plaattaart met gekarameliseerde ui 2 | KeukenAtelier

Plaattaart met gekarameliseerde uien en tomaat

by Louise

plaattaart met gekarameliseerde ui 1 | KeukenAtelierDeze plaattaart met gekarameliseerde uien en tomaat is al jaren een favoriet hier in huis. Hoogste tijd dus om nu eens dit recept hier toe te voegen aan mijn digitale recepten-verzameling. Van deze plaattaart kun je het hele jaar door genieten, maar ik denk dat het vooral een zomer topper is. Hij is namelijk zowel warm als koud erg lekker en is daarom ook ideaal om mee te nemen naar een picknick of te serveren als bijgerecht tijdens een barbecue.

Zoals je op de foto kunt zien heb ik dit keer niet één grote plaattaart gemaakt zoals bij deze asperge plaattaart, maar twee kleinere plaattaarten. Het koelverse bladerdeeg van tante Fanny dat ik als basis voor deze plaattaart heb gebruikt heeft een groot rechthoekig formaat, maar deze kun je natuurlijk in elk gewenst formaat snijden. Je kunt deze plaattaart bijvoorbeeld ook in langwerpige stroken of driehoeken maken. Het is net wat je handig vindt en waar je zin in hebt. Laat je fantasie en creativiteit er maar op los!

Behalve bladerdeeg, is ui het andere basisingrediënt van deze plaattaart, maar dan wel gekarameliseerde uien. Het karameliseren van uien klinkt misschien voor sommigen wat ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Het komt er eigenlijk op neer dat je de uien langzaam laat garen op het vuur, waardoor hun natuurlijke suikers worden omgezet in karamel. Dit zorgt er niet alleen voor dat de uien verkleuren, maar ook een totaal andere smaak krijgen dan die van rauwe uien. De smaak van gekarameliseerde uien is zacht en ietwat zoetig en is heel erg lekker, zeker in combinatie met de frisse tomaatjes. Schrik niet van de hoeveelheid uien die je hiervoor nodig hebt (550 gram), want zoals je hieronder op de foto kunt zien slinkt het volume van de uien door het karameliseren enorm.

Uien karameliseren | KeukenAtelierIngrediënten:

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm)
 • 200 g cherry tomaatjes, gehalveerd
 • 100 g zachte geitenkaas, in stukjes
 • 2 el olijfolie
 • 1 el roomboter
 • 550 g uien (geschild gewogen)
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • zout en peper
 • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
 • 1 el honing
 • 2 el balsamico azijn
 • beetje rucola (ongeveer 50 g)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Plaattaart how to | KeukenAtelierBereiding:

 1. Snijd de uien in dunne halve ringen (3-5 mm). Fruit deze op halfhoog vuur in de olie en boter met 1/4 tl zout aan. Laat ze niet bruin worden, maar zachtjes garen zodat ze karameliseren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Leg tijdens de eerste 10 minuten het deksel op de pan. Roer in die tijd de uien 2-3 keer om. Laat de uien daarna zonder deksel op halfhoog vuur verder garen. Je zult merken dat het vrijgekomen vocht uit de uien zal verdampen. Ook zullen de uien nu langzaam verkleuren van lichtgeel naar een lichte karamelkleur. Roer de uien nu wat regelmatiger om, zodat ze niet aanbakken.  Als de uien zacht en lichtbruin zijn, voeg je de Provençaalse kruiden en knoflook toe en bakt dit 1 minuutje mee. Voeg als laatste de honing, azijn, 1/4 tl zout (of naar smaak) en flink wat zwarte peper toe. Roer het nog even om, zet het vuur uit en bewaar de uien tot later (stap 3).
 2. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en laat het op het bijbehorend bakpapier liggen. Verdeel het deeg in tweeën en maak een opstaande rand rondom de taart. Ik heb dit op twee manieren gedaan om wat variatie te laten zien. Je kunt de randjes namelijk een klein stukje omvouwen, of je kunt rondom een smalle reep afsnijden en deze op de randen leggen. Het lijkt nagenoeg hetzelfde, maar de tweede manier geeft een iets mooier gerezen rand (zie de linker taart op de foto hieronder). Maak voor beide manieren de deegranden nat met een beetje water, zodat ze goed vastplakken. De afwerking van de randen heb ik hier ook op twee manieren laten zien: je kunt het met een vork indrukken, of gebruik voor de verandering eens de ronding van een theelepel om de randjes in te drukken en gebruik eventueel ook nog de achterkant van een satéprikker om gaatjes in het deeg te prikken (zie foto hierboven).
 3. Prik het bladerdeeg tot slot vele malen in met een vork (behalve de randen) en bak het bladerdeeg in de oven gedurende 10 minuten op 200°C. Haal het er dan uit en verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Druk het bladerdeeg voorzichtig plat binnen de randen, indien het in de oven enigszins opgeblazen is. Verdeel de gekarameliseerde ui over de bodem(s) en ook de gehalveerde tomaatjes. Bak de plaattaarten nu verder in de oven gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin gekleurd zijn.
 4. Verdeel daarna de stukjes geitenkaas over de plaattaart. De rucola kun je ook over de plaattaart verdelen of in een schaaltje apart. Maak de rucola eventueel aan met een dressing van balsamico-azijn, peper, zout en olijfolie. Serveer de plaattaart warm, lauwwarm of koud, het is allemaal even lekker! Als je de plaattaart afgekoeld wilt eten of meeneemt naar een picknick, wacht dan met het aanbrengen van de rucola tot kort voor het serveren.

plaattaart met gekarameliseerde ui 2 | KeukenAtelierTip: voor een (veganistische) variatie kun je de geitenkaas vervangen door (veganistische) pesto en de eetlepel boter vervangen door olijfolie.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

plaattaart met gekarameliseerde ui 3 | KeukenAtelierVeel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

2 reacties

annelies 13 juli 2017 - 22:18

lijkt me erg lekker, zeker voor nu in de zomer!

Antwoord
Louise 13 juli 2017 - 23:23

Dat is zeker zo Annelies! Het is ook één van mijn favoriete hartige taarten. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.