Selderijsoep - Keukenatelier.com (2)

Selderijsoep

by Louise

Selderijsoep - Keukenatelier.com (2)Een fluweelzachte selderijsoep voor koude winterdagen, gemaakt van een hele knolselderij en een flinke bos bleekselderij. Kortom een selderij reünie de pan! Hopelijk haken jullie hierdoor niet massaal af, want ik weet dat niet iedereen gecharmeerd is van deze groenten. Ik moet toegeven dat ik als kind de rillingen kreeg van bleekselderij (radijs trouwens ook). Deze afkeer is gelukkig al enige tijd verdwenen. Er is dus hoop en ik denk dat deze soep je daarbij op weg kan helpen. De dominante smaak van het selderij duo, is namelijk in deze selderijsoep niet meer als zodanig te herkennen. Terwijl de soep gedurende een uur zachtjes pruttelt op het vuur, veranderen de smaken van deze groenten namelijk in een aangenaam, ietwat zoet en kruidig geheel.

Wij aten deze soep als hoofdmaaltijd, maar als lunch of voorgerecht zou ik hem ook niet afslaan. Een kom van deze selderijsoep is erg lekker met bijvoorbeeld een stuk knapperig brood of deze pittige kaas muffins, zoals hier op de foto. Deze soep is op zich al heel erg lekker, maar je kunt er met een beetje fantasie eventueel ook allerlei garnituren bij serveren die hem nóg aantrekkelijker maken. Enkele tips hiervoor heb ik aan het eind van het recept voor jullie opgeschreven.

Ingrediënten (voor 2,5 L soep):

 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 2 el olijfolie
 • 1 bos bleekselderij, in stukjes (ongeveer 450 g)
 • 1 knolselderij, geschild en in blokjes (ongeveer 1 kg, schoongemaakt)
 • paar takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 grote aardappel in blokjes, ongeveer 200 g
 • 500 ml bouillon (kip- of groentebouillon, zelfgemaakt of van een blokje)
 • 500 ml volle melk
 • zwarte peper naar smaak
 • ½ tl zout
 • 2 el citroensap

Bereiding:

 1. Fruit de ui in 2 el olijfolie, tot hij zacht is. Bak de knoflook kort mee en voeg dan de overige ingrediënten toe, behalve het citroensap. Laat de soep 1 uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Korter kan eventueel ook, maar de smaak wordt lekkerder naarmate hij langer trekt.
 2. Verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes en pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender. Breng de soep op smaak met citroensap en eventueel wat extra peper en zout.

Je kunt deze soep eventueel serveren met één van deze opties (of een combinatie ervan):

 • pittige kaas muffins
 • stukjes geroosterde hazelnoten of amandelen
 • kaas- of knoflook croutons
 • fijngesneden bieslook en een beetje crème fraîche of olijfolie
 • krokant gebakken spekreepjes
 • gebakken champignons
 • beetje verbrokkelde blauwe kaas
 • in olijfolie gebakken salieblaadjes

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Het bord en de kom op de foto zijn van Bordenenzo uit de Iron Stone lijn van Rustico.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Mc 18 november 2018 - 22:07

Kan je me eens uitleggen hoe je 2;5 liter soep krijgt als je slechts 1 liter vocht gebruikt?

Antwoord
Louise 19 november 2018 - 08:39

Het volume van de andere ingrediënten (knolselderij, bleekselderij, aardappel en ui) zorgt er samen met 1 liter vocht voor dat het totale volume ongeveer 2,5 liter is. Groetjes, Louise

Antwoord
jandregr55 10 november 2021 - 15:35

Een heerlijke soep! De tweede keer heb ik het ietsje aangepast. Tijdens het aanfruiten van de ui heb ik komijnzaad toegevoegd. Aan het eind ervan als de knoflook er al bij is, nog 1 steranijs en vier jeneverbessen. Op laag vuur (vlamverdeler werkt prima daarbij, ook voor het sudderen van de soep!) pruttelen, dan afblussen met 50 ml vermouth. Als dat is verdamp, de knolselderij, bleekselderij, bouillon (ik nam 750 ml) en 150 ml kookroom erbij met laurierblaadjes en verse tijmblaadjes. Heb het anderhalf uur laten pruttelen, dan de laurierblaadjes, jeneverbessen, steranijs en restjes van de tijmstronkjes eruit en dan gepureerd. Op een al kille novemberavond gegeten samen met die heerlijke kaasmuffins. Geweldig. En bedankt voor al die andere heerlijke recepten!

Antwoord
Louise 15 november 2021 - 12:51

Wat een originele twist op het recept, bedankt voor het delen! Het klinkt goed en inderdaad erg geschikt voor een kille avond!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.