Buffalo bloemkoolwings Keukenatelier

Buffalo bloemkoolwings (review Boordevol groente)

by Louise

Buffalo bloemkoolwings Het recept voor deze Buffalo bloemkoolwings is, zoals de naam het al verklapt, geïnspireerd op de bekende Buffalo chickenwings. Deze populaire Amerikaanse snack bestaat uit een gefrituurde kippenvleugel die daarna een wordt gedompeld in Buffalo sauce. Dit is een mengsel van cayennepeper, hotsauce en (veel) boter. Een snack die veelal wordt geserveerd met een dip van blauwe kaas en vaak ook in combinatie met bleekselderij. Wellicht is dit laatste niet alleen omdat het lekker is, maar ook ter compensatie van dit minder gezonde gerecht. 😉

Buffalo bloemkoolwings zonder frituren

Toen ik het recept in het boek Boordevol Groente deze Buffalo bloemkoolwings zag was ik meteen verkocht! Niet alleen vind ik het een hele originele naam, het ziet er ook nog eens heel erg aantrekkelijk uit. Je zou bijna vergeten dat het om een groente hapje gaat. Nadat ik deze bloemkoolwings had gemaakt, waarbij je overigens geen frituurpan nodig hebt, was ik aangenaam verrast. Het is echt een snack waar je van wilt blijven eten en voor je het weet heb je 200 gram groente “gesnackt”!

Boordevol groenten - review keukenatelier

Veelzijdige gerechten met groente

Na deze aangename kennismaking wil ik uit dit boek zeker meer recepten gaan maken! Want als de andere recepten net zo lekker zijn, belooft dat veel goeds. Inspiratie om op een veelzijdige manier meer groente te eten is wat mij betreft altijd welkom. Gelukkig heeft groente het ‘saaie’ imago al lang van zich afgeschud en dat bewijst ook dit boek, waar overigens niet alleen vegetarische gerechten in staan. Enkele voorbeelden van recepten die ik zeker nog eens wil uitproberen uit dit boek zijn: krokante pannenkoeken met kimchi, spinazie-champignonburgers met feta, regenboogfrittata en zo kan ik nog wel even doorgaan. Minstens 13 van de 101 recepten staan op mijn lijstje om eens uit te proberen!

In het laatste hoofdstuk staan 12 zoetigheden waarin boter, suiker en slagroom niet worden geschuwd. Een worteltaart en courgettetaart mogen in een boek met een titel als deze natuurlijk niet ontbreken. Maar de decadente chocoladetaart en romige bananentaart houden de boel in balans zodat iedereen aan zijn trekken  komt. Daarnaast biedt het boek handige tips voor een praktische voorraadkast maar ook hoe je op een simpele manier een hartige smaak kunt toevoegen aan (vegetarische) groentegerechten. Een prima handleiding dus voor als je je weg zoekt in een meer plantaardige manier van koken.

‘Eet, niet teveel, vooral groenten’

Boordevol groente is geschreven door de moeder en drie zussen van Michael Pollan, die in dit boek het voorwoord voor zijn rekening neemt. Deze auteur, journalist en hoogleraar is vooral bekend om zijn boeken die de sociaal-culturele impact van voedsel onderzoeken. Zijn beroemde uitspraak ‘Eet, niet teveel, vooral groenten’, startte een internationale revolutie over hoe we zouden moeten eten voor zowel onze gezondheid als die van onze planeet. Familie Pollan eet niet volgens een speciaal dieet, maar eet op een manier die makkelijk is te begrijpen en vol te houden: gevarieerd met voornamelijk groente. Hierdoor eet je automatisch minder onbewerkte ingrediënten en vlees. De accenten en balans in het menu verschuiven hierdoor zonder het doen van concessies in smaak en eet-plezier. Zo blijkt dat bijvoorbeeld ook uit deze heerlijke Buffalo bloemkoolwings.

Buffalo bloemkoolwings KeukenatelierCitaat uit het boek: “Traditionele buffalo wings zijn gefrituurde stukjes kip met een pittige saus die rijk is aan natrium. Wij maken onze vegetarische versie met bloemkoolroosjes die we in de oven bakken en vervangen de hete saus door harissa, die niet alleen interessanter is maar ook veel minder zout bevat. Deze verrukkelijke hapjes zijn perfect als amuse of als bijgerecht.”

Het recept en de bereidingswijze heb ik met toestemming van de uitgeverij uit het boek gekopieerd. De aanvullingen die ik zelf heb aangebracht staan er in het groen bijgeschreven.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 90 g bloem
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl paprikapoeder (ik heb gerookte paprikapoeder gebruikt)
 • grof zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 120 ml karnemelk (ik heb 120 g afgewogen)
 • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes (ik heb 600-800 gram gebruikt)
 • 2 el boter
 • 4 el harissa, mild of pittig (ik heb rozenharissa van Souq gebruikt, deze is niet pittig. Gebruik desnoods minder als je wel een pittige harissa gebruikt)
 • je favoriete dip, zoals yoghurtdressing, voor erbij (zie mijn dip* onderaan)

Ik heb in stap 5 ook nog toegevoegd:

 • 1 tl honing
 • 1 tl sojasaus (Kikkoman)

Ik serveer er nog bij:

 • Sriracha saus
 • bleekselderij stengels (erg lekker!)

Veganistisch/zuivelvrij alternatief: gebruik ongezoete amandelmelk en veganistische boter in plaats van karnemelk en boter.

Buffalo bloemkoolwings makenBereiding:

 1. Verwarm de oven voor tot 230 °C (of 210 °C hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Meng in een middelgrote kom de bloem met het knoflookpoeder, het paprikapoeder, ½ theelepel grof zout (ik heb ¼ tl fijn zout gebruikt) en een snuf peper. Voeg de karnemelk en 80 ml water toe (ik heb 60 ml gebruikt) en klop tot een glad beslag. Schep de bloemkool erdoor. Schud het overtollige beslag van elk bloemkoolroosje en verdeel over de bakplaat. Laat daarbij voldoende ruimte tussen de roosjes (circa 1 cm) zodat de bloemkool niet zompig wordt.
 3. Bak 6 tot 8 minuten in de oven, totdat de bloemkool krokant is. Keer de roosjes om en bak nog 6 tot 8 minuten, totdat ze ook aan de andere kant goudbruin zijn. Haal uit de oven en zet apart.
 4. Verlaag de oventemperatuur naar 175 °C (of 160°C hetelucht).
 5. Smelt intussen de boter in een kleine pan op middelhoog vuur (ik heb het in de magnetron laten smelten). Haal van het vuur, schenk in een middelgrote kom en roer de harissa erdoor (ik heb ook nog een beetje honing en sojasaus toegevoegd). Schep de geroosterde bloemkool erdoor, totdat hij goed is bedekt. Verwijder het bakpapier van de bakplaat en leg er een nieuw vel bakpapier op (ik heb hetzelfde vel bakpapier gebruikt). Leg de bloemkool terug op de bakplaat en bak nog 10 tot 15 minuten, totdat de roosjes goudbruin en krokant zijn. Schep halverwege om. Serveer heet met een dip*  naar keuze.

*  Ik heb hierbij mijn favoriete dip gemaakt:

 • 100 g kwark
 • 50 g Yogonaise
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 tl appelwijnazijn of witte balsamico azijn
 • peper en zout naar smaak
 • verse peterselie, fijn gehakt

Kijk voor meer inspiratie met bloemkool ook eens naar deze recepten:

Voor andere vegetarische snacks kun je hier een kijkje nemen:

Buffalo bloemkoolwings met dip

Veel lees- en kookplezier!

Auteur: Tracy, Dana, Lori & Corky Pollan
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789021577524
288 pagina’s, hardcover, Nederlandse vertaling juni 2020
Met dank aan Kosmos Uitgevers voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar en de cover foto van het boek.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.