Pizza Parigina 1 | Keukenatelier.com

Pizza Parigina – Pizza uit Napels

by Louise

Pizza Parigina - Pizza uit Napels 1 | Keukenatelier.comDe titel van dit recept vraagt wellicht om enige uitleg. Ik denk namelijk dat weinigen van jullie eerder hebben gehoord van Pizza Parigina. Als dit wel het geval is, ben ik erg nieuwsgierig naar jullie reacties op dit recept! Pizza Parigina is oorspronkelijk een pizza uit Napels. Het lijkt enigszins op een pizza Calzone, deze is immers ook voorzien is van een dakje. Het grote verschil is echter dat Pizza Parigina gemaakt is van 2 verschillende soorten deeg: pizza- en bladerdeeg. Het gebruik van dubbel deeg lijkt misschien een overbodige en zelfs onzinnige toepassing. Dat is het echter niet! Om dit helemaal te begrijpen moet je deze pizza eigenlijk eerst proeven, maar ik zal m’n best doen jullie uit te leggen waarom ik zo enthousiast ben over deze pizza uit Napels.

Als ik erover nadenk, is Pizza Parigina eigenlijk een soort combinatie van twee van mijn favoriete snacks: pizza en kaasbroodjes. Dat is denk ik ook een goede benadering van de smaak; een pizza met een smaakvolle tomatensaus en ham en dát dan in combinatie met een topping van heerlijk bros bladerdeeg en zachte smeltende kaas. Snappen jullie mijn enthousiasme een beetje? Om jullie gerust te stellen over de dubbele hoeveelheid deeg (en koolhydraten) die hiermee wordt geserveerd, kan ik jullie hopelijk een beetje geruststellen. In de praktijk eet je van deze Pizza Parigina namelijk ook kleinere hoeveelheden. Als avondmaaltijd met een salade erbij of als snack in kleine stukjes, kun je met deze plaat Pizza Parigina zeker 4 tot 12 mensen blij maken.

Italianen gebruiken voor Pizza Parigina vaak Provolone of Caciocavallo kaas. Deze is in Nederland moeilijker te verkrijgen, daarom heb ik gekozen voor een combinatie van mozzarella en belegen kaas. Ook zag ik op internet dat men in Italië voor deze pizza zeker niet altijd zelfgemaakt deeg gebruikt, maar ook regelmatig kant-en-klaar pizza- en bladerdeeg. Twee soorten deeg zelf maken is in dit geval dus niet nodig. Ik heb deze makkelijke weg ook gekozen door de koelverse degen van Tante Fanny te gebruiken. In dit geval heb ik een rol bladerdeeg gebruikt en een pizza-kit. In de pizza-kit zit behalve een rol pizzadeeg ook een potje gekruide tomatensaus. Hierdoor is deze Pizza Parigina in huize KeukenAtelier inmiddels verkozen tot makkelijke (en favoriete) maaltijd.

Ingrediënten:

Pizza Parigina - Pizza uit Napels 3 | Keukenatelier.comBereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C (conventionele oven).
  2. Rol het pizzadeeg uit en smeer de randen in met een beetje los geklopt ei. Verspreid de helft van de pizzasaus over het pizzadeeg, maar houd hierbij een rand van 2 cm vrij. Beleg de saus met de plakjes ham en smeer dan de resterende helft van de saus over de ham. Verdeel tot slot beide soorten kaas over de pizza.
  3. Rol het bladerdeeg uit en leg deze op de pizza. Het makkelijkst gaat dit door het deeg met papier en al op te tillen zodat het papier bovenop komt. Trek het papier eraf en verschuif, indien nodig, het deeg hier en daar op de juiste plek. Het bladerdeeg is mogelijk iets breder dan het pizzadeeg, maar als je het bladerdeeg op enkele plekken een beetje “plooit” kun je dit verschil overbruggen. Als je dit lastig vindt, knip je gewoon het overtollige randje deeg eraf. Druk de randen vast met een vork en smeer de bovenkant in met een beetje los geklopt ei. Kerf de bovenkant in* met een mespunt (niet insnijden).
  4. Bak de Pizza Parigina 1 richel onder midden van de oven gedurende 25 minuten tot hij goudbruin is.

*  of doe als de Italianen en prik vele gaatjes in het bladerdeeg waaruit het stoom kan ontsnappen. Ik doe dat niet, omdat ik het juist wel leuk vind als de bovenkant een beetje is opgeblazen. Daarnaast heb ik ook het idee dat het bladerdeeg op deze manier wat brosser wordt, omdat het tijdens het bakken niet op de vulling ligt.

Als je van pizza houdt, vind je misschien één van deze recepten ook lekker!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Pizza Parigina 2- Pizza uit Napels | Keukenatelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

2 reacties

Rowan 6 juli 2018 - 17:05

Ik had inderdaad nog nooit gehoord van de Pizza Parigina, maar wauw wat zien ze er lekker uit! Dit moet gewoon een keertje bij mij op tafel komen te staan! 😉

Antwoord
Louise 7 juli 2018 - 11:46

Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het recept, veel plezier met het maken!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.