Bloemkool met tahin dressing

Geroosterde bloemkool met tahin dressing

by Louise

Bloemkool met tahin dressing

Deze geroosterde bloemkool met tahin dressing is geïnspireerd op een heerlijk gerecht dat ik onlangs proefde in een Israëlisch restaurant in Maastricht. De tafel was er gevuld met diverse mezze zoals sappig gevulde druivenbladeren, zijdezachte hummus, krokante falafel en nog veel meer. Waaronder ook een heerlijk bloemkool gerecht met een saus op basis van tahin, de rijke sesampasta die ook een belangrijke rol in hummus heeft.

Nootachtige bloemkool en tahin dressing

Nog nagenietend van het smakelijke diner, bedacht ik thuis mijn eigen versie van het gerecht. Beginnend met het roosteren van bloemkool in diverse specerijen. Door het roosteren krijgt de bloemkool een nootachtige smaak die je ook terugvindt in de tahin dressing. Dat maakt deze combinatie zo lekker! Om het gerecht in balans te houden heb ik wat frisheid van granaatappelpitjes, peterselie en citroen toegevoegd. En voor een krokante bite heb ik er ook wat pistachenootjes bij geserveerd. Uiteraard kun je zelf variëren met de nootjes en de pitjes, ik zal jullie hiervoor wat tips geven die je vindt onderaan het recept.

Bloemkool als basis voor vele smaakvolle variaties

Deze bloemkool met tahin is denk ik al het vijfde bloemkoolgerecht op m’n site! Dit had ik vroeger nooit kunnen vermoeden dat ik ooit nog eens voor m’n plezier zoveel bloemkool variaties zou eten. 🙂 En ik vermoed dat dit recept nog niet de laatste zal zijn in mijn verzameling met bloemkool lekkernijen…

Veel plezier en eet smakelijk!

Geroosterde bloemkool met tahin dressing

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 grote bloemkool
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • ½ tl komijnpoeder
 • ¼ tl chilipoeder
 • ¼ tl kaneel
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 3 el granaatappel pitten (of alternatieven zie onderaan)
 • peterselie voor garnering
 • beetje sumac (optioneel)
 • 2 el geroosterde en gehakte pistachenoten (of alternatieven zie onderaan)

voor de tahinsaus:

 • 70 g tahin (tahina)
 • 2 el olijfolie
 • 1 teen knoflook, geperst
 • peper en zout naar smaak
 • 2 el citroensap
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl granaatappelmelasse
 • 50 ml water

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
 2. Snijd de bloemkool in roosjes. Strooi peper, zout en de specerijen erover en druppel de olijfolie erover. Hussel het goed om en verdeel de roosjes over de bakplaat. Bak ze 18-25 minuten tot ze de gewenste garing hebben (zacht of nog een beetje bite). De precieze baktijd hangt af van je oven en de grootte van de roosjes. Laat de bloemkool roosjes 5-10 minuten afkoelen.
 3. Maak ondertussen de tahin dressing door alle ingrediënten te mengen met de hand, staafmixer of blender. Als je de dressing te dik vindt, voeg dan nog een beetje water toe.
 4. Druppel een paar eetlepels van de dressing over een (serveer)bord en leg hierop de geroosterde bloemkool. Verdeel de rest van de dressing over de bloemkool en bestrooi het gerecht tot slot met granaatappelpitjes, nootjes en peterselie. En voor wat extra frisheid kun je eventueel een beetje sumac over de bloemkool strooien.

Opmerkingen

Variatie tips:

 • In plaats van pistachenoten kun je ook pijnboompitten of (gerookte) amandelen gebruiken
 • Vervang granaatappelpitjes door krenten of reepjes dadel

Nog meer lekkere bloemkool recepten:

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.