Tomaten galette met ricotta en Parmezaanse kaas

Tomaten galette met ricotta en Parmezaanse kaas

by Louise

Tomaten galette met ricotta en Parmezaanse kaasWanneer het seizoen voor tomaten is aangebroken, maak dan vooral eens deze heerlijke tomaten galette! In deze rustieke zomerse plaattaart is de hoofdrol namelijk weggelegd voor zongerijpte tomaten. Maar liefst één kilo tomaten wordt tijdens de bereiding omgetoverd tot een smaakvol geheel. Rustiek gehuld in krokant bladerdeeg met een kruidige ricotta vulling.

Geroosterde tomaten met een heerlijke ricotta vulling

Ricotta en tomaten zijn een gouden combinatie die je in diverse pasta gerechten terugvindt. En ook in deze galette vormt dit top duo de basis. Terwijl de tomaten roosteren in de oven maak je de ricotta vulling. Met Parmezaanse kaas, knoflook, verse basilicum en peterselie vormt deze vulling een perfecte bodem voor de zoet geroosterde tomaten.

Tomaten galette met dubbel gebakken tomaten

Door de tomaten vooraf te roosteren, verdampt een deel van hun vocht en wordt hun smaak intenser. Bovendien krimpen ze aanzienlijk waardoor je meer tomaten kunt verwerken in deze galette. En doordat een groot deel van het vocht al is verdampt tijdens het roosteren is het makkelijker om de galette krokant te bakken. We willen immers geen “soggy bottom”. 😉 Het vooraf roosteren van de tomaten is een extra tussenstap maar om meerdere redenen dus zeker de moeite waard!

Veel plezier en eet smakelijk!

Als je deze galette lekker vindt, kijk dan ook eens bij deze recepten:

Tomaten galette met ricotta en Parmezaanse kaas

Personen: 4 personen Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 360 g deeg voor galette of kant en klaar bladerdeeg
 • 1 kg trostomaten (10 stuks)
 • 3 tenen knoflook
 • 2 el olijfolie
 • 250 ricotta
 • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • peper en zout
 • 2 el gehakte verse peterselie (zie tips voor variaties)
 • 2 el gehakte verse basilicum plus extra voor garnering (zie tips voor variaties)
 • ei, melk of room om de randen de bestrijken

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200° C (hetelucht). Snijd de tomaten elk in 3 plakken van gelijke dikte en leg deze met het snijvlak naar boven op bakplaat. Snijd 2 teentjes knoflook in dunne plakjes en leg deze op de tomaten. Bestrooi de tomaten met peper en zout en besprenkel ze met een beetje olijfolie.
 2. Bak de tomaten 25-30 minuten in de oven tot een groot deel van hun vocht is verdampt. Laat ze daarna afkoelen tot ze lauw zijn (duurt ongeveer 15 minuten). Schakel de oven uit.
 3. Maak ondertussen de ricotta vulling. Meng hiervoor de ricotta met 1 teen geperste knoflook, Parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie en basilicum. Breng het op smaak met peper en zout. Bewaar de vulling in de koelkast tot gebruik.
 4. Rol het deeg uit tot een diameter van ongeveer 28 cm. Tip: draai hierbij het deeg telkens een kwartslag en bestuif het aanrecht regelmatig met bloem tegen het plakken. Snijd het deeg mooi rond af (met een pizzasnijder gaat dit makkelijk). Leg de afsnijdsels op het deeg en rol het dan weer verder uit tot een diameter van ongeveer 35 cm. Dit lijkt misschien ingewikkeld maar op deze manier krijg je een perfect ronde vorm met scherpe randen die mooi rijzen in de oven. Je kunt het deeg ook in één keer uitrollen tot ongeveer 35 cm, maar de vorm is dan grilliger.
 5. Leg het deeg op een vel bakpapier en leg het eventueel terug in de koelkast als het warm is in de keuken. Tip: het bladerdeeg moet goed koud zijn om het rijzen te bevorderen!
 6. Prik gaatjes in het deeg (niet aan de randen). Smeer de ricotta vulling erover uit maar houdt rondom een rand vrij van 4 cm.
 7. Zet de oven weer aan op 200 °C (hetelucht).
 8. Verwijder de knoflook van de afgekoelde tomaat en bewaar deze voor garnering in stap 10 (zie *). Verdeel de plakken tomaat in een bloemvorm over de ricotta. Begin in het midden en leg dan dakpansgewijs een rand rondom deze middelste plak. Herhaal dit nog een keer zodat je 2 cirkels rondom het centrum hebt (zie foto). Tip: de plakken tomaat zijn door het bakken slap geworden dus pak ze op met behulp van een spatel, kaasschaaf of taartschep.
 9. Plooi de deegranden over de tomaten. Bestrijk het deeg met een beetje ei, melk of room (ei geeft het mooiste resultaat maar melk of room is ook prima). Bestrooi de gehele galette met peper en zout en de rand eventueel met wat Italiaanse of Provençaalse kruiden.
 10. Bak de galette in de oven gedurende 25-30 minuten tot de bovenkant van het deeg goudbruin is. Bak hem daarna nog 10-15 minuten met alleen onderwarmte zodat de bodem nog verder kan bakken zonder dat de bovenkant te donker wordt. Elke oven is verschillend, dus houdt het zelf goed in de gaten!
 11. Leg de bewaarde plakjes knoflook op de tomaten en garneer de galette met wat basilicum. Serveer de galette warm of lauwwarm.

*  als je de knoflook op de tomaten laat zitten tijdens het afbakken van de galette worden ze deels te donker zoals je op de foto kunt zien. De manier die ik nu heb beschreven werkt beter.

Opmerkingen

Tips voor variaties:

Als alternatief voor peterselie en basilicum in de ricotta vulling kun je ook variëren met onderstaande kruiden. Dit zijn sterkere kruiden dus gebruik er minder van en gebruik het naar je eigen smaak.

 • tijm
 • rozemarijn
 • Provençaalse kruiden
 • Italiaanse kruiden
 • bieslook
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.