunch tijdens de Kerstdagen…

Bakvorm en andere bakspullen bij Baktotaal Bouwhuis

Voor deze donuts heb ik ik deze handige donut bakvorm gebruikt. Je kunt het beslag er met een spuitzak in doen, maar eigenlijk doe ik het altijd met behulp van twee lepels en dat gaat ook prima. Deze bakvorm kun je net als vele andere bak-benodigdheden vinden in de webshop Baktotaal Bouwhuis. In deze webshop vind je ruim 10.000 bakproducten, waardoor je er dus eigenlijk alles kunt vinden wat je omtrent bakken nodig hebt. Neem er dus zeker even een kijkje!

appel dontus uit de oven

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Veel plezier en eet smakelijk!

Appel donuts uit de oven (vegan)

Personen: 6 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

voor de appeldonuts:

 • 125 g zelfrijzend bakmeel
 • ½ tl bakpoeder
 • ½ tl kaneel
 • ¼ tl gemberpoeder
 • snuf nootmuskaat
 • snuf zout
 • 20 g appelstroop
 • 80 g appelsap (bv. van Flevosap)
 • 20 g suiker
 • 60 g ongezoete appelmoes (bv. van Severo)
 • 20 g olijfolie
 • 2 tl verse citroensap
 • ½ tl vanille extract

voor de kaneelsuikerlaag:

 • 20 g plantaardige boter
 • 50 g fijne suiker
 • ¼ tl kaneel

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en vet de donut bakvorm in.
 2. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom met de specerijen en het bakpoeder en zout. Doe in een andere kom de appelstroop, suiker en appelsap. Verwarm het kort in de magnetron zodat de appelstroop makkelijker is te mengen. Roer het goed door en meng er ook het citroensap, appelmoes, vanille en olijfolie door.
 3. Schenk dit mengsel bij het "droge" mengsel en meng het kort door (als je het beslag te lang roert worden de donuts taai). Het beslag bevat als het goed is luchtbellen, dat komt door de vorming van koolzuurgas door de bakpoeder. Dit zorgt straks voor een luchtige cake donut.
 4. Verdeel het beslag over de 6 holtes van de bakvorm. Ik doe dit met behulp van twee dessertlepels: schep een beetje beslag op een lepel en duw het beslag met de andere lepel in de ringen van de bakvorm. Vul op deze manier de donutvorm met ongeveer 4 schepjes per donut. Verspreid het beslag tot het netjes in de donutvorm ligt.
 5. Bak de donuts in het midden van de oven gedurende ongeveer 12 minuten tot ze gaar zijn (test dit met een satéprikker).
 6. Keer de donutvorm om boven een rooster en laat de donuts gedurende 10-15 minuten iets afkoelen.
 7. Smelt ondertussen de boter en doe de suiker en kaneel in een stevige zak. Pak een donut, smeer deze dun in met gesmolten boter (alleen de bovenzijde is voldoende). Doe de donut in het zakje en schud het om tot hij is bedekt met de kaneelsuiker. Doe daarna hetzelfde met de andere 5 donuts. Als er dan nog kaneelsuiker over is, kun je de donuts eventueel nog een keer schudden in het zakje met kaneelsuiker voor een iets dikkere laag.
 8. Serveer de donuts als ze nog een beetje warm zijn, maar helemaal afgekoeld zijn ze ook nog erg lekker! Op de dag dat ze zijn gebakken zijn ze op z'n best, maar de dag erna zijn ze ook nog prima.

Opmerkingen

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

6 reacties

karen 11 december 2020 - 15:24

Compliment! ziet er weer heerlijk uit. Ik mis alleen de 60 g appelmoes. Ik ga straks aan de slag! Dank voor dit recept. Vr. groet Karen

Antwoord
Louise 11 december 2020 - 20:51

Wat leuk dat je er direct al mee aan de slag gaat! 🙂 Veel bakplezier en eet smakelijk!
Groetjes, Louise

Antwoord
Rianne 11 december 2020 - 20:34

Ziet er heerlijk uit! Kan je het recept ook maken in kleine taartjes-of muffinvormen in plaats van een donutbakvorm?

Antwoord
Louise 11 december 2020 - 20:59

Hi Rianne,
Het is een soort cakebeslag, dus in een cupcake vorm of iets vergelijkbaars zal het vast ook lukken. Misschien dat de baktijd dan iets langer is, omdat een cupcake smaller en hoger is dan een donut. Of je maakt er in plaats van 6 stuks, iets meer, dan worden ze vanzelf wat platter. Je kunt er zelf mee experimenteren en met een satéprikker testen of ze gaar zijn. Het aanbrengen van de kaneelsuiker blijft hetzelfde en de smaak vast ook. 🙂 Veel plezier en ik hoor graag hoe het is gegaan…

Antwoord
Ineke 9 januari 2021 - 16:42

Net gemaakt, goed gelukt en lekker!!

Antwoord
Louise 20 januari 2021 - 11:30

Wat leuk om te horen, dankjewel!
Groetjes,
Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.