Pasta met venkel-tomatensaus en gehaktballetjes

Pastasaus met langzaam gegaarde venkel en tomaat

by Louise

Pastasaus met venkel tomaat en gehaktballetjesDeze pastasaus met langzaam gegaarde venkel en tomaat is bij ons thuis sinds kort d├ę nieuwe favoriete pastamaaltijd. Mede dankzij het stellig aandringen van mijn gezin, staat mijn recept nu al voor jullie online. Volgens mijn geliefde proefpanel mag dit recept namelijk niet ontbreken in mijn receptenverzameling. Ondanks dat het momenteel hier achter de schermen een hectische tijd is, onder andere vanwege de voorbereidingen van onze verbouwing, heb ik tussen de bedrijven door het recept uitgewerkt. Dat ik deze venkel pastasaus afgelopen week nog een keer moest maken omdat de foto’s nog ontbraken, werd thuis met groot gejuich ontvangen. ­čśë

Zacht gegaarde venkel met een heerlijke en lichtzoete smaak

Het recept is niet moeilijk, de truc zit ‘m voornamelijk in het langzaam garen van de venkel. Hierdoor transformeert het anijsachtige karakter van de venkel in een zacht zoete smaak . In combinatie met de tomaten en kruiden geeft dit een heerlijk resultaat! Net zoals tijd een belangrijke factor is bij de bereiding van uiensoep en bijvoorbeeld deze plaattaart met gekaramliseerde uien en tomaat, zo is dat ook bij deze bereiding. Maar ik beloof je dat je geduld dubbel en dwars zal worden beloond!

Pastasaus met venkel en tomaat

Vrijwel alles van de venkelknol wordt gebruikt

De stengels en de groene topjes van de venkel kun je ook prima gebruiken voor dit gerecht. In het recept leg ik je uit hoe je deze robuuste knol eenvoudig prepareert. Ik hield slechts 75 gram “afval” over van 1200 gram venkel. Een economisch voordelige groente dus. Als je tot nu toe geen grote fan bent geweest van de smaak van venkel, hoop ik dat dit pastasaus recept je van mening heeft oden veranderen. Mocht je de smaak van venkel te pakken hebben en nog meer inspiratie zoeken, dan kun je hier eens kijken voor mijn andere recepten met venkel.

Spaghetti met venkel en tomatensaus

Gehaktballetjes met Prosciutto en Parmezaan of vega balletjes?

Bij deze pasta maak ik kipgehaktballetjes met Prosciutto (Italiaanse gedroogde ham) en Parmezaanse kaas (zie recept). Deze smeuïge en zeer smaakvolle gehaktballetjes combineren erg goed bij deze pastasaus. Indien gewenst zou je de gehaktballetjes denk ik ook prima kunnen vervangen door vegetarische balletjes. Ik heb dit nog niet geprobeerd, dus laat het me weten als jullie dit wel hebben gedaan. Jullie reacties en suggesties zijn welkom!

Veel plezier en eet smakelijk!

Pastasaus met langzaam gegaarde venkel en tomaat

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingredi├źnten

 • 3 grote venkelknollen (1000-1200 g)
 • 1 bol knoflook, gepeld in hele tenen
 • ┬╝ tl peperoncini of gedroogde chilivlokken (of minder naar smaak)
 • 6 el olijfolie
 • 150 ml witte wijn
 • 1 tomato frito (350 g, 330 ml)
 • 1 blik kerstomaten (400 g)
 • 3 tl oregano
 • zout en peper naar smaak
 • 2-3 el balsamico-azijn (afhankelijk van je smaak en merk azijn)
 • 2 el zoete sojasaus
 • handje fijngehakte peterselie en basilicum
 • 500 g pasta (spaghetti of andere pasta naar keuze)

Voor de kip-gehaktballetjes:

 • 300 g kipgehakt
 • 50 g prosciutto crudo, heel fijn gesneden
 • 1 ei
 • 4 el paneermeel
 • 1 tl Italiaanse kruiden of oregano
 • ┬Ż tl knoflookpoeder
 • peper en zout*
 • 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • peperoncini of gedroogde chilivlokken naar smaak

* geen of weinig zout ivm prosciutto en Parmezaanse kaas in gehakt. Eventueel proeven door beetje te bakken.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Snijd de stelen van de venkelknol af. Halveer de venkelknollen en snijd een dun plakje van de basis af. Snijd vervolgens elke helft in 5-6 parten en de stelen in kleine stukjes. Bewaar de groene topjes voor later als garnering. Als het goed is houd je maar een klein beetje afval over van de venkel (ongeveer 75 g van de 1200 g).
 2. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de venkelparten en -stukjes (pas op voor spetters in het begin) rondom bruin in ongeveer 10-15 minuten.  De bruine gekarameliseerde randjes van de venkel geven straks veel smaak aan de saus. Bak de knoflooktenen de laatste minuut even mee.
 3. Voeg dan de wijn, tomato frito, kerstomaten, peperoncini en oregano toe. Doe er naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper bij. Laat de saus daarna afgedekt langzaam pruttelen gedurende 1-1,5 uur. Roer de saus af en toe om zodat het niet aanbakt op de bodem. Als het goed is hoeft er geen water bij de saus, maar als je het idee hebt dat het toch teveel indikt voeg dan een beetje toe.
 4. Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng hiervoor het kipgehakt met de overige ingredi├źnten. Let op dat je niet teveel zout toevoegt vaak is het niet eens nodig, want de Parmezaanse kaas en Prosciutto bevatten ook zout. Je kunt eventueel een klein beetje van het gehaktmengsel voorgaren in een pan of magnetron om het te proeven. Vorm 20-30 gehaktballetjes en laat ze eventueel eerst een beetje opstijven in de koelkast als je nog tijd over hebt. Bak ze vervolgens in een koekenpan met een beetje olijfolie en voeg ze dan op het einde van de bereidingstijd toe aan de venkelsaus.
 5. Wanneer de venkel lekker zacht is geworden na 1-1,5 uur pruttelen, voeg je tot slot de balsamicoazijn, sojasaus en gehakte kruiden toe. Proef en kijk of er nog peper en zout bij moet.
 6. Serveer deze heerlijke venkel-tomatensaus met spaghetti of pasta naar keuze. Je kunt de saus over de pasta serveren of mengen door de pasta (mijn voorkeur). Soms is het nodig om dan ook een beetje van het pasta kookwater toe te voegen, bewaar dus een beetje pastawater hiervoor! Strooi een beetje Parmezaanse kaas over de pasta en garneer het met de overgebleven venkeltopjes voor kleur en nog meer smaak.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept idee├źn

4 reacties

Nicole Carvajal 10 april 2021 - 09:25

Hoi Louise,deze ga ik zeker maken!laatst had ik venkels in bechamelsaus in de oven gemaakt.Met gerookte kipfilet in tussen de 2 laagjes, en ook met parmezaanse kaas eroverheen.
Mooie foto’s .en tot de volgende recept.Hier alles goed,ik ben nu oma van 3,en in december van 4.
Liefs,Nicole.

Antwoord
Louise 10 april 2021 - 10:57

Hi Nicole,
Wat leuk dat je dit recept gaat maken! Je andere gerecht met venkel klinkt ook erg lekker. Fijn om te horen dat het goed gaat en leuk dat de familie zich uitbreidt.
Groetjes en liefs, Louise

Antwoord
Ellen Van Oijen 27 juni 2023 - 17:43

Hallo, een koolhydraatarme vegetarische variant gemaakt die snel klaar is Ôś║´ŞĆheb twee in plakjes gesneden venkel aangebakken, vegakipstukjes erbij en het blikje tomatenblokjes, groenteboullionblokje met 100 ml water en half blikje kikkererwten, 20 laten sudderen .
Heerlijk smaakvol is venkel , zoals jij zegt mmmmm

Antwoord
Louise 27 juli 2023 - 10:48

Dat klinkt inderdaad ook als een lekkere en koolhydraatarme uitvoering, fijn dat het heeft gesmaakt!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.