Pastinaak rösti met haring en mierikswortel | KeukenAtelier.com

Pastinaak rösti met haring en mierikswortel

by Louise

Pastinaak rösti met haring en mierikswortel | KeukenAtelier.comHet recept voor deze pastinaak rösti met haring is het vierde recept dat ik in opdracht voor het Nederlands Visbureau heb bedacht. De drie andere recepten waren voor een lunch- of hoofdgerecht. Dit keer gaat het echter om een lekker hapje met haring. Een krokante rösti gemaakt van pastinaak en aardappel geserveerd met haring en een topping met een klein beetje mierikswortel voor wat pit. De pastinaak in de rösti geeft er een licht zoete en kruidige smaak aan wat goed combineert met de zilte haring.

Alhoewel ik de klassieke combinatie van haring met uitjes erg lekker vind, weet ik dat niet iedereen deze smaak kan waarderen. De smaak van de haring is in dit gerecht echter een stuk subtieler aanwezig, daarom is het recept zeker de moeite waard om eens te proberen. Het maken van de rösti valt bovendien reuze mee, want je bakt ze met vele tegelijk op een bakplaat in de oven en niet in een koekenpan. Dit is niet alleen erg praktisch, maar scheelt ook aardig wat olie of boter die je normaliter nodig hebt in de koekenpan.

Ben je benieuwd naar de andere haring recepten die ik heb gemaakt? Kijk dan eens naar de recepten van deze pastasalade met venkel, citrusfruit en haring, deze sushi bowl met haring of de Aziatische sla wraps met haring en limoen-chilidressing.

Ingrediënten (voor 24 stuks):

voor de rösti:

 • 265 g (vastkokende) aardappels
 • 265 g pastinaak
 • 2 el olijfolie
 • ¼ tl zout
 • gemalen zwarte peper naar smaak
 • 1 ei (L), los geklopt
 • 2 el bloem
 • 1 tl bakpoeder (gezeefd)

om te serveren:

 • 125 g roomkaas
 • 1 tl citroensap
 • 1 el geraspte mierikswortel (uit een potje)
 • 3 (nieuwe) haringen, in stukjes
 • 1 bosui in fijne ringetjes (alternatief bieslook)
 • paar takjes dille

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Schil, was en rasp de aardappelen en pastinaak. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de geraspte aardappel en pastinaak en doe ze dan in een kom. Voeg olijfolie, ei, zout, peper, bloem en bakpoeder toe en meng alles goed door.
 2. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele oven) en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel kleine porties van het rösti-mengsel (ongeveer 20 gram per portie) over de bakplaten (12 porties per bakplaat). Druk  met je vingertoppen elke rösti plat tot soort pannenkoek van 6-7 cm diameter. De randjes mogen best een beetje grillig zijn, deze worden na het bakken lekker krokant.
 3. Bak de rösti 25 minuten (één bakplaat per keer) en draai ze dan om. Bak de rösti vervolgens nog 5-7 minuten (pas op dat de randjes niet te donker worden). Laat de rösti daarna afkoelen op rooster.
 4. Maak ondertussen de mierikswortelcrème. Roer hiervoor de roomkaas los met het citroensap en de geraspte mierikswortel en bewaar de crème tot gebruik in de koelkast.
 5. Maak de rösti hapjes kort voor het serveren af. Leg op elke rösti een stukje haring en doe er dan een klein schepje van de mierikswortelcrème op. Garneer de rösti tot slot met een paar ringetjes bosui en een toefje dille.

Praktische tip: de rösti zijn op de dag dat ze zijn gebakken het lekkerst. Wil je ze toch liever een dag van tevoren maken, bewaar ze dan in de koelkast en piep ze voor gebruik even op in de oven (180 °C). Hierdoor worden de randjes weer krokant. Laat de rösti wel weer afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze serveert met de haring en de mierikswortelcrème.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit bericht is gesponsord door visrecepten.nl, een initiatief van het Nederlands Visbureau.

De bordjes zijn van Bordenenzo uit de Streetfood Festival lijn.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.