Chocolade-ijs (zonder ei)

by Louise

Het recept voor dit chocolade-ijs is sinds een paar jaar een groot favoriet hier in huis en met mijn nieuwe ijsmachine is het nu helemaal een fluitje van een cent om het te maken. Heel verleidelijk! Misschien dat de titel chocolade-ijs zonder ei een beetje raar klinkt maar de verklaring is heel simpel als je de basis begrijpt.

Waarom ijs zonder ei

De basis voor een roomijs bestaat meestal uit eidooiers, suiker en zuivel die samen worden verwarmd tot een gebonden custard. De eidooiers zorgen onder andere voor een stabiele ijsbasis en een smeuïge structuur van het ijs. Waarom ik in dit recept toch ben afgeweken van deze klassieke basis is vanwege de eiwitten. Voor een bak ijs heb je namelijk gemiddeld zo’n 5 eidooiers nodig en aangezien ik het dan weer zonde vind om de overgebleven eiwitten weg te gooien scheep ik mezelf hierna telkens op met een voorraad eiwitten. Daar kun je natuurlijk meringue, macarons, marshmallows en nog meer verwennerij mee maken, maar daar heb ik niet altijd zin in. Vandaar voor mijn vlucht naar ijs zonder ei bij dit recept voor chocolade-ijs. Dat wil niet zeggen dat ik de klassieke methode definitief uit mijn leven heb verbannen, maar als variatie is dit een prima alternatief.

Smaakt als chocolademousse en ganache

In dit recept is het maizena die in plaats van eidooiers binding geeft aan de ijsbasis. Op chemisch niveau zijn deze twee totaal verschillend, maar wat je er in de praktijk met name van merkt is dat dit ijs een iets “taaiere” structuur heeft. Neemt niet weg dat dit chocolade-ijs een heerlijke consistentie en smaak heeft. Een smaak die is te vergelijken met die van chocolademousse en ganache (bonbon vulling). Klinkt lekker toch? Ik kan je verzekeren dat is het ook, gevaarlijk lekker zelfs!

De taaiere structuur van dit ijs maakt het ook iets lastiger om er mooie bolletjes van te vormen zoals je kunt zien op de foto. Dit was echter niet de enige oorzaak. Het was toen namelijk ook de warmste dag van de maand, een perfecte dag om ijs te eten, maar niet om ijs te stylen voor een fotoshoot kan ik je vertellen. Drie keer raden wat ik na de fotoshoot deed. Inderdaad ik heb me opgeofferd en het half gesmolten bolletje ijs eigenhandig “opgeruimd” en dat smaakte me zeer goed. Het overige ijs is snel terug de vriezer ingegaan, daar heb ik mijn gezin later heel blij mee gemaakt.

Ingrediënten (voor 1 liter ijs-basis): 

  • 450 g volle melk
  • 4 tl maizena (10 g)
  • 200 g slagroom
  • 1 blik gecondenseerde melk (397 g)
  • 35 g cacao
  • 100 g pure chocolade (70% cacao), in stukjes
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
  • 50 g (riet)suiker

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Breng de slagroom samen met 400 g melk, de (riet)suiker en het zout in een pan langzaam aan de kook.
 2. Los de maizena op met 50 g melk in een klein kommetje. Doe de cacao in een grotere kom (ruim 1 liter).
 3. Haal de pan van het vuur en doe de kokende room-melkbasis bij de cacao en mix het met een garde. Voeg daarna de opgeloste maizena ook toe en roer het goed door. Er kan een enkel klontje cacao achterblijven, maar deze lost straks op.
 4. Doe dit mengsel in de pan en zet deze terug op het vuur. Breng dit al roerende aan de kook tot hij gaat binden en verwarm deze dan nog 1 minuutje op een zacht vuur.
 5. Haal de pan van het vuur en voeg de stukjes chocolade en vanille toe. Laat al roerende de chocolade smelten in de ijs-basis. Meng het tot een homogene massa en voeg tot slot de gecondenseerde melk toe. Meng het weer met de garde en de ijs-basis is klaar. Als er nu toch nog klontjes in blijken te zitten, zeef het mengsel dan.
 6. Giet de ijs-basis in een hittebestendige kom (of liever een schenkkan) en dek deze direct af met huishoudfolie zodat er geen vel gevormd wordt op de ijs-basis.
 7. Laat de ijs-basis afkoelen en zet hem dan minimaal 4 uur (of een nacht) in de koelkast.
 8. Bereid daarna het ijs in een ijsmachine volgens de bijbehorende gebruiksaanwijzing.

Kijk hier voor mijn verzameling ijs-recepten.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

3 reacties

Tessa 7 juli 2019 - 11:12

Dapper hoor, op de warmste dag ijs fotograferen. ?
Over die overgebleven eiwitten, dit weet je vast al maar toch, die kun je prima invriezen hè? Doe ze in een plastic zakje en gooi ze in de vriezer voor ooit. ?

Groetjes, Tessa x

Antwoord
Louise 8 juli 2019 - 11:02

Hi Tessa,
Ik heb ze inderdaad wel eens bewaard in de vriezer. Is een goede tip en doe dat ook nog wel eens. Maar ik zit niet te wachten op een grote voorraad eiwitten in de vriezer. 🙂 Ik weet ook niet precies hoe lang ze daarin houdbaar blijven.
Groetjes, Louise xx

Antwoord
F.A. Furstner 17 februari 2021 - 12:55

voor een vriendin die een ei-allergie heeft lijkt me dit een uitkomst.
met vriendelijke groet, Freek

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.