Galette met prei, champignons en kaas

by Louise

Een galette is een hartige of zoete taart die je zonder bakvorm bakt op de bakplaat. Een ideale taart waarbij het deeg als een basis fungeert voor vele creatieve variaties. Ook leuk om er bijvoorbeeld restjes groenten in te verwerken. Deze galette met prei, champignons en kaas is zo’n variant waar ik niet op uitgekeken raak.

galette met prei, champignons en kaas

Vernieuwde versie van prei champignon galette

Voor de lezers die mij al volgen vanaf het begin in 2014, komt deze galette met prei en champignons wellicht bekend voor. Dat klopt, want het is een vernieuwde versie van deze  galette. De reden om er een nieuw recept van te maken was omdat ik er een aantal kleine wijzigingen en naar mijn idee verbeteringen, in heb aangebracht. De belangrijkste wijziging zit ‘m in het deeg. Ik gebruik tegenwoordig namelijk mijn zelfgemaakte bladerdeeg als basis voor deze galette. Deze vind ik makkelijker om mee te werken dan het deeg in het vorige recept en combineert er beter bij! Als alternatief voor dit zelfgemaakte bladerdeeg kun je natuurlijk ook kant en klaar bladerdeeg gebruiken (zie recept). Verder heb ik nog wat andere (kleine) wijzigingen aangebracht en wat mij betreft is dit nu de beste versie van de twee. Ik hoor graag van jullie of jullie het daarmee eens zijn. 🙂

Robuuste champignons met zoetige prei en pittige kaas

Binnenkort komen er zeker nog meer galette recepten aan, maar tot die tijd kan ik je deze prei champignon galette sowieso aanbevelen. De robuuste smaak van bruin gebakken champignons met tijm en knoflook combineert erg goed met de zoetige prei en pittige kaas en mosterd. Zowel warm als koud vind ik hem lekker. En ondanks dat het een herfstige combinatie is, smaakt hij me alle seizoenen goed.

Als je nog meer ideeën zoekt voor galettes, kijk dan eens naar deze recepten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Ingrediënten

Voor een galette van ongeveer 24 cm

Voor het deeg:

Voor de vulling:

 • 2 middelgrote prei, in halve ringen (500 g)
 • 500 g champignons, in plakjes
 • 1 teen knoflook, geperst
 • olijfolie
 • 2 volle el crème fraĂ®che (en een beetje om in te smeren)
 • 1 el Dijon mosterd
 • 1-2 tl verse tijmblaadjes
 • peper en zout naar smaak
 • 150 g geraspte belegen kaas

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Als je het bladerdeeg zelf maakt, doe dit dan in de ochtend (of de dag ervoor) zodat het deeg nog kan rusten in de koelkast. Je kunt het deeg eventueel ook in de vriezer bewaren en voor gebruik een nacht in de koelkast laten ontdooien.
 2. Als je een rol bladerdeeg gebruikt is het gewicht meestal iets minder en de vorm meestal rechthoekig. Dit is geen probleem. Vouw dan de randen 1 cm om en gebruik de rest van het deeg als bodem voor de (rechthoekige) galette.
 3. Bij gebruik van losse plakjes bladerdeeg kun je deze stapelen en uitrollen tot een ronde vorm. Neem 8 plakjes om uit te komen op hetzelfde gewicht als mijn zelfgemaakte bladerdeeg recept. Of neem 6 plakjes als alternatief op een rol bladerdeeg.
 4. Ga daarna verder met de vulling. Het beste is als de vulling nog iets kan afkoelen voordat je deze op het deeg legt. Bak de champignons in 2 el olijfolie op hoog vuur tot ál het vocht is verdampt, dit duurt ongeveer 10 minuten (dit is belangrijk, omdat je anders door het overtollige vocht straks een natte taartbodem krijgt). Voeg de knoflook en tijm als laatste toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de prei toe en bak deze mee tot hij zacht is. Doe dan de mosterd en 2 el crème fraîche erbij en de helft van de geraspte kaas*. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
 5. Rol het deeg uit tot een diameter van ongeveer 30-35 cm. Bestuif hierbij regelmatig het aanrecht met bloem zodat het deeg niet plakt op het aanrecht. Leg het deeg daarna op een vel bakpapier.
 6. Verdeel de (afgekoelde) vulling over het deeg, maar houd aan de randen rondom 4 cm vrij. Strooi dan de rest van de kaas erover*.
 7. Vouw het deeg om zodat je een rand krijgt. Doe een beetje crème fraîche in een kommetje en verdun dit met wat water tot de dikte van room en smeer de rand hiermee in. Je kunt de rand daarna eventueel bestrooien met sesamzaad. Schuif de galette met bakpapier en al op een bakplaat.
 8. Bak de galette in een voorverwarmde oven op 190°C (hetelucht) gedurende 35-40 minuten, of tot hij goudbruin is (ook de onderkant). Haal hem daarna uit de oven en schuif hem op een plank of bord. Of laat hem op een rooster iets afkoelen als je hem niet direct serveert.

Opmerkingen

*  Bij de galette op de foto heb ik eerst alle kaas over het deeg gestrooid en dan de vulling erover gedaan. Tegenwoordig doe ik het zoals het in het recept staat: de helft van de kaas door de vulling en de andere helft erover. De kaas zorgt er dan namelijk voor dat de vulling iets makkelijker te hanteren is (blijft beter "plakken").  De groene kleur van de prei-vulling wordt hierdoor wel iets bruiner, dus als je deze wilt behouden zoals op de foto dan weet je nu het verschil. Voor de smaak maakt het niets uit. 🙂

Als je nog meer ideeën zoekt voor galettes, kijk dan eens naar deze recepten. 

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.