Kaas muffins - KeukenAtelier.comDe aanleiding om het recept voor deze kaas muffins te bedenken, was de selderijsoep die ik laatst maakte. Ik wilde hier een lekker hartig broodje bij serveren. Bij de totstandkoming van het recept was er dit keer echter meer sprake van “een geluk bij een ongeluk”, dan een doelgerichte recept-ontwikkeling. Het was namelijk mijn bedoeling om kaas scones te maken, maar doordat ik me had verkeken op de verhoudingen van de ingrediënten pakte het plan heel anders uit. In plaats van een deeg wat je kunt uitrollen om er scones van te maken, werd mijn basis een dun beslag. Mijn dilemma was vervolgens: meer bloem toevoegen aan het beslag om er alsnog een deeg van te kunnen maken, of verdergaan met het beslag en maar afwachten wat het zou opleveren. Gedreven door mijn nieuwsgierigheid, besloot ik het laatste te doen en het beslag over cupcake vormpjes te verdelen en ze direct te bakken.

Een aangename verrassing kwam na een kwartier uit de oven: luchtige kaashapjes, pikant van smaak, knapperig  van buiten en lekker smeuïg van binnen! Het idee “kaas scones” werd direct omgedoopt tot plan “kaas muffins”. Met slechts een kleine aanpassing in het recept bij de tweede keer, heb ik het recept ongewijzigd gelaten zoals het die dag bij toeval is ontstaan. Behalve dat deze kaas muffins erg lekker zijn, blijkt deze methode namelijk ook nog een praktisch voordeel te hebben. Je hoeft voor dit recept geen deeg  te kneden of uit te rollen, het is alleen een kwestie van roeren en schenken. Heel makkelijk dus!

Deze kaas muffins zijn het lekkerst als ze warm zijn. Als je ze een paar dagen wilt bewaren of invriezen, kun je ze daarna voor gebruik het beste een paar minuutjes oppiepen in de oven. Wij aten deze kaas muffins bij een kommetje selderijsoep, maar ik denk dat ze met een uiensoep of andere groentensoep ook heerlijk combineren. Als snack of als onderdeel van een high tea zijn deze hartige muffins ook een leuk idee.

Een smaakvolle, pittige kaas is hier het meest geschikt voor. Ik heb dit keer een “Farmhouse Cheddar” gebruikt, maar als alternatief zou je bijvoorbeeld ook pittig belegen kaas, geitenkaas of komijnekaas kunnen gebruiken. Ook kun je variëren met de kruiden. Kies bijvoorbeeld in plaats van oregano eens tijm of rozemarijn. Er zijn combinatiemogelijkheden genoeg om uit te proberen en zoals je net hebt kunnen lezen, kan een experiment in de keuken leiden tot een nieuwe lekkernij. Natuurlijk vind ik het leuk, als je mij je nieuwe kaas muffin combinaties laat weten!

Ingrediënten (voor 12 muffins):

 • 150 g patentbloem
 • 2 tl bakpoeder
 • ¼ tl zout (indien de kaas minder zout is, misschien iets meer zout toevoegen)
 • ¼ tl paprikapoeder
 • snufje cayennepeper
 • ½ tl gedroogde oregano, plus  extra om te bestrooien
 • zwarte peper naar smaak
 • 125 g geraspte pittige kaas, ik gebruikte Farmhouse Cheddar
 • 180 g melk
 • 2 el olijfolie
 • 1 el balsamico azijn

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 220 °C (conventioneel). Vet een cupcake bakvorm in met 12 holtes. Ik gebruik hiervoor een siliconen cupcakevorm, deze hoef je niet in te vetten en geeft nooit problemen bij het lossen van de muffins.
 2. Zeef de bloem, bakpoeder, specerijen, oregano en zout boven een kom. Voeg 100 g van de geraspte kaas toe (de rest is voor straks). Roer de kaas door de bloem en maak een kuiltje in het midden. Doe melk, olie en azijn in een kom of glas roer het om en giet dit in het kuiltje. Roer het geheel kort door tot het gemengd is en proef of er voldoende zout in zit. Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes en strooi de resterende 25 g kaas en een beetje oregano erover.
 3. Bak de kaas muffins gedurende 18 minuten in het midden van de oven. Laat ze daarna 5-10 minuten rusten rooster en serveer ze daarna lekker warm.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.