Ons verblijf bij B&B “Le Moulin Malin” in de Auvergne

by Louise

Eind 2018 was ik voor een verblijf uitgenodigd door Berbera en Maarten, de trotse eigenaren van B&B Le Moulin Malin in de Auvergne. Begin april was het eindelijk zover en ging ik samen met mijn man naar midden Frankrijk. Na een overnachting halverwege arriveerden we in de late middag bij Berbera en Maarten, waar we ons direct al welkom voelden. Genietend van een kaasje en een drankje, kletsten we gezellig met Berbera en Maarten op hun warme en zonnige terras. Die uurtjes in de zon hadden we in ieder geval te pakken, want later die week passeerden nog vele weertypes: van regen, tot hagel en zelfs sneeuw.

(klik op de foto’s voor grotere afbeeldingen)

Voordat hun leven zich verplaatste naar de rust van de Auvergne om daar met volle overgave aan de slag te gaan in hun eigen chambre d’hôtes, hadden beiden een heel ander bestaan. Berbera werkte als freelance fotograaf en Maarten in de ICT. Daarnaast waren zij in hun vrije tijd graag in hun keuken te vinden. Na het volgen van diverse opleidingen aan oa. het Bakery Institute bakten ze op zaterdag regelmatig brood en gebak op bestelling, of verzorgden ze de catering van feestjes.

Deze culinaire basis heeft in Le Moulin Malin wellicht een nog betere invulling gekregen. Behalve het heerlijke ontbijt, verzorgt Berbera voor hun gasten op reservering ook een uitgebreide maaltijd in de avond. Geïnspireerd door de vele kookboeken die ze bezit, maakt ze telkens een originele maaltijd. De eerste avond van ons verblijf genieten wij aan hun grote tafel van onder meer aardappeltjes uit de oven met aardperen uit eigen tuin bereid à la Ottolenghi.

Koken met gastvrouw Berbera

Het zal jullie daarom niet verbazen dat Berbera en ik genoeg stof tot praten hadden met gedeelde passies: koken en fotograferen. In de loop van deze week hebben we gezellig samen gekookt, waarbij we elkaar op ideeën hebben gebracht. Ik ga zeker thuis nog eens aan de slag met het mosterd-ijs dat ik van Berbera proefde. En Berbera heeft mijn honing mosterd kip tijdens ons verblijf gemaakt (dit keer met kalkoenfilet) en wellicht zal dit gerecht ook in de toekomst op hun menukaart terugkeren.

Berbera had deze week ook gepland om een paté de campagne te maken, volgens het recept van Raymond Blanc, met onder andere jeneverbes, five-spice kruiden en pistachenootjes. Natuurlijk wilde ik hier graag bij zijn en heb ik het hele proces vast kunnen leggen op de foto. Het recept kun je onderaan deze post vinden. Wij aten deze paté de volgende dag, zodat de smaken goed konden intrekken. Geserveerd met zelfgemaakt zuurgoed en knapperig stokbrood, was het een heerlijk voorgerecht. De Franse gasten uit Parijs, die inmiddels waren gearriveerd, hebben er net als wij van gesmuld.

Wandeltocht langs vulkaan en waterval

Natuurlijk heb ik niet de hele week in de keuken gespendeerd (alhoewel ik dat niet erg zou vinden :)), maar hebben mijn man en ik de omgeving ook nog verkend. We hebben een mooie wandeltocht gemaakt. Deze route loopt langs Le Moulin Malin en brengt je onder meer bij Le Volcan de Montpeloux en de waterval “le Creux de l’Oulette” in het dorpje La Chaulme. Er zijn met name tijdens het zomerseizoen vele activiteiten, zowel cultureel, in de natuur als op sportief gebied. Zo is het een prachtige omgeving voor wandelaars, fietsers en motorrijders.

Omdat wij er betrekkelijk vroeg in het jaar waren, bleken helaas nog vele restaurants gesloten. Meestal openen rond Pasen de accommodaties en horeca gelegenheden weer hun deuren. Op de site van Le Moulin Malin kun je alle activiteiten en tips vinden. Maar Berbera en Maarten voorzien hun gasten ook graag van tips.

Streek van Bleu d’ Auvergne, Saint-Nectaire en Fourme d’Ambert

De streek is bekend om zijn regionale kazen Bleu d’Auvergne en de in Nederland minder bekende Saint-Nectaire. Daarnaast komt  ook de blauwader kaas Fourme d’Ambert uit deze regio. Een Fourme is een vorm waarin de wrongel wordt gegoten om zo de kaas te kunnen vormen. De vorm die gebruikt wordt voor de Fourme d’Ambert heeft een kenmerkende, langgerekte en opgerichte vorm waardoor deze kaas de karakteristieke cilindervorm krijgt waar vervolgens plakken van worden afgesneden.

Mijn man en ik bezochten het sfeervolle plaatsje Ambert en de kleurrijke weekmarkt. Daar waren vele kramen met artisjokken, vers fruit, vis en natuurlijk ook kazen. Het kaasmuseum was helaas nog gesloten, anders waren we er zeker naar toe gegaan. Ondanks dat was Ambert zeker de moeite van een bezoekje waard. Je kunt er gezellig slenteren door de vele kleine straatjes, en genieten van een gebakje uit één van de vele Franse Patisserieën. Wij lunchten er bij Paul Jaillot, een theehuis die helaas geen website heeft, maar wel een hele lekkere en zeer betaalbare twee gangen lunch serveert.

Omdat wij er in het voorseizoen waren, was het in de omgeving dus nog vrij rustig. Maar ondanks dat hebben wij ons er deze dagen goed vermaakt, mede dankzij de gastvrijheid van Berbera en Maarten. Wij kijken er daarom met veel plezier op terug!

Bedankt voor de leuke dagen in Le Moulin Malin. Wij wensen jullie veel geluk in jullie mooie chambre d’hôtes!

Liefs, René & Louise

Als je meer informatie wilt over Le Moulin Malin, neem dan gerust een kijkje op hun site.

Recept paté de campagne van Raymond Blanc

Het recept van de paté de campagne van Raymond Blanc kun je hier vinden. Nog enkele opmerkingen hierbij: in het recept wordt het vlees in een keukenmachine fijn gemaakt. Berbera heeft het vlees voor haar paté in de gehaktmolen gemalen, beide opties zijn dus mogelijk. In het recept worden snufjes zout, peper en kruiden toegevoegd. Dit is geen vaste maat en gaat dus enigszins op gevoel. Wij hebben daarom een beetje van het paté mengsel in een pannetje gaar gebakken om te kunnen proeven om (indien nodig) verder op smaak te brengen.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.