Uiensoep met appelcider KeukenAtelier

Hollandse uiensoep met appelcider

by Louise

Hollandse uiensoep met appelciderVan alle benodigdheden en ingrediënten voor deze heerlijke Hollandse uiensoep met appelcider is geduld denk ik wel één van de belangrijkste! Het klinkt als een ouderwets versje in de trant van “1 ons geduld, 3 schepjes liefde, een snufje vrolijkheid…” en ga zo maar door. Maar voor het bereiden van “de lekkerste uiensoep ooit”, zoals mijn zoon deze soep beschreef, moet je even de tijd uittrekken. Moeilijk is het niet, want de tijd doet immers het meeste werk. Het is een kwestie van de uien langzaam laten garen waardoor ze uiteindelijk karameliseren en het beste van de uien naar boven komt. Hiermee is de basis van deze Hollandse uiensoep gelegd.

Hollandse uiensoep met appelcider

De meeste recepten voor uiensoep zijn Frans, maar dit keer heb ik een Hollandse versie gemaakt. Dus dit keer geen Franse Gruyère op het stokbrood, maar Hollandse kaas. Belegen kaas, bestrooid met kummelzaadjes, want kummel en kaas zijn echt een top-combinatie (zie ook het recept van mijn favoriete kaaskoekjes). Heb je geen kummel in huis, dan denk ik dat komijnekaas een goed alternatief is of één van de variaties in het recept! Om het Hollandse plaatje compleet te maken heb ik in plaats van Franse wijn een Hollandse appelcider gebruikt. En niet zomaar een appelcider, maar één met een heel mooi verhaal…

Kaascroutons bij Hollandse uiensoep

Krenkelaars met deukjes en vlekjes, een prima product

Recentelijk schreef ik in dit artikel al over Krenkelaar appelcider van De Fruitmotor. Niet alleen is deze cider erg lekker maar het is ook een product waar een missie mee gemoeid is. Een missie die gepaard gaat met het bestrijden van voedselverspilling en het bevorderen van een beter milieu. Bijvoorbeeld met behulp van appels die niet aan de hoge supermarkt-eisen voldoen, ook wel krenkelaars genoemd. Deze krenkelaars zijn wellicht gedeukt, gevlekt of te klein volgens de huidige normen, maar hun smaak is prima. Een mooi product om een volwaardige appelcider van te maken.

Krenkelaar appelcider en appelsprankel

Door de boeren eerlijk te betalen voor deze krenkelaars en daarbovenop een biodiversiteitspremie te bieden, komt er meer financiële ruimte om te investeren in de natuur en het landschap te herstellen. Met als doel: een rijke bodem, een rijk insectenleven, schoon slootwater, meer wilde bijen door aanleg van bijenhagen en bloemenranden en een bloemrijk landschap. Aspecten die de laatste jaren meer en meer uit ons landschap zijn verdwenen, maar noodzakelijk zijn voor onze landbouw en dus ook ons leven.

Betuwse bubbels

Gelukkig zijn er meer mensen enthousiast geraakt voor dit verhaal en is de Fruitmotor in 2018 beloond met de Gelderse Circulaire Estafette en in 2019 met de Accon-AVM Circulair Award! Bovendien staan ze als 5e genoemd in de Duurzame100 van Trouw. Als je meer wilt weten over dit bedrijf en hun producten, neem gerust eens een kijkje op de site van De Fruitmotor om hun inspirerende verhaal te lezen, of nog beter: koop hun producten (online of via verkooppunten die ook op de site te vinden zijn). Heerlijk om deze feestdagen eens te proosten met een glaasje Betuwse bubbels!

Behalve appelcider maakt de Fruitmotor ook alcoholvrije appelsprankel en Kers&Bes. Voor deze Hollandse uiensoep gebruikte ik een combinatie van appelcider en appelsprankel. Het resultaat bleek een zeer geslaagde match in een smakelijke soep!

Ingrediënten (voor 8 borden):

Voor de soep:

 • 1½ kg uien
 • 85 g  boter
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 takjes tijm
 • 1 tak rozemarijn
 • ½-1 tl zout, afhankelijk van je eigen smaak en de hoeveelheid zout in je bouillon
 • zwarte peper, liefst vers gemalen
 • 2 el bloem
 • 500 ml appelcider/ appelsprankel *
 • 1 el honing
 • 1½ liter runderbouillon (of vegetarische bouillon)

*  ik heb 250 ml appelcider en 250 ml appelsprankel gebruikt. De cider is wat droger en de appelsprankel wat zoeter. Je kunt ook voor één van beiden kiezen. Indien je cider kiest, voeg dan wat extra honing toe (ik vermoed 1-2 el, maar doe dit naar eigen smaak). Bij de keuze voor appelsprankel kun je de honing achterwege laten.

Voor de kaas kummel croutons:

 • stokbrood of zuurdesembrood
 • teentje knoflook
 • geraspte belegen kaas**
 • beetje kummel (karwijzaad) of anders wat komijnzaadjes

** Tips voor alternatieven: komijnekaas of geitenkaas. Of een niet Hollandse versie met Gruyère, camembert of brie.

Bereiding:

 1. Maak de soep: Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit ze in de boter in een grote pan met zout en peper. Voeg de fijngehakte rozemarijn en tijm toe, samen met 2 laurierblaadjes. Doe het deksel op de pan en laat de uien 30 minuten smoren. Roer de uien elke 5-10 minuten even om. Let erop dat de uien niet bruin worden.
 2. Haal na 30 minuten het deksel van de pan en laat de uien op deze manier nog 20-30 minuten bakken. Hierdoor verdampt het vocht en kunnen de uien karameliseren.
 3. Doe de bloem erbij en laat het uienmengsel hiermee 4 minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen. Schenk dan de cider (en appelsprankel) erbij en laat de alcohol verdampen.
 4. Voeg tot slot de bouillon en honing toe en laat de soep nog 10 minuten pruttelen. Proef de soep en voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.
 5. Bereiding van de croutons: verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht). Snijd het stokbrood of zuurdesembrood in plakken en leg deze op een bakplaat. Rooster ze een paar minuten in de oven tot ze krokant zijn (ze hoeven niet bruin te worden). Wrijf één zijde van de sneetjes (stok)brood in met een doorgesneden teentje knoflook. Strooi er wat geraspte kaas over en wat kummel. Bak de croutons nogmaals een paar minuten in de oven tot de kaas is gesmolten en krokant aan de randjes.
 6. Serveer de croutons op de soep of er apart bij. Ik vind het het lekkerst om de croutons in de soep te leggen zodat de soep er goed intrekt en de smaken samenkomen, een hele lekkere combinatie!

Op zoek naar meer soep recepten? Kijk dan ook eens hier.

Hachee, plaattaart met ui en nog meer recepten met (gekarameliseerde) ui vind je hier.

Uiensoep met appelcider KeukenAtelier

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Carin 27 november 2019 - 13:08

Lekker ! Ga ik proberen .. zoveel uien liggen hier van de boer uit pesse ! Ze zijn prachtig! Dank voor recept ?

Antwoord
Louise 27 november 2019 - 15:24

Fijn dat mijn recept net op tijd komt! In het recept staat een link naar nog meer recepten met ui, voor het geval dat je in de toekomst weer een voorraadje hebt liggen. 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.