Siciliaanse pasta met aubergine

Siciliaanse pasta met aubergine

by Louise

Siciliaanse pasta met aubergineHet recept voor deze Siciliaanse pasta is eigenlijk op een hele onverwachte en spontane wijze ontstaan. Ik kreeg namelijk onlangs een doos met mooie aubergines van Purple Pride toegestuurd met bijbehorende zakjes kruiden in twee soorten . Eén om gegrilde aubergine mee te kruiden en de ander om baba ganoush mee te maken. Over het algemeen gebruik ik weinig tot geen kant-en-klare kruidenmixen in mijn keuken, omdat hier vaak smaakversterkers, conserveringsmiddelen en zout aan wordt toegevoegd. Ik ben niet principieel tegen het gebruik van deze kruidenmixen, maar als het enigszins kan probeer ik het gebruik ervan wel te beperken. Dat is ook de reden dat ik vrijwel geen recepten schrijf met gebruik van “pakjes en zakjes”. Ik vind het juist een leuke uitdaging om met eigen kruiden en specerijen een gezonde en eerlijke maaltijd te bereiden.

Maar dit keer heb ik een uitzondering gemaakt. Ten eerste omdat er in deze kruiden geen zout of smaakversterkers zijn toegevoegd. En ten tweede omdat het zakje kruiden wat ik heb gebruikt voor dit recept een perfecte selectie heeft van maar liefst 11 verschillende specerijen. Dat scheelt wel een enorme waslijst aan ingrediënten. Deze kruidenmix is niet alleen geschikt om baba ganoush mee te maken, maar bleek ook een goede basis voor mijn geïmproviseerde Siciliaanse pasta.

De Siciliaanse keuken is voornamelijk Italiaans getint. Maar doordat er in de geschiedenis meerdere culturen hun sporen hebben nagelaten op dit eiland is de Siciliaanse keuken erg gevarieerd. Het is een mengeling van Griekse, Spaanse, Franse en Arabische smaken.  En toen ik het zakje met baba ganoush kruiden opende en de enorm gevarieerde geur opsnoof van onder andere koriander, komijn, nootmuskaat, kaneel, gember, piment en paprika, moest ik gelijk aan de Siciliaanse keuken denken. En zo kwam mijn geïmproviseerde plan tot stand voor deze doordeweekse Siciliaanse pasta met aubergine. Deze pasta is klaar in slechts 15 minuten, maar het smaakt alsof je op een Siciliaans terras zit te genieten.  Buon appetito!

Melanza AuberginesIngrediënten (voor 4-5 personen):

 • 2 (Graffiti) aubergines*, in blokjes van 1,5 cm
 • 2 zakjes Melanza baba ganoush kruiden (of alternatief , zie**)
 • 1 tl oregano
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 150 g (pittige) chorizo, in reepjes of blokjes
 • 300 smaaktomaten of trostomaten, in blokjes
 • 30 g (3 el) pijnboompitten
 • 75 g blanke rozijnen***
 • 100 g feta, verkruimeld
 • 1/2 bosje basilicum steeltjes en blaadjes apart
 • paar el olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • 500 g spaghetti

* Een graffiti aubergine heeft witte strepen, deze soort neemt minder vocht op dan de standaard aubergine. De donkerpaarse aubergines zijn hiervoor ook prima te gebruiken.

** update maart 2021: De set van 1 aubergine met 1 zakje Melanza kruiden waren ooit verkrijgbaar de grotere Albert Heijn, maar ik heb ze helaas niet meer kunnen vinden. Als alternatief hiervoor heb ik Ras el Hanout gebruikt en dit smaakte ook erg goed. Ongeveer 2 eetlepels is voor dit recept voldoende.

*** neem het liefst grote sappige blanke rozijnen, deze zijn het lekkerst (meestal heten ze “jumbo” rozijnen en zijn te koop  bij Islamitische winkels of de notenkraam op de markt)

Bereiding:

 1. Breng een grote pan water aan de kook voor de spaghetti.
 2. Bak de chorizo uit in een pan en schep ze er daarna uit. Bewaar slechts 2 eetlepels van het bakvet en voeg er nog 2 el olijfolie aan toe.
 3. Bak hierin aubergines op hoog vuur bruin, dit duurt een paar minuten. Kom niet in de verleiding om meer olie toe te voegen als ineens alle olie is opgezogen, het komt goed. Als de aubergine mooi bruin en zacht zijn, bak dan de pijnboompitten even mee. Voeg op het laatst de knoflook, oregano en zakje specerijen toe, maar draai wel direct het vuur laag! Dit om te voorkomen dat de specerijen aanbranden en bitter worden. Zet het vuur dan uit en voeg als laatste de chorizo reepjes en de basilicum steeltjes toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
 4. Kook ondertussen de spaghetti en voeg tijdens de laatste 5 minuten de rozijnen toe aan het kookwater. Giet de spaghetti af als hij gaar is, maar hou een kopje kookwater apart.
 5. Meng de spaghetti met het aubergine mengsel en voeg dan tomaten en basilicumblaadjes toe. Hussel het geheel lekker om. Als de pasta te droog is kun je nog wat van het kookwater toevoegen. Schep de pasta op (voorverwarmde) borden en strooi er wat extra basilicum blaadjes op en verkruimel de feta erover. Sprenkel er eventueel nog een beetje olijfolie over en je pasta is klaar.

Zoals gezegd in de inleiding is dit recept tot stand gekomen met produkten die ik heb gekregen van Purple pride. Ik heb voor de ontwikkeling van dit recept geen financiële vergoeding voor gekregen en mijn mening over dit produkt is mijn eigen objectieve mening.

Siciliaanse pasta collage 2

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.